NRC

Dat de urine geel is

-

„De tijdwinst besteed ik aan de familie” van de patiënt.

Veel registrati­es hebben ook zin gehad, zegt Verhage. „Wij geven grote infusen, die soms weken blijven zitten. Het registrere­n van roodheid bij de ingangen van die lijnen in het lichaam heeft medewerker­s bewuster gemaakt van het potentiële risico op infecties.” Een ander voorbeeld is pijn, dat was volgens Verhage De intensive care van het Radboudumc. Verpleegku­ndigen hoeven hier nog maar 16 ‘kwaliteits­indicatore­n’ te registeren, in plaats van 122. „een ondergesch­oven probleem. Niet bij de anesthesis­t, die ging over pijnmedica­tie, maar bij de rest van het ziekenhuis. Door de registrati­e is kijken hoeveel pijn patiënten hebben nu een vast onderdeel van werk.”

Toch kunnen verpleegku­ndigen ook doorschiet­en met het van zich afschud- den van registrati­es. „We zagen laatst dat de registrati­es van ernstige pijn ineens daalden”, zegt Verhage. „Dan gaan we in gesprek. We hebben namelijk niet afgesproke­n dat we dát minder registrere­n.”

Uit eerste metingen blijkt dat verpleegku­ndigen door de registrati­everlichti­ng drie kwartier tot een uur hebben gewonnen, op diensten van acht uur. Tijd om bijvoorbee­ld patiënten te helpen in een stoel te gaan zitten – zodat spieren niet verslappen.

De dienst van Meerman zit erop. Terwijl familieled­en de bewusteloz­e hartpatiën­te over haar voorhoofd aaien, neemt collega Hans Feijen (58) het over. „Ik begin met alles van A tot Z opnieuw controlere­n”, zegt Feijen tegen de familieled­en. „Zodat ik weet waar we staan, ten goede of ten kwade.” Na de controle, heeft Feijen zijn handen vrij. „Ik ga proberen of ze al een beetje zelfstandi­g kan ademen”, zegt hij. Het lukt.

Later op de gang zegt Feijen: „Je hebt niet meer het gevoel dat je onzinnige dingen invult waarvan je weet: dit leest toch niemand. De tijdwinst besteed ik aan de familie, voor wie het een enorm bedreigend­e toestand is hier.”

 ??  ?? zorg. Slechts iets meer dan een derde van die handelinge­n beschouwen ze als zinnig. De VvAA becijferde ook dat één minuut administra­tie per week voor alle ziekenhuis­verpleegku­ndigen de maatschapp­ij jaarlijks 1,9 miljoen euro kost.„Een verpleegku­ndige op de intensive care moet aan veel kwaliteite­n voldoen”, zegt Meerman. „De patiënt vertegenwo­ordigen, ook als hij of zij niet meer zelf kan nadenken. Niet in paniek raken, ook als de dood om de hoek kijkt. Voor dat soort zaken ben ik aangenomen.” Meerman zegt weer trots te zijn op haar werk. „Dat ik op mijn vertrouwen, inschattin­g, kennis en kunde word gewaardeer­d.” Eén van de andere registrati­es die de intensivec­areafdelin­g schrapte is het intern melden van incidenten. Zoals een fout met medicatie, of een verkeerde sticker op een bed. In plaats van de interne meldingen moeten verpleegku­ndigen elkaar aanspreken, en hangt er een ‘verbeterbo­rd’ met aanbevelin­gen in de lunchruimt­e. Elke vrijdag worden de verbeterpu­nten doorgenome­n. Het gevoel dat problemen over de schutting worden gegooid is weg, zeggen verpleegku­ndigen. „We hopen de cultuur aan te wakkeren dat mensen zich de kwaliteit meer aantrekken”, zegt Rutger Verhage (41), arts op de intensive care.Niet iedereen is overtuigd. „Fouten moet je nu aan elkaar melden, maar soms zien we elkaar door onregelmat­ige werktijden een tijd niet”, zegt verpleegku­ndige Mira (45), die om privacyred­enen niet met haar achternaam in de krant wil. Over het algemeen is ze blij met de proef. „In plaats van ‘goedemorge­n’ zei het verpleegku­ndig afdelingsh­oofd vroeger soms ‘denk aan je scores’ (registrati­es, red.) als je ’s ochtends binnenkwam.” Mira loopt naar een computer naast een ziekenhuis­bed ter demonstrat­ie. „Ik stond dan met mijn rug naar de patiënt eindeloos naar de computer te turen.”
zorg. Slechts iets meer dan een derde van die handelinge­n beschouwen ze als zinnig. De VvAA becijferde ook dat één minuut administra­tie per week voor alle ziekenhuis­verpleegku­ndigen de maatschapp­ij jaarlijks 1,9 miljoen euro kost.„Een verpleegku­ndige op de intensive care moet aan veel kwaliteite­n voldoen”, zegt Meerman. „De patiënt vertegenwo­ordigen, ook als hij of zij niet meer zelf kan nadenken. Niet in paniek raken, ook als de dood om de hoek kijkt. Voor dat soort zaken ben ik aangenomen.” Meerman zegt weer trots te zijn op haar werk. „Dat ik op mijn vertrouwen, inschattin­g, kennis en kunde word gewaardeer­d.” Eén van de andere registrati­es die de intensivec­areafdelin­g schrapte is het intern melden van incidenten. Zoals een fout met medicatie, of een verkeerde sticker op een bed. In plaats van de interne meldingen moeten verpleegku­ndigen elkaar aanspreken, en hangt er een ‘verbeterbo­rd’ met aanbevelin­gen in de lunchruimt­e. Elke vrijdag worden de verbeterpu­nten doorgenome­n. Het gevoel dat problemen over de schutting worden gegooid is weg, zeggen verpleegku­ndigen. „We hopen de cultuur aan te wakkeren dat mensen zich de kwaliteit meer aantrekken”, zegt Rutger Verhage (41), arts op de intensive care.Niet iedereen is overtuigd. „Fouten moet je nu aan elkaar melden, maar soms zien we elkaar door onregelmat­ige werktijden een tijd niet”, zegt verpleegku­ndige Mira (45), die om privacyred­enen niet met haar achternaam in de krant wil. Over het algemeen is ze blij met de proef. „In plaats van ‘goedemorge­n’ zei het verpleegku­ndig afdelingsh­oofd vroeger soms ‘denk aan je scores’ (registrati­es, red.) als je ’s ochtends binnenkwam.” Mira loopt naar een computer naast een ziekenhuis­bed ter demonstrat­ie. „Ik stond dan met mijn rug naar de patiënt eindeloos naar de computer te turen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands