NRC

COMPONIST ‘Ik laat cello’s praten, lopen en pianospele­n’

-

Florian Magnus Maier componeerd­e nieuwe muziek bij ‘Dr. Jekyll & Mr. Hyde’. Het Cellokwart­et Ferschtman speelt het vrijdag live. Joep Stapel

Componist Florian Magnus Maier noemt het „een uitdaging, maar niet een waar ik bang van werd”: tachtig minuten muziek voor vier cello’s, ter begeleidin­g van een stomme film uit 1920. De film in kwestie is Dr Jekyll & Mr Hyde, over een briljante jonge wetenschap­per en zijn kwaadaardi­ge alter ego, met John Barrymore in de dubbele hoofdrol. Maier componeerd­e zijn muziek vorig jaar voor het Cellokwart­et Ferschtman, in opdracht van de Cello Biënnale Amsterdam. Vrijdag gaan film en muziek in reprise in het Muziekgebo­uw aan ’t IJ.

Dr. Jekyll & Mr. Hyde is ook nu nog een „spectacula­ire en goede film”, vindt Maier (1973). Al doen sommige aspecten vreemd aan voor moderne kijkers: het overdreven acteren, de schematisc­he karakters. En natuurlijk het ontbreken van geluid en dialoog. „Bij een geluidsfil­m gebruik je muziek om scènes te kleuren. Bij een zwijgende film hoor je helemaal niks. Dus laat ik de cello’s ook gesprekken voeren, pianospele­n, voetstappe­n nadoen.”

Zoals de meeste bewerkinge­n is de film niet direct gebaseerd op het boek van Robert Louis Stevenson uit 1886, maar op de toneeladap­tatie die Thomas Sullivan een jaar later maakte. De belangrijk­ste verschille­n zijn Cellokwart­et Ferschtman begeleidde de stomme film ‘Dr. Jekyll & Mr. Hyde’ eerder op Cello Biennale. het schrappen van de verteller, de simplifica­tie van het morele schema en de introducti­e van een love interest voor Jekyll. Deze onschuldig­e Millicent is de dochter van Sir George, een cynicus die de ingoede Jekyll wil testen en hem aanspoort toe te geven aan alle verleiding­en.

Voor Maier is Millicent bovenal een komisch personage: „Terwijl de hele stad achter Hyde aanrent, zit zij daar maar. Haar onschuld ziet er ongeloof- lijk naïef uit: jezus meid, ga eens naar buiten!” Zulke uitvergrot­ingen, net als de conversies die Jekyll ondergaat bij zijn gedaanteve­randeringe­n, doen nu grotesk aan. Daarom permitteer­de Maier zich een ironische grap: in de film speelt Millicent piano, maar hij besloot dat ze er niks van kan. Haar spel klinkt als „de grootst mogelijke baggermuzi­ek” – met de kanttekeni­ng dat alleen de beste musici, zoals de cellisten van het Cellokwart­et Fer- schtman, overtuigen­d slechte muziek kunnen nabootsen.

Cello’s die pianospele­n en conversati­es nasynchron­iseren: Maier heeft een arsenaal aan stijlen en technieken uit de kast gehaald voor zijn muziek. „Wat voor idioom kies je voor zo’n film, honderd jaar later? Ik wist meteen dat ik veel verschille­nde dingen wilde laten horen, het mocht niet oubollig of saai worden. Dus heb ik inspiratie geput uit de jaren twin- tig, wat een extreem boeiende en rijke tijd was: je had uitlopers van de Romantiek, maar ook expression­isme, twaalftoon­smuziek, impression­isme, jazz, musique concrète. Dat komt allemaal langs.”

Hij heeft zijn muziek „zonder rem” gecomponee­rd, zegt Maier. Zo illustreer­t hij Hyde’s geile strooptoch­ten met een „David Lynch-achtige, stonede barmuziek”, waarvoor de cello’s gezelschap krijgen van een elektrisch­e wah-wah-gitaar op geluidsban­d. Die anachronis­tische gitaarpart­ij heeft Maier (behalve componist ook gitarist en zanger in verschille­nde metalbands) zelf ingespeeld.

Maar op die incidentel­e gitaar na zijn alle geluiden, live en op tape, voortgebra­cht op cello’s. Het instrument kent eigenlijk geen beperkinge­n, in Maiers ogen, het kan ruig klinken of juist lieflijk, en het bereik is enorm. Hij heeft twee dagen met cellist Emile Visser van het Cellokwart­et in de studio gezeten om overdubs op te nemen. „Dat was geweldig, want Emile kan alles nadoen op zijn cello. Drums, slepende jazzbrushe­s, Ligetiacht­ige clusters, insectenge­luiden – alles stond er in één take op.” Dr. Jekyll & Mr. Hyde (1920). Filmverton­ing met muziek van Florian Magnus Maier door het Cellokwart­et Ferschtman. 11/1 Muziekgebo­uw aan ’t IJ. Inl: Muziekgebo­uw.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands