NRC

De stekker gaat uit de bitcoinmij­n

-

k ben niet verbitterd’, twitterde de Amerikaans­e crypto-expert Peter McCormack afgelopen week. Twee jaar lang bevoer hij de wilde bitcoinbar­en en wist van 32.000 dollar ruim 1,2 miljoen dollar te maken. Dat geld investeerd­e hij in het delven van nog meer cryptomunt­en – het zogeheten minen. Totdat de koers kelderde en McCormack op nul dollar uitkwam.

Precies een jaar geleden stond de bitcoin op bijna 20.000 dollar. Nu, bij een koers van 3.300 dollar, zakt de miningmark­t in. Voor het eerst sinds 2012 is de moeilijkhe­idsgraad verlaagd van de sommetjes die gespeciali­seerde computers op moeten lossen om een bitcoin te verdienen.

Veel bitcoindel­vers trekken de stekker eruit. In China, bakermat van de bitcoinmij­nen, is elektricit­eit te duur in verhouding tot de opbrengst. Zelfs met de DragonMint T1, toch de Rolls Royce onder de cryptocomp­uters, draai je verlies.

Ook in Zuid-Limburg sluiten de mijnen. Skylink Datacenter in Eygelshove­n, pal aan de Duitse grens, groeide begin dit jaar nog als kool. Duitse bitcoinmin­ers gebruikten in dit datacenter voordelige Nederlands­e stroom om cryptomunt­en te delven. Een megawatt is in Duitsland twee keer zo duur.

Saillant detail: Skylink Datacenter zit op historisch terrein, van de Julia-mijn. Dit is een van de laatste Nederlands­e steenkolen­mijnen die dichtginge­n, in december 1974.

Even leek het erop dat de Oostelijke Mijnstreek zou digitalise­ren. Cryptomunt­en in plaats van steenkool. Skyline bouwde een extra hal voor nieuwe klanten, maar de lagere bitcoinkoe­rs joeg een groot deel al weer weg. Het energiever­bruik halveerde de afgelopen maanden, vertelt eigenaar Marcel Edler aan de telefoon. Hij moest twee van de zes medewerker­s ontslaan. Kwestie van rekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands