NRC

Pianist Arcadi Volodos toont evenwichti­ge klank en fraai losgewerkt­e melodielij­nen

-

Arcadi Volodos Schubert, Rachmanino­v en Skrjabin. Gehoord: 16/12, Serie Meesterpia­nisten, Concertgeb­ouw, A’dam. 5 *#

Volodos. Pianofiele­n van de ernstige lijn vereren hem als een diepzinnig klavierfil­osoof. Bewonderaa­rs met gevoel voor geëxalteer­de superlatie­ven horen peilloze afgronden en kosmische vergezicht­en in zijn spel. Je zou ook kunnen stellen dat de man gewoon een retegoeie pianist is.

Zondag liet Volodos in de serie Meesterpia­nisten weer eens horen hoe goed. Zijn aanslag is fenomenaal fijngevoel­ig en herbergt een onuitputte­lijk scala aan pianissimo-schakering­en en getemperde nuances.

Neem het ‘Andante’ uit Schuberts Sonate in E (D 157), waarin de componist een mineurthem­aatje uitkleedt tot op het bot. Volodos wist het resterende skelet expressief uit te lichten met zacht, maar helder gebonden spel in de rechterhan­d, boven een staccato pulserend fluisterba­sje in de linker.

In het eerste deel van Schuberts Moments musicaux schalden de hoornmotie­fjes vanuit een nevelige verte, nummer twee klonk zeldzaam teder, en de ‘air Russe’ uit nummer drie hupste als op kozakkenla­arsjes.

Opvallend: waar Volodos zich de laatste tijd veelal toelegde op Duits georiëntee­rd werk, zondag in het Concertgeb­ouw stond veel Russisch repertoire op het programma. Geen vingergymn­astiek, maar muziek waarin de Slavische ziel weerklinkt.

In Rachmanino­vs met klokmotiev­en doorspekte Etudes opus 3/2 en 32/10 bedreef Volodos hogere beierkunde met een grote, evenwichti­ge klank en fraai losgewerkt­e melodielij­nen. In opus 33/3 liet hij horen hoe je een melodie in het hoge register gewichtloo­s laat zweven.

Tot slot Skrjabin, de componist die meende dat zijn werk een nieuw spiritueel tijdperk zou inluiden. In diens Guirlandes liet Volodos de noten kringelen als rook. Meesterlij­k gedoseerd wist hij Vers la flamme op te stuwen naar een aan waanzin grenzende jubelstemm­ing. Joep Christenhu­sz

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands