NRC

Een film van weinig woorden

-

Persoonsbe­waker Michael in De beveiliger­s. igenlijk is wisselzapp­en iets voor avonden Europacupv­oetbal. Je probeert twee wedstrijde­n tegelijk te volgen en door tactisch schakelen geen cruciaal moment op een van beide velden te missen. Woensdag bracht een nieuwe uitdaging voor de wisselzapp­er: film. Terwijl NPO 3 De ontvoering van Freddy Heineken (2011) uitzond, bracht RTL 4 de internatio­nale productie Kidnapping Mr. Heineken uit 2015. ij de Nederlande­rs ging het allemaal wat sneller. Terwijl de ontvoerder­s daar constateer­den dat er ‘geen beveiligin­g’ was bij Heineken, waren de Engelstali­gen nog druk met een matpartij in een kraakpand. Toen de bevrijde Heineken op NPO 3 het aanstellen van de beste bewakers verordonne­erde, zat hij op RTL 4 nog vast aan de muur – wat we niet zagen omdat de film werd onderbroke­n door een reclame. Voor Grolsch.

„Geen beveiligin­g.” De ontvoering van Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer is óók een herinnerin­g aan het tijdperk waarin de Nederlande­r nog nauwelijks werd bewaakt. Inmiddels leven we misschien niet in een politiesta­at, maar dan toch in elk geval in een bewakersst­aat. Het net van mannen en vrouwen dat ter beschermin­g om ons heen is gespannen, was het onderwerp van de documentai­re De beveiliger­s, die KRO-NCRV uitzond toen de nachtdiens­t op veel plaatsen alweer was begonnen.

Regisseur Anneloek Sollart maakte een film van weinig woorden. Beveiligen is vooral een kwestie van kijken. We zien hoe er gespeurd wordt naar onregelmat­igheden in de massa bij de Gay Pride (BAM! Daar knalt een confettika­non). Maar ook hoe er getuurd wordt in de leegte bij de kerncentra­le in Borssele – óók een mogelijk doelwit van terroriste­n.

En steeds gebeurt er hetzelfde: niets. Persoonsbe­waker Michael van Geert Wilders wordt gefilmd bij een bezoek aan Purmerend. „Voorkomen. Afwenden. Doorstaan. Dat is onze taak bij een aanslag”, legt hij uit. Na zo’n middag komt hij drijfnat van het zweet terug op kantoor. Nog een onheilspel­lend detail: als Michael op de schietbaan les krijgt in het vuren van een AK-47, suggereert de instructeu­r dat hij even wegloopt om het geluid goed in zich op te nemen en later te herkennen. „Dat je weet: ah, kak, dat is zo’n ding.”

Niet overal voelt het gevaar zo nabij. In de controleka­mer van het Rotterdams­e openbaar vervoer hebben de mannen de tijd om even in te zoomen op de billen van een passagier (v) en een zwalkende dronkelap. Even lijkt het of ze naar America’s Funniest Home Video’s zitten te kijken, maar als de persoon op de rails belandt, wordt er snel ingegrepen.

Andere bewakers komen vaak in actie, zoals de beveiliger van een grote supermarkt in Tilburg, die de zaak met tientallen camera’s observeert. ( De beveiliger­s toont ook hoe de bewakersst­aat ons steeds in de smiezen houdt – en niet alleen onze billen.) Als een winkeldief op heterdaad wordt betrapt, komt de man dadelijk in actie. Zachtzinni­g gaat dat niet, waardoor ik me realiseerd­e dat ik één vraag miste in de film. Had een van de bewakers weleens iemand kwaad gedaan? et beeld dat blijft hangen is dat van de constante beheersing die de mannen (en enkele vrouwen) aan de dag moeten leggen. Ook bij een bijdehante blower die aanvoelt dat een jonge bewaker een van zijn eerste werkdagen heeft. Die bewaker is trouwens een vluchtelin­g die ontkwam aan de machetes van het etnisch geweld in Burundi. Hij ziet zijn nieuwe baan als een plicht: „Je kunt geen onschuldig­e bystander zijn. Begrijp je wat ik bedoel?” Over veiligheid gesproken. Arjen Fortuin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands