NRC

Onwetendhe­id

-

oen ik nog student was mocht ik van mezelf, zodra ik mijn propedeuse had gehaald, er een studie naast gaan doen (dat kon in die goede ouwe tijd nog kosteloos) en zo begon ik na mijn eerste jaar Nederlands ook aan mediëvisti­ek. Aan die opleiding hield ik uiteraard geen baan over, maar wel een vrolijke club oud-studiegeno­ten die jaarlijks bijeenkomt om een avond lang alleen maar over de Middeleeuw­en te kletsen. En zo puilde afgelopen zaterdag mijn woonkamer uit van de geschiedku­ndigen.

We bespraken de laatste Van Oostrom, gaven af op al die inaccurate historisch­e series (die we uiteraard allemaal kijken), wisselden tips uit voor tentoonste­llingen maar bovenal was het een feitjesreg­en. De ene na de andere wetenswaar­digheid kwam voorbij. Natuurlijk, wanneer je je onder medekenner­s bevindt, vertel je elkaar zelden iets nieuws. Een goed deel van de lol is dat je elkaars zinnen kan afmaken. Toch had iemand een nieuwtje.

„Ik las laatst”, begon D., „dat men onlangs heeft ontdekt dat er op diverse Schotse eilanden kruiden werden verbouwd die in de Middeleeuw­en werden gebruikt als eetlustrem­mer.”

„Ze deden toen al aan de lijn!”, grapte J., waarop het gehele gezelschap in lachen uitbarstte. Natuurlijk was destijds bijna niemand, misschien uitgezonde­rd Karel de Dikke, bezig met zijn figuur. Men vreesde afvallen meer dan aankomen. Er mislukte immers regelmatig een oogst en de wintervoor­raden werden aanhoudend bedreigd door ongedierte en schimmels. Regelmatig verhongerd­en er hele volksstamm­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands