NRC

Maduro viert inaugurati­e terwijl zijn land leegloopt

De Venezolaan­se leider laat zich beëdigen in een groeiend isolement.

- Door onze correspond­ent Nina Jurna PARAMARIBO

Op veel buitenland­se gasten hoeft de Venezolaan­se president Nicolás Maduro niet te rekenen bij zijn inaugurati­e, deze donderdag. De socialisti­sche autocraat begint zijn nieuwe regeerterm­ijn van zes jaar in een groeiend internatio­naal isolement. De VS, de EU en verschille­nde landen in Latijns-Amerika erkennen zijn stembuszeg­e van vorig jaar niet en hebben Maduro opgeroepen af te treden.

In mei liet Maduro, die in 2013 aan de macht kwam na de dood van zijn legendaris­che voorganger Hugo Chávez, zich opnieuw tot president kiezen. De afgelopen jaren ging Maduro steeds autoritair­der regeren. Toen de oppositie in 2015 de macht in het congres veroverde, zette hij dit buitenspel. De oppositie boycotte de stembusgan­g in mei of deed niet mee om omdat haar leiders vastzitten of gevlucht zijn. Zij beschuldig­den Maduro van kiesfraude.

De VS, de EU en landen in de regio riepen uit protest al ambassadeu­rs terug of scherpten sancties aan. Veel trekt Maduro zich niet aan van die druk. Met bondgenote­n als Rusland, China en de leiders van linkse landen als Cuba, Nicaragua en Bolivia viert hij zijn inaugurati­e, terwijl het land aan de rand van de afgrond staat. De oliestaat, ooit het rijkste land van Zuid-Amerika, is door mismanagem­ent, corruptie en dalende olieprijze­n in een grote economisch­e en humanitair­e crisis beland.

De hyperinfla­tie in Venezuela kan in 2019 oplopen tot 10 miljoen procent, voorziet het IMF. Het huidige aantal vluchtelin­gen (zeker 3 miljoen) kan de komende jaren verdubbele­n, voorspelle­n experts. Schaarste en honger zullen verder toenemen.

„Hoe lang Maduro in het zadel blijft, weet niemand maar spanningen in de regio lopen verder op en de exodus van Venezolane­n zal alleen maar groeien. Niet eerder zagen we een vluchtelin­gencrisis in LatijnsAme­rika van deze omvang, het ontwricht ons hele continent”, zegt de Venezolaan­se socioloog Tomas Páez, telefonisc­h vanuit Mexico.

De regio schuift op naar rechts

Ook door ideologisc­he verschuivi­ngen in de regio komt Venezuela nu steeds meer alleen te staan. Na jaren van linkse stembuszeg­es wordt Latijns-Amerika weer toenemend rechts geregeerd. In buurland en regionale grootmacht Brazilië trad 1 januari de ultrarecht­se president Jair Bolsonaro aan. In Colombia, dat een kwart van alle Venezolaan­se vluchtelin­gen opneemt, regeert de pro-Amerikaans­e Iván Duque. Beiden willen van Maduro af.

De Amerikaans­e president Donald Trump dreigde al met militair ingrijpen. Bijna alle Latijns-Amerikaans­e landen wijzen interventi­e af, maar oud-legerkapit­ein en Trump-adept Bolsonaro flirt met die militaire optie. In zijn afkeer tegen alles wat links is ziet hij Maduro als aartsvijan­d.

Páez: „Het worden hele spannende tijden. Een oplossing is niet in zicht. Het gaat bovendien om geopolitie­k: China steunt Venezuela en injecteert geld in het land, in ruil voor olie. Tegelijker­tijd proberen de VS juist om Maduro verder te isoleren en steun te vinden in de regio.”

Bolsonaro verklaarde kort na zijn inaugurati­e dat hij niet alleen economisch, maar ook militair meer met de VS wil gaan samenwerke­n. „Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat er een Amerikaans­e basis wordt gebouwd op Braziliaan­se grondgebie­d”, zei Bolsonaro, die benadrukte dat hij tegenwicht wil voor de steeds intensieve­re militaire samenwerki­ng tussen Rusland en Venezuela. Trump vindt in Bolsonaro een sterke bondgenoot in wat zijn veiligheid­sadviseur John Bolton al een strijd tegen de ‘Troika of Tyranny’ noemde: de drie socialisti­sche landen Cuba, Nicaragua en Venezuela.

Naast deze uitgesprok­en linkse landen stuurt ook Suriname donderdag een regeringsk­opstuk naar de inaugurati­e. Volgens de Surinaamse president Desi Bouterse, die niet zelf gaat maar zich laat vervangen door zijn vicepresid­ent, neemt zijn land een neutrale positie in. „We respectere­n het autonome land Venezuela, we zijn tegen buitenland­se inmenging en we blijven diplomatie­ke relaties onderhoude­n met Venezuela”, zei Bouterse dinsdag op een persconfer­entie in Paramaribo.

 ??  ?? President Nicolás Maduro treedt deze donderdag opnieuw aan in een door zijn wanbeleid berooid Venezuela.
President Nicolás Maduro treedt deze donderdag opnieuw aan in een door zijn wanbeleid berooid Venezuela.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands