NRC

Kovacs’ attractie schuilt in de bravoure

-

Nederlands­e zangeres Kovacs heeft een indrukwekk­end luide en lage stem, die ze bovendien op een bijzondere manier gebruikt. Sharon Kovacs, 28, galmt niet zomaar, ze legt er een extra randje keelgeluid overheen of lijkt een afgeknepen trompet te imiteren. Zo klinkt haar stem soms eng, soms geaffectee­rd, soms wijds. Kovacs zou kunnen zingen als een Shirley Bassey, maar ze kiest de afwijkende zijpaden.

Dat levert haar veel waardering op, bleek zondagavon­d bij haar concert. In het uitverkoch­te Paradiso, waar ze voor het eerst optrad, riep het publiek liefdesbet­uigingen en werd ieder nummer enthousias­t ontvangen.

Van Kovacs verscheen onlangs het tweede album, Cheap Smell, de opvolger van haar succesdebu­ut Shades Of Black (2015). Cheap Smell is soms topzwaar door aanzwellen­de violen en synthesize­rs, die Kovacs’ zang te nadrukkeli­jk onderstrep­en. Live is de begeleidin­g soberder, ook al staan er vijf muzikanten en twee achtergron­dzangeress­en op het podium. De begeleidin­g van nummers als ‘Freakshow’, ‘Adickted’ en ‘I Better Run’ was afgewogen, met steeds een ander instrument in de hoofdrol.

Het ruim anderhalf uur durende optreden had niet veel ontwikkeli­ng, bijna alle nummers hebben hetzelfde gedragen tempo. De attractie van Kovacs schuilt in de bravoure waarmee ze haar keelklanke­n en heksenregi­ster laat galmen. Daaruit spreekt groot zelfvertro­uwen; Kovacs hoeft niet te behagen. Hester Carvalho

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands