NRC

REPORTAGE Niet meer opschrijve­n

-

Drie ziekenhuiz­en proberen zich te verlossen van inefficiën­te registrati­edruk. Liza van Lonkhuyzen

Een 52-jarige patiënte wordt de intensive care binnengere­den. In de operatieka­mer is zojuist haar hartklep vervangen. Ze is bewusteloo­s, aan de beademing. Haar donkere haar verstopt in een haarnetje.

Een zucht van opluchting klinkt als de verpleegku­ndigen horen dat de operatie – behalve een kortstondi­ge lage bloeddruk – probleemlo­os is verlopen. De familie wordt gebeld.

Vanaf nu is verpleegku­ndige Wendy Meerman (52) aan zet. Op deze afdeling van het Radboudumc in Nijmegen houdt overdag elke verpleegku­ndige fulltime één patiënt in de gaten. Wanneer deze is aangeslote­n op de systemen van de intensive care onderwerpt Meerman haar routinemat­ig aan een controle. Zijn de glucosewaa­rden en bloeduitsl­agen in orde? Is er een pijngrimas waar te nemen op het gezicht van de vrouw? Ziet de huid er normaal uit bij de insteekope­ningen van de lijnen, zoals het infuus? Is er bloed in de urine die via een slang uit haar blaas loopt te bespeuren?

Tot half mei stond ze daarna steevast uitkomsten in te voeren in de pc. Urine: geel, pijnscore: nul, roodheid: geen. Over operatiewo­nden werd een apart formulier ingevuld. Hoe lang, hoe diep, hoe rood, welke pleister. „Het voelde alsof het vertrouwen in verpleegku­ndigen langzaam was verdwenen”, zegt Meerman.

Sinds een paar maanden moet ze vooral registrere­n wat afwijkt. Dus als de patiënt bijvoorbee­ld wél onacceptab­ele pijn heeft. Het Radboudumc doet samen met het UMC Groningen en Rijnstate het experiment ZIRE (‘Zinvolle Registrati­es’). De ziekenhuiz­en hebben een tijdelijke ontheffing van de Inspectie Gezondheid­szorg en Jeugd. Bij het Radboudumc hoeft de intensive care nog maar 16 zogeheten kwaliteits­indicatore­n te registrere­n, in plaats van 122. Voorheen verantwoor­dde de afdeling zich met de uitgebreid­e registrati­e aan de inspectie, het Zorginstit­uut, zorgverzek­eraars en wetenschap­pelijke vereniging­en. Dat was behalve arbeidsint­ensief ook inefficiën­t. Hypoglycem­ie, een te lage bloedsuike­rspiegel, moest bijvoorbee­ld op drie manieren aan instanties worden doorgegeve­n. „Het voelde voor verpleegku­ndigen alsof ze, bij wijze van spreken, moesten opschrijve­n dat ze naar het toilet waren geweest en hoeveel velletjes wc-papier ze hadden gebruikt”, zegt Marieke Zegers, projectlei­der van ZIRE in het Radboudumc.

Medisch specialist­en zijn circa 40 procent van hun werktijd bezig met administra­tie, blijkt uit onderzoek van VvAA, ledenorgan­isatie en dienstverl­ener in de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands