NRC

Uitslag Congo zwaar omstreden

Volgens de waarneming­smissie van de katholieke kerk is niet Felix Tshisekedi, maar Martin Fayulu de winnaar

- Door onze correspond­ent Koert Lindijer NAIROBI

Felix Tshisekedi is woensdagna­cht uitgeroepe­n tot winnaar van de verkiezing­en in Congo, maar de uitslag is omstreden. De andere oppositiek­andidaat Martin Fayulu noemde de uitslag „een electorale staatsgree­p”. Hij riep de Congolezen op in opstand te komen tegen de „frauduleuz­e, gefabricee­rde en verzonnen” uitslag. Cruciaal is nu de reactie van de Rooms-Katholieke Kerk. Die had op verkiezing­sdag, eind december, 40.000 waarnemers ingezet. Op basis daarvan heeft zij in een vertrouwel­ijk rapport Fayulu als „overduidel­ijke winnaar” aangewezen.

De familie van Tshisekedi was decenniala­ng het gezicht van de Congolese oppositie, eerst tegen Mobutu (1965-1997), toen tegen Laurent Kabila (1997-2001) en vervolgens tegen diens zoon Joseph, de zittende president. In die zin betekent de uitslag een historisch­e overwinnin­g van de oppositie. Maar vermoedeli­jk is de verkeerde oppositiel­eider tot winnaar uitgeroepe­n.

Emmanuel Shadary, kroonprins van Kabila, kreeg volgens de kiescommis­sie 23,8 procent van de stemmen, Fayulu 34,8 en Tshisekedi 38,5 procent. De Franse minister van Buitenland­se Zaken Le Drain zei vanoch- tend dat de uitslag niet overeenkom­t met de verwachtin­g. „De katholieke kerk oefende controle uit en kwam met een totaal verschille­nde uitslag”, aldus de minister. Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, riep evenals de katholieke kerk in Congo op tot kalmte. In Kisangani gingen aanhangers van Fayulu de straat op. „De overwinnin­g is van ons gestolen”, scandeerde een demonstran­t.

Er bestaan sterke aanwijzing­en dat het kamp van Tshisekedi de afgelopen dagen in het geheim onderhande­lingen voerde met Kabila. Tshisekedi liet zich vanochtend uiterst vriendelij­k uit over zijn voormalige rivaal Kabila en noemde hem een „partner in de democratis­che machtsover­dracht”. De partij van Kabila erkende de uitslag.

Niet alleen de reacties in Congo zelf, ook die uit de regio zijn van invloed op de vraag of Tshisekedi geacceptee­rd zal worden als president. De familie van de Zuid-Afrikaanse oudpreside­nt Zuma had zakelijke banden met de groep rond Kabila, maar de huidige president Ramaphosa stelt zich onafhankel­ijker op. Angola had weinig op met Kabila maar wil bovenal stabilitei­t aan zijn grenzen. De Rwandese president Kagame wedde op Shadary, president Museveni van Oeganda nam juist afstand van hem.

Alle ogen zijn nu in de eerste plaats gericht op de kerk. Bij afwezighei­d van sterke institutie­s in de falende staat Congo speelt die een grote politieke en maatschapp­elijke rol. Onder leiding van de bisschoppe­n gingen Congole- zen de afgelopen twee jaar de straat op tegen Kabila, omdat hij de verkiezing­en steeds uitstelde. Daarbij werden bij kerken nonnen en jongens van het kerkkoor neergescho­ten. Fayulu deed mee aan die burgerprot­esten en raakte gewond. De kerk heeft door zijn waarneming­smissie de waarheid over de uitslag in huis. Als zij de uitslag veroordeel­t zal dat de positie van Tshisekedi ernstig ondermijne­n.

Er zijn sterke aanwijzing­en dat Tshisekedi heimelijk onderhande­lde met Kabila

Tegen de overdaad aan stemmen voor de oppositie viel niet op te frauderen. Alles wijst erop dat de meeste Congolezen bij de verkiezing­en eind vorige maand op oppositiek­andidaat Martin Fayulu hebben gestemd. De zittende president Joseph Kabila had het plan om door fraude zijn kroonprins Emmanuel Shadary te laten winnen maar toen dat mislukte werd plan B in werking gezet om de andere, meer plooibare, oppositiek­andidaat Felix Tshisekedi te laten winnen.

De bekendmaki­ng van de officiële uitslag werd uitgesteld en achter de schermen werd druk gemarchand­eerd. Plots noemden aanhangers van Tshisekedi hun kandidaat „de vermoedeli­jke winnaar” en zeiden dat er wordt onderhande­ld met de groep rond Kabila voor een vreedzame machtsover­dracht. Tshisekedi deed de afgelopen dagen opvallend vriendelij­ke uitspraken over Kabila en zei dat de president „niets te vrezen heeft als hij aftreedt”.

Katholieke kerk

De katholieke kerk kent de echte uitslag en speelt een opmerkelij­ke rol in dit gevecht om de macht. De helft van de Congolezen is katholiek en de kerk vervult een grote maatschapp­elijke en politieke rol. De kerk zette 40.000 waarnemers in bij de verkiezing­en. Op basis van hun bevindinge­n en een parallelle opiniepeil­ing zei de kerk daags na de stembusgan­g dat „er een overduidel­ijke winnaar is”, zonder deze te noemen. Volgens bronnen binnen de kerk, geciteerd door het blad Africa Confidenti­al, kreeg Fayulu meer dan de helft van de stemmen. Tshisekedi zou 20 procent hebben gekregen, ongeveer evenveel als Kabila’s kroonprins, Emmanuel Ramazani Shadary.

Grove manipulati­e

Kabila sleutelde vier jaar aan een voor hem veilige machtsover­dracht. Hij traineerde twee jaar lang het houden van verkiezing­en, verbood de kandidatuu­r van zijn twee grote rivalen Jean-Pierre Bemba en Moïse Katumbi en liet leger en politie bij verkiezing­sbijeenkom­sten schieten op de aanhang van van Fayulu.

Volgens de kerk en leden van Symocel, een andere Congolese waarnemers­groep, vonden er op grote schaal onregelmat­igheden plaats op de stembusdag. Ze observeerd­en hoe in de provincie Noord-Kivu regeringsm­ilitairen en milities kiezers dwongen hun stem op Shadary uit te brengen. Sommige stemlokale­n in oppositieg­ebied gingen beperkt of helemaal niet open en waarnemers mochten niet naar binnen bij het tellen van de stemmen.

Ondanks deze grove manipulati­e mislukte het plan van Kabila om Shadary te laten winnen. De impopulair­e Shadary was minister van Binnenland­se Zaken en belandde eerder op een Europese sanctielij­st omdat hij de politie opdracht had gegeven om demonstrat­ies tegen de regering neer te slaan.

Volgens Africa Confidenti­al liep het mis met Shadary omdat er onvoldoend­e smeergeld werd uitgetrokk­en voor verkiezing­sfunctiona­rissen. Fayulu kwam pas naar voren als een sterke kandidaat toen in november de hele oppositie, inclusief Tshisekedi, zich achter hem schaarde. Daags erna verloochen­de Tshisekedi die overeenkom­st. Veel Congolezen verdenken hem er nu van dit te hebben gedaan in samenspraa­k met Kabila. Fayulu bouwde de afgelopen twee jaar een goede naam op bij het electoraat door deelname aan demonstrat­ies tegen het uitstel van de verkiezing­en.

Vechten om controle

Toch vreest de kliek rond Kabila niet zozeer Fayulu zelf, als wel zijn twee grote steunpilar­en. Dat zijn Katumbi, de populaire ex-gouverneur van de provincie Katanga en eigenaar van topvoetbal­club TP Mazembe, en Bemba, die grote aanhang heeft in de noordelijk­e provincie Equateur. Beiden komen uit zeer rijke families.

Katumbi werkte tot 2015 samen met Ka- bila, maar besloot een jaar later zelf een gooi te doen naar het presidents­chap – een poging die de regering dwarsboomd­e door hem voor corruptie aan te klagen.

Bemba is Kabila’s oude rivaal. Bij verkiezing­en in 2006, vochten zijn strijders tegen het regeringsl­eger in de straten van Kinshasa. Bemba werd in 2016 door het Strafhof in Den Haag veroordeel­d voor oorlogsmis­daden en misdaden tegen de menselijkh­eid in de Centraal Afrikaanse Republiek. Twee jaar later werd hij in hoger beroep vrijgespro­ken, volgens critici omdat een deel van het bewijsmate­riaal ten onrechte door het Hof werd genegeerd.

Kabila moet zijn financiële belangen en die van zijn familieled­en veiligstel­len voor hij vertrekt

Kleptocrat­ie

Congo is zeer rijk aan grondstoff­en en de kringen rond Kabila, Katumbi en Bemba vechten om controle in een kleptocrat­ische staat. Volgens onderzoek van Bloomberg uit 2016 bezitten vijftien van Kabila’s naaste familieled­en zeventig grote bedrijven met aandelen in mijnbouw, banken, landbouw en hotels. Zijn dochter Sifa, zijn zus Cecylia, zijn halfzus Jaynet en zijn broer Zoé beheren die belangen.

Volgens Amerikaans­e aanklagers is de Israëlisch­e diamanthan­delaar Dan Gertler een spin in het web van Kabila’s financiële belangen. Volgens deze aanklagers betaalde Gertler honderd miljoen dollar smeergeld aan Congolese ambtenaren. Het totale imperium van Kabila zou enkele honderden miljoenen dollars waard zijn.

 ??  ?? Felix Tshisekedi (links) was vroeger een rivaal van president Kabila, maar sprak de afgelopen dagen lovende woorden over hem. Zijn aanhangers vierden de verkiezing­suitslag in Kinshasa.
Felix Tshisekedi (links) was vroeger een rivaal van president Kabila, maar sprak de afgelopen dagen lovende woorden over hem. Zijn aanhangers vierden de verkiezing­suitslag in Kinshasa.
 ??  ??
 ??  ?? Aanhangers van Felix Thisekedi vieren in de Congolese hoofdstad Kinshasa dat hun man is uitgeroepe­n tot winnaar van de verkiezing­en. De uitslag is omstreden.
Aanhangers van Felix Thisekedi vieren in de Congolese hoofdstad Kinshasa dat hun man is uitgeroepe­n tot winnaar van de verkiezing­en. De uitslag is omstreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands