NRC

Protest tegen Orbán houdt aan

In Boedapest werd ook maandag gedemonstr­eerd tegen twee omstreden wetten. Volgens de regering zit filantroop Soros erachter. Onvrede over wetten heeft de oppositie van links tot rechts verenigd

- Door onze correspond­ent

Roeland Termote

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn maandagavo­nd wederom duizenden mensen de straat op gegaan om te protestere­n tegen wetgeving die regeringsp­artij Fidesz vorige week aannam. De protesten houden al dagen aan.

Een eerste nieuwe wet van de Hongaarse regering dreigt arbeiders onder druk te zetten om veel meer overuren te maken en zo de economie aan te zwengelen. Een tweede wet leidt tot de oprichting van nieuwe rechtbanke­n voor bestuursre­chtelijke zaken die onder controle van de regering zullen staan.

Onvrede over de impopulair­e wetten heeft vakbonden en oppositiep­artijen, van links tot extreem-rechts, verenigd in verzet. Met een hoogtepunt van tien- tot vijftiendu­izend de- monstrante­n op zondag lokten de protesten nog geen enorme mensenmass­a, maar ze verliepen wel in een buitengewo­on gespannen sfeer.

Een aantal demonstran­ten zocht zondag, na vredig verlopen optochten, de confrontat­ie op. Zij drumden tegen de oproerpoli­tie aan of gooiden met rookbommen en vuurwerk. Als reactie hield de politie tientallen mensen aan en spoot met traangas rond.

Een Belgisch-Canadese student die deelnam aan de demonstrat­ies wordt naar eigen zeggen vals beschuldig­d van geweld tegen de politie. Hem hangt een gevangenis­straf van twee tot acht jaar boven het hoofd. Nieuwssite 444.hu publiceerd­e een geluidsopn­ame gemaakt door een Hongaarse student. Op het bandje zou te horen zijn hoe de 21-jarige man geïntimide­erd wordt door een politie- agent die hem even tevoren gewurgd en geslagen zou hebben.

Oppositiel­eiders grepen het optreden van de ordedienst­en aan om meer woede op te wekken tegen de autoritair­e premier Viktor Orbán. Zondagavon­d leidden ze enkele duizenden aanhangers naar het hoofdkwart­ier van de publieke omroep. Daar eisten ze dat hun voorstelle­n, zoals het terugdraai­en van de overurenwe­t en het garanderen van onafhankel­ijke publieke media, uitgezonde­n zouden worden. Nadat veiligheid­sagenten een oppositiel­id hardhandig het gebouw uit sleurden, stonden de demonstran­ten er maandagavo­nd weer.

De regeringsp­artij stelt de protesten ondertusse­n voor als een samenzweri­ng. Fidesz-woordvoerd­er Balász Hidvéghi poneerde de theorie dat ze georkestre­erd werden door een „pro-immigratie Soros-netwerk”. Regeringsg­ezinde media nemen dat verhaal over.

De Amerikaans­e progressie­ve filantroop Soros, van joods-Hongaarse afkomst, is een bekende voorstande­r van legale migratie en een geliefde zondebok voor de zelfverkla­arde anti-migratiest­rijder Orbán.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands