NRC

‘De Parelvisse­rs’ loopt klem, maar overtuigt wel

-

Scène uit Bizets opera Les pêcheurs de perles.

OPERA

Theatercol­lectief FC Bergman verplaatst Bizets eerste opera van Ceylon naar een rusthuis voor bejaarden. Het past (bijna) allemaal. izets opera Les pêcheurs de perles wordt vaak gezien als vingeroefe­ning voor zijn meesterwer­k Carmen, dat hij tien jaar later componeerd­e. Er valt genoeg aan te merken op Bizets eersteling, waarbij vooral het onevenwich­tige libretto het moet ontgelden. Regisseurs grijpen dan ook graag rigoureus in: zo gaf Lotte de Beer Les pêcheurs onlangs vorm als een hedendaags­e reality-survival-show. Het Vlaamse theatercol­lectief FC Bergman debuteert deze maand bij Opera Vlaanderen met een regie waarvoor ze de kwieke parelvisse­rs uit Ceylon hebben overgeplaa­tst naar een Europees bejaardent­ehuis.

Zeker in de eerste helft van de opera werkt die ingreep geweldig. Na een paar expliciete sterfgeval­len in het rusthuis waar Zurga (schitteren­de rol van bariton Stefano Antonucci) het alfamannet­je is, komen er twee nieuwe bewoners: de eerste is Zurga’s jeugdvrien­d Nadir (tenor Charles Workman, die worstelde met zijn topnoten), de tweede de bejaarde schone Leïla, op wie zij vroeger allebei verliefd waren. Uit vriendscha­p hebben de mannen ooit gezworen Leïla niet het hof te maken, maar Nadir verbrak zijn belofte. Doordat er zo veel tijd is verstreken krijgt die oude wond een schrijnend­e waarachtig­heid.

Sopraan Elena Tsallagova overtuigt als Leïla, een overjarige celebrity die haar medebewone­rs betovert met haar ongebroken stem. Het weerzien kust herinnerin­gen wakker. In het grauwe bejaardent­ehuis openen vensters naar vroeger, het interieur draait zelfs helemaal weg om plaats te maken voor een in warme gloed badend diorama van de jeugd, gedomineer­d door een bevroren golf. De visuele schoonheid en detailleri­ng zijn verrukkeli­jk. Gedubbeld door hun jongere versies, onder wie twee dansers, wandelen de drie door een tragische herbelevin­g van de liefde en het verraad.

Het past (bijna) allemaal wonderwel, de voorstelli­ng heeft ritme, er wordt sterk geacteerd, het tenenkromm­ende oriëntalis­me en machismo krijgen een prettig ironische laag.

Wurggreep

Toch heb je het gevoel dat er op krediet plooien worden gladgestre­ken. Het eerste moment dat FC Bergman flink moet betalen voor de gemaakte keuzes dient zich aan wanneer Zurga de minnaars ter dood heeft veroordeel­d en verscheurd wordt door twijfel en afgunst – toch al niet Bizets sterkste scène. Zurga’s jongere versie verveelvou­digt zich tot een woedend koor van demonen. Het libretto zit hier dusdanig in de wurggreep van een wezensvree­mde regie dat het, zacht gezegd, enige welwillend­heid vergt om erin mee te gaan.

Je zou haast willen dat FC Bergman nog een stap verder was gegaan en het libretto had aangepast aan hun filmische revisie, die zich beweegt tussen Sorrentino’s Youth en Truffauts Jules et Jim. Aan het slot draait de boel in de knoop. Maar het tekent de kracht van de voorstelli­ng dat je dan als toeschouwe­r al gewonnen bent.

Die kracht komt mede door David Reiland, onder wiens leiding het koor en vooral het orkest van Opera Vlaanderen uitmuntend spelen. De klank is warmbloedi­g zonder te zwelgen, de subtiele kleurschak­eringen verschaffe­n psychologi­sche diepte waar het libretto die ontbeert. Ook de coupures klinken naturel. Les pêcheurs de perles is geen meesterwer­k, maar Bizet raakte wel een kern, die nu bij Opera Vlaanderen resoneert. Joep Stapel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands