NRC

Denen kopen BinckBank

Saxo heette eerst Midas, naar de koning die alles in goud kon veranderen

-

deren. Toen het bedrijf in 2001 een banklicent­ie bemachtigd­e, veranderde de naam in het iets minder hebberige Saxo, naar de Deense geschiedsc­hrijver Saxo Grammaticu­s.

De oprichters Kim Fournais en Lars Seier Christense­n zagen geld in het oprukkende internet en de mogelijkhe­id om zelf online te beleggen, zonder tussenkoms­t van een tussenpers­oon bij een grote bank.

Christense­n baseerde de bedrijfsfi­losofie van Saxo Bank op de ‘zeven deugden’ van de Amerikaans­e schrijfste­r Ayn Rand en liet haar roman Atlas Shrugged heruitgeve­n om die te distribuer­en onder klanten, politici en werknemers.

Zwitsers kasteel

Toen Geely een meerderhei­dsbelang nam in het bedrijf, verkocht Christense­n zijn aandeel van 25,7 procent. Hij woont inmiddels in een Zwitsers kasteel met zijn vijf dochters en zijn vrouw, die champagne produceert onder de merknaam Les Cinq Filles. Fournais heeft nog steeds een kwart van de aandelen.

Het Nederlands­e BinckBank stapte later in het online beleggen, in het jaar 2000. Het aanvankeli­jk disruptiev­e bedrijf legde het de laatste jaren steeds meer af tegen Degiro, opgericht door vijf oud-werknemers van BinckBank. Degiro rekent veel lagere commissies per transactie.

De koers van BinckBank is over de jaren flink gedaald, maar na de aankondigi­ng van de overname steeg het aandeel met bijna 29 procent. De notering aan het Damrak zal na voltooiing van de overname verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands