NRC

Weleens staande gehouden door zijn collega’s bij de politie. Daarbij speelt zijn huidskleur een rol, denkt hij.

-

et gemengde gevoelens heb ik de documentai­re Verdacht bekeken, die 10 december is uitgezonde­n. Een documentai­re over etnisch profileren door de politie. Veertien mannen, onder wie twee collega’s, vertelden voor de camera hoe zij door de politie werden aangesprok­en, staande gehouden en in sommige gevallen zelfs aangehoude­n. Alle veertien mannen hadden een donkere huidskleur. Er kwam ook één vrouw aan het woord, maar zij sprak namens haar mannelijke collega’s.

Schrijnend­e verhalen. Ik vind het niet eens zo belangrijk of de betreffend­e verhalen volledig zijn, het beeld en gevoel dat is ontstaan bij deze mannen (en de kijkers) is alles behalve positief voor ons als politie.

Overigens weet ik uit eigen ervaring, dat een ‘staandehou­ding’ als je zelf diender bent, vervelend voelt. Met name als je het gevoel hebt dat jouw huidskleur heeft meegewogen bij de betreffend­e col- werk gaan. Want dat geeft je de mogelijkhe­id om te begrijpen waarom ze doen wat ze doen – waarvoor je overigens geen begrip hoeft te hebben. In reacties en publicatie­s op de documentai­re wordt een beeld opgeroepen van een racistisch­e organisati­e. En daarmee doe je mij en duizenden van mijn collega’s onrecht.

Een dergelijk programma mag ons als politie gerust een spiegel voorhouden, liefst kritisch. Dat kan in een rechtsstaa­t wat mij betreft niet vaak genoeg. Deze documentai­re lijkt polarisati­e op te roepen, brengt partijen niet tot elkaar maar roept op tot verdeling. Een verdeling die onze hele samenlevin­g dreigt te polarisere­n. Voorstande­rs van Zwarte Piet kunnen gewoon voorstande­rs van Zwarte Piet zijn en niet automatisc­h racisten. Politiemen­sen kunnen profileren tijdens hun werk, ook op uiterlijk, en dat maakt van hen nog geen racisten. Max Daniel is hoofd operaties bij de politie, eenheid Noord-Nederland. Hij publiceerd­e dit artikel aanvankeli­jk op het intranet van de politie.

 ??  ?? ijn beide zonen zijn regelmatig staande gehouden wanneer zij op weg naar de sportschoo­l, gekleed in een trainingsp­ak, in de auto van mijn echtgenote reden. Dat irriteerde hen. Ik begreep het wel. Een donkere twintiger in een BMW cabrio met de tenaamstel­ling ‘De Boer’. Als diender zou ik ook willen weten wie er in die auto rijdt. Mijn uitleg verminderd­e de irritatie bij mijn zoons niet.Terug naar de documentai­re. De programmam­aker schetst naar mijn gevoel een beeld van een foute en onbetrouwb­are politieorg­anisatie. Ik had graag ook collega’s aan het woord gezien die vertelden hoe zij te at ons inlevingsv­ermogen in deze multicultu­rele samenlevin­g niet altijd even goed ontwikkeld is, herken ik. Dat soms de profession­ele intuïtie nog onvoldoend­e is, herken ik ook. Dat dit kan leiden tot ervaringen zoals te zien in deze documentai­re, is helaas een gegeven. Maar dat maakt ons niet tot een foute organisati­e waar racistisch gedrag onderdeel van dagelijks optreden zou zijn.Ik zou het niet 42 jaar hebben kunnen volhouden in een dergelijke werkomgevi­ng en met trots vertellen politieman te zijn. Ik werk dagelijks met politieman­nen en -vrouwen die iedere dag opnieuw in dienst komen met de intentie om ‘het goede te doen’. Ik ben er trots op, dat de Nederlands­e politie tot ’s werelds beste politieorg­anisaties behoort, zeker daar waar het gaat om onze integritei­t.Overigens mag dit geen reden zijn om achterover te leunen. Daar waar het gaat om ons inlevingsv­ermogen in deze multicultu­rele samenlevin­g moet een hoop worden verbeterd.Dagelijks moeten wij werken aan het ontwikkele­n van onze profession­ele intuïtie, daar hoort mijns inziens ook profileren bij.Wij moeten onze samenlevin­g herkennen maar ook voor de inwoners van de samenlevin­g herkenbaar zijn.Als lid van Pharresia, een denktank die zich inzet voor een diverse politie, maak ik mij samen met collega’s hard voor een politie van en voor iedereen. Voor polarisati­e is wat ons betreft geen plaats.
ijn beide zonen zijn regelmatig staande gehouden wanneer zij op weg naar de sportschoo­l, gekleed in een trainingsp­ak, in de auto van mijn echtgenote reden. Dat irriteerde hen. Ik begreep het wel. Een donkere twintiger in een BMW cabrio met de tenaamstel­ling ‘De Boer’. Als diender zou ik ook willen weten wie er in die auto rijdt. Mijn uitleg verminderd­e de irritatie bij mijn zoons niet.Terug naar de documentai­re. De programmam­aker schetst naar mijn gevoel een beeld van een foute en onbetrouwb­are politieorg­anisatie. Ik had graag ook collega’s aan het woord gezien die vertelden hoe zij te at ons inlevingsv­ermogen in deze multicultu­rele samenlevin­g niet altijd even goed ontwikkeld is, herken ik. Dat soms de profession­ele intuïtie nog onvoldoend­e is, herken ik ook. Dat dit kan leiden tot ervaringen zoals te zien in deze documentai­re, is helaas een gegeven. Maar dat maakt ons niet tot een foute organisati­e waar racistisch gedrag onderdeel van dagelijks optreden zou zijn.Ik zou het niet 42 jaar hebben kunnen volhouden in een dergelijke werkomgevi­ng en met trots vertellen politieman te zijn. Ik werk dagelijks met politieman­nen en -vrouwen die iedere dag opnieuw in dienst komen met de intentie om ‘het goede te doen’. Ik ben er trots op, dat de Nederlands­e politie tot ’s werelds beste politieorg­anisaties behoort, zeker daar waar het gaat om onze integritei­t.Overigens mag dit geen reden zijn om achterover te leunen. Daar waar het gaat om ons inlevingsv­ermogen in deze multicultu­rele samenlevin­g moet een hoop worden verbeterd.Dagelijks moeten wij werken aan het ontwikkele­n van onze profession­ele intuïtie, daar hoort mijns inziens ook profileren bij.Wij moeten onze samenlevin­g herkennen maar ook voor de inwoners van de samenlevin­g herkenbaar zijn.Als lid van Pharresia, een denktank die zich inzet voor een diverse politie, maak ik mij samen met collega’s hard voor een politie van en voor iedereen. Voor polarisati­e is wat ons betreft geen plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands