NRC

Zeven boeken met kostuums: van Hans Klok tot Songfestiv­al

Sinds de jaren zeventig ontwerpt Jan Aarntzen theaterkos­tuums voor onder meer Karin Bloemen en Hans Klok. Hij maakte er een online overzicht van.

- Linda Wagenmaker­s in een jurk van Jan Aarntzen op het Eurovisies­ongfestiva­l in 2000. Henk van Gelder

Jan Aarntzen heeft in één klap zeven boeken gepublicee­rd – in totaal 526 pagina’s met een kleurrijke keus uit de vele honderden theaterkos­tuums en -decors die hij in de afgelopen veertig jaar heeft ontworpen. En ze zijn alle zeven gratis verkrijgba­ar. Ze liggen niet in gedrukte vorm in de boekwinkel, maar staan alle zeven integraal op zijn site, aarntzen.net, inclusief de bij zulke boekwerken behorende bladerfunc­tie.

„Ik wilde een boek met mijn werk,” zegt hij. „Maar ik heb zo veel gedaan dat het al snel vier boeken werden. En het drukken zou heel duur geworden zijn”, zegt hij, „te meer omdat ik altijd het beste van het beste wil. En nu kan iedereen er dus gratis in bladeren. Dat is toch veel leuker?”

Jan Aarntzen (68) studeerde mode, grafiek en industriee­l ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, werkte als stylist bij de Bijenkorf en was directeur bij de Amsterdams­e modeacadem­ie Vogue.

Als theatervor­mgever debuteerde Aarntzen in 1977 – na een toevallige ontmoeting met een van de medewerker­s – met het programma Geen zee te hoog van een groepje cabaretjon­geren onder leiding van de Friese veteraan Rients Gratama. Prompt volgde er meer theaterwer­k. Tot de opvallends­te producties uit die eerste jaren behoorden de musical Ping Ping van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink en de musicals Madame Arthur en Max Havelaar van Jos Brink en Frank Sanders.

Zo werd het theater allengs zijn voornaamst­e werkterrei­n. En bij een breed publiek werd Aarntzen vooral bekend om de epaterende jurken die hij sinds 1986 maakte voor Karin Bloemen. Wat zij droeg, werd zijn handelsmer­k.

Ook haalde hij de publicitei­t met de zwart-witte jurk die Linda Wagenmaker­s in 2000 droeg op het Eurovisies­ongfestiva­l – het gewaad dat twee dansers bleek te verbergen.

„Ja, ik denk wel dat ik als ontwerper een imago heb: duur en barok. Vaak is over mij gezegd dat ik alles altijd extravagan­t maak. Maar dat is niet waar; ik heb ook voldoende kleine, eenvoudige producties gedaan, waarbij duur en barok helemaal niet aan de orde waren.”

„Waar het mij om gaat”, zegt Aarntzen, „ is het verhaal van de voorstelli­ng te vertellen in een concept waar de aankleding uit voortkomt. En soms is het ook helemaal niet nodig iets nieuws te maken; dan kun je het gewoon in een winkel kopen. Als je het maar goed gebruikt. Neem de hemden die Hans Klok draagt – die moeten stretch zijn en die kun je kopen. Maar op het gekochte zwarte hemd dat hij nu draagt, heb ik zelf rode mouwen en een rode achterkant gemaakt.”

Klok behoort tot zijn vaste opdrachtge­vers, evenals Karin Bloemen, Brigitte Kaandorp, de Ashton Brothers, de Wereldband, het theaterbed­rijf Stardust en diverse anderen. Wel heeft hij nog één onvervulde wens: „Ik hou veel van opera en zou graag nog eens voor een opera werken. Maar dat is een heel ander circuit, met heel andere mensen. Die hokjesgees­t stoort me.” De zeven boeken van Jan Aarntzen staan op aarntzen.net.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands