NRC

REPORTAGE Toevluchts­oord

-

Het Hongarije van Viktor Orbán is een aantrekkel­ijke ontmoeting­splaats voor nationalis­ten uit de VS en West-Europa. n een ouderwetse, chique bistro in het centrum van Boedapest prikt Erik Almqvist in een geitenkaas­salade. Het voormalige parlements­lid en oud-leider van de jeugdvleug­el van antimigrat­iepartij Zweden Democraten (SD) houdt van deze plek, deze stad en dit land. Hier wil hij zijn kinderen zien opgroeien, zegt de 36-jarige kalende Zweed die naar Boedapest verhuisde in 2013. In het Hongarije van de nationaal-populistis­che premier Viktor Orbán, waar de heersende traditione­le waarden volgens Almqvist overeenkom­en met die van „de Zweden van vijftig jaar geleden”.

Almqvist maakt deel uit van een groepje rechtse politici en ideologen uit West-Europa en de VS, die de afgelopen jaren aangetrokk­en werden door Hongarije; het land gebruiken als uitvalsbas­is of ontmoeting­splaats.

Almqvists vriend en voormalig SD-collega Kent Ekeroth kondigde begin 2018 ook zijn vertrek aan richting Boedapest. Een andere Zweed, uitgever Daniel Friberg, streek neer in 2014. Friberg is, samen met het Amerikaans­e alt-right-boegbeeld Richard Spencer, oprichter van de website Altright.com en hoofd van Arktos Media, een van ’s werelds grootste distribute­urs van radicaal-rechtse literatuur.

Ook redacteure­n van de Amerikaans­e nationalis­tische uitgever Counter-Currents kozen Hongarije als woonplaats, zo berichtte het Amerikaans­e magazine The Atlantic, net als de antifemini­stische blogger Matt Forney. Die laatste publiceert, naast artikels met koppen als ‘Hoe je vriendin of vrouw slaan en ermee wegkomen?’, ook lofredes op de Hongaarse hoofdstad, waar een „gebrek aan etnische diversitei­t [de stad] gastvrijer en veiliger maakt dan Amerikaans­e steden.”

Nick Griffin, ex-leider van de extreemrec­htse British National Party, vertelde in 2017 aan nieuwssite 444.hu dat zich in Boedapest een „gemeenscha­p van geëmigreer­de nationalis­ten” gevormd had. Het is een ontwikkeli­ng die premier Orbán in de hand werkte, volgens zijn critici, door het creëren van een antilibera­le en antimigrat­iesfeer in zijn land, en door zijn dramatisch­e retoriek. „Wij zullen de échte vluchtelin­gen binnenlate­n”, verklaarde Orbán in een rede in 2017, waarin hij een exodus voorspiege­lde van West-Europeanen op de vlucht voor migratie. „Duitsers, Nederlande­rs, Fransen, Italianen. Doodsbange politici en journalist­en, christenen die gedwongen worden hun eigen landen te verlaten, die hier het Europa willen vinden dat ze thuis kwijt zijn.”

Steve Bannon

In mei 2018 nodigde een instituut verbonden aan de overheid zowel Steve Bannon, ex-adviseur van president Trump en ex-directeur van de rechts-nationalis­tische website Breitbart, als alt-right-provocateu­r Milo Yiannopoul­os uit om lezingen te geven in Boedapest.

De Zweed Almqvist verhuisde enkele maanden nadat een filmpje naar buiten was gekomen, waarin te zien was hoe hij met andere SDpolitici – ijzeren staven in de hand – mensen beledigde met racistisch­e en seksistisc­he teksten. Het leidde tot zijn vertrek uit het Zweedse parlement, hij vestigde zich in Boedapest, een stad waar hij eerder een flat had gekocht.

Almqvist heeft intussen een Hongaarse vriendin, spreekt een beetje Hongaars en werkt als vastgoedon­dernemer. In zijn vrije tijd werkt hij aan een interactie­ve website over samenlevin­g en politiek, waarmee hij invloed wil blijven uitoefenen op het debat in zijn thuisland. „Het zelfbeeld van het Zweedse volk” moet veranderen, vindt Almqvist. De Zweden mogen zichzelf dan als gastvrije gidsnatie zien, volgens hem leidden immigratie­golven in delen van zijn vaderland tot „criminalit­eit, segregatie en zelfsegreg­atie”.

Waar de Zweedse migratiedi­enst tussen 2015 en 2017 144.723 asielaanvr­agen goedkeurde, kregen in Hongarije in dezelfde periode slechts 2.143 mensen asiel. Ondertusse­n worden welgesteld­e migranten die niet om humanitair­e redenen komen, door Hongarije in de armen gesloten. Migranten dus zoals Almqvist.

Niettemin blijft de door Orbán voorspelde West-Europese exodus uit. Het aantal Zweden of Nederlande­rs dat naar Hongarije verhuist, steeg de laatste jaren licht, maar bleef nog altijd beperkt tot enkele honderden. Het aantal Hongaren dat de andere richting uitging, is groter.

Bovendien bleken toch niet alle West-Europese nieuwkomer­s gewenst. Ex-BNP-leider Griffin, bevriend met de radicaal-rechtse oppositiep­artij Jobbik, kreeg in 2017 een vestigings­verbod, volgens de regering om veiligheid­sredenen. Ook Jim Dowson, oprichter van de extreem-rechtse Britain First-partij, werd dat jaar het land uitgezet. Net als de naar Hongarije gevluchte Duitse negationis­t Horst Mahler en de extreem-rechtse activist Mario Rönsch, eigenaar van een online winkel voor wapens om „migranten af te schrikken”. Zij werden gearrestee­rd en uitgelever­d aan Duitsland.

Favoriete boksbal

Zweedse nationalis­ten vielen tot nu vooral op om een andere reden. Dat het Zweedse debat over migratie, integratie­problemen en bendegewel­d in multicultu­rele stadswijke­n de laatste jaren steviger werd, maakte hun thuisland tot favoriete boksbal van internatio­nale antimigrat­ie- politici. De Amerikaans­e president Donald Trump is er één van. Hij stak in 2017 de draak met Zweden nadat hij een programma zag op Fox News waarin, met behulp van foute informatie, werd geclaimd dat de instroom van vluchtelin­gen er voor wetteloosh­eid had gezorgd.

Ook in Hongarije, net als Zweden een EU-lidstaat, voeden regeringsg­ezinde media het beeld van het Scandinavi­sche land als multicultu­rele nachtmerri­e. Dat doen ze met hulp van geëmigreer­de Zweden, zoals uitgever Friberg. Hij omschreef zijn herkomstla­nd in een interview in 2016 met de krant Magyar Hirlap als een „paradijs voor terroriste­n”, waar het „publieke sentiment in de richting van een burgeroorl­og gaat”.

Nadat een Zweedse met Hongaarse wortels op de Hongaarse staatsomro­ep verklaarde dat vrouwen in Stockholm vanwege seksueel agressieve migranten niet met de metro konden reizen, deed de Zweedse ambassadeu­r in april

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands