NRC

Paul Manafort loog over het delen van campagnein­formatie met Russisch-Oekraïense zakenpartn­er

-

Voormalig campagnele­ider Paul Manafort blijkt in 2016 opiniepeil­ingen voor de presidents­verkiezing­en te hebben gedeeld met een Russisch-Oekraïense zakenpartn­er, Konstantin Kilimnik. Manafort verzweeg dit tegenover Amerikaans­e aanklagers. Kilimnik wordt er door justitie in de VS van beschuldig­d banden te hebben met de Russische inlichting­endiensten. De voormalig campagnele­ider is na onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller schuldig bevonden aan onder meer bankfraude en witwassen. Hij wacht zijn vonnis af in een gevangenis in Virginia.

Eveneens dinsdag werd een aanklacht van federale aanklagers bekend in Manhattan te- gen een andere sleutelfig­uur in het Muellerond­erzoek, de Russische advocate Natalia Veselnitsk­aja. De aanklacht komt voort uit een omvangrijk­e witwaszaak tegen de Russische vastgoedho­lding Prevezon, waarvoor zij optrad als advocate. Veselnitsk­aja werkte bij de verdedigin­g samen met de Russische openbaar aanklager. Veselnitsk­aja is de spil van de beruchte ontmoeting in Trump Tower in 2016, waarbij ook Paul Manafort, Don Trump Jr. en Jared Kushner aanwezig waren.

De witwaszaak staat los van Muellers onderzoek, maar de aanklacht toont dat Veselnitsk­aja – anders dan zij zelf steeds verklaard heeft - dicht bij het Russische staatsappa­raat staat. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands