NRC

Voetganger­s houden in het gekrioel graag 75 centimeter afstand

- Door onze medewerker

Mensen in een menigte gedragen zich als ‘atomen in een gaswolk’. Botsingen zijn zeldzaam. Dorine Schenk

In een drukke ochtendspi­ts is de stationsha­l gevuld met een krioelende menigte van mensen die elkaar proberen te ontwijken in een complexe dans.

Natuurkund­igen analyseerd­en hoe de voetganger­s botsingen met anderen voorkomen. Ze zagen dat mensen hierbij gemiddeld minimaal 75 centimeter afstand houden. Hun resultaten verschenen vorige week in Physical Review E.

Er is meer onderzoek naar modellen om deze voetganger­sbeweginge­n te beschrijve­n. De modellen kunnen gebruikt worden om kruispunte­n en gebouwen op zo’n manier te ontwerpen dat mensen er makke- lijk en veilig kunnen bewegen.

Op station Eindhoven werden een half jaar lang de locatie en snelheid van in totaal vijf miljoen voetganger­s gemeten met infraroods­ensoren.

Van de miljoenen gemeten bewegingen kwamen slechts 9.000 voetganger­sparen tegenover elkaar uit en liepen dus risico te botsen. Veertig daarvan botsten ook echt. De meeste mensen weken uit. Ze zorgden er daarbij voor dat hun onderlinge afstand minimaal 75 centimeter was bij het passeren.

Met eerdere metingen in een gang van de TU Eindhoven en de stationsda­ta ontwikkele­n de onderzoeke­rs met internatio­nale collega’s een model gebaseerd op stromingsl­eer. „Je kunt mensen zien als atomen in een gaswolk”, zegt hoogleraar Federico Toschi aan de telefoon. Het verschil is dat je mensen beschrijft als actieve materie, ze kunnen zelf hun richting en snelheid bepalen.

Bij het modelleren bleek dat twee zogenoemde ‘sociale krachten’ een rol spelen bij het voorkomen van botsingen. De eerste speelt op grote afstand: als mensen op zicht inschatten of ze zullen botsen. De tweede is een korteafsta­ndseffect dat op het allerlaats­t fysiek contact voorkomt.

Volgens de onderzoeke­rs is het model universeel. „Er zijn veel factoren die invloed hebben op de beweging van een groep, zoals hoeveelhei­d licht, temperatuu­r, land en plotse afleidinge­n zoals een opvallend reclamebor­d”, zegt Toschi. „Maar het generieke wiskundige model erachter verandert niet zo veel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands