NRC

CO2-uitstoot auto’s in EU sneller omlaag

Personenau­to’s moeten in 2030 37,5 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021, is in de EU afgesproke­n. Tot verdriet van de fabrikante­n. Het Deense Saxo Bank neemt online belegger BinckBank over. De nieuwe eigenaar heeft een excentriek­e geschieden­is.

- Door een onzer redacteure­n Door een onzer redacteure­n

Na jarenlang stemmen sprokkelen, dealtjes sluiten, lobbyen, herbereken­en en uitzonderi­ngen afdwingen is dit getal het geworden: 37,5 procent. Nieuwe personenau­to’s moeten in de Europese Unie in 2030 37,5 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021. Bestelbusj­es moeten in dat jaar 31 procent minder van het broeikasga­s uitstoten. Halverwege, in 2025, moeten beide types voertuigen op 15 procent reductie zitten. Dat zijn de lidstaten van de EU, het Europees Parlement en de Europese Commissie overeengek­omen. Het besluit is belangrijk voor het halen van de klimaatdoe­len van Parijs. In Europa is wegverkeer goed voor zo’n kwart van de totale CO2-uitstoot. Het Europees Parlement had ingezet op een reductie van 40 procent in 2030. De Europese Commissie en lidstaten met een grote auto-industrie zoals Duitsland wilden 30 procent. De lidstaten waren onderling op 35 procent uitgekomen. Nu is de uiteindeli­jke uitkomst 37,5 procent – wat ietsje strenger is dan verwacht. Nu moet dit getal nog goedgekeur­d worden door het Europees Parlement en de nationale overheden, maar dat is meestal een formalitei­t. De uitkomst is een stap in de goede richting, menen ook groene lobbyorgan­isaties. Maar 37,5 procent reductie is niet genoeg om de klimaatdoe­len van Parijs te halen, benadrukke­n zij. Ook betreuren zij het dat de straf op het niet halen van het verplichte percentage auto’s dat op stroom rijdt was geschrapt door de Commissie en de lidstaten. Autofabrik­anten daarentege­n noemen de reductiedo­elen bij monde van de branchever­eniging ACEA „totaal onrealisti­sch” en „puur politiek gedreven”.

Voor de hand ligt het niet. Wie straks via het Nederlands­e BinckBank z’n geluk wil beproeven op de beurs, betaalt commissie aan een Chinese autofabrik­ant.

Maandag werd bekend dat de Deense beleggersb­ank Saxo Bank voor 424 miljoen euro de Nederlands­e online beleggersb­ank BinckBank overneemt. Dat komt neer op 6,35 euro per aandeel. De aandeelhou­ders moeten de deal nog goedkeuren. Saxo Bank is grotendeel­s in Chinese handen. Autofabrik­ant Geely, eigenaar van het Zweedse automerk Volvo, heeft sinds september een meerderhei­dsbelang in de beleggersb­ank.

Het in 1992 opgerichte Deense handelshui­s heette aanvankeli­jk Midas, naar de Frygische koning wiens aanraking alles in goud deed veran- Nog voordat de term bestond, wist de kleine fintechsta­rt-up uit te groeien tot een flink bedrijf met 1.500 werknemers en kantoren in diverse wereldsted­en.

Naast geld verwierven Fournais en Christense­n ook enige roem in Denemarken. Fournais is eigenaar van een luxe resorteila­nd en Christense­n is een veelgevraa­gde gast op tv, waar hij zijn libertaris­che ideeën over de economie verkondigt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands