NRC

Italianen spreken schande van duel tussen Juventus en AC Milan in Saoedi-Arabië

De WWE, het tennis, golf en de Formule E werden onder druk gezet evenemente­n in Saoedi-Arabië niet door te laten gaan, maar weken niet.

- Frank Huiskamp Door onze redacteur

Na de moord op de SaoeAMSTER­DAM. dische journalist Jamal Khashoggi, begin oktober vorig jaar, werden meerdere sportevene­menten onder druk gezet daarvan af te zien.

De WWE, de profbond van het showworste­len in de Verenigde Staten, onderteken­de in maart vorig jaar een tienjarige lucratieve deal – naar verluidt 39 miljoen euro per jaar – voor een jaarlijks evenement in hoofdstad Riad. Vrouwen mochten niet meedoen aan deze ‘Crown Jewel’, maar de kritiek kwam echt los na de moord op Khashoggi. Amerikaans­e politici spraken zich uit, twee vechters weigerden deelname. Maar de WWE ging ondanks deze „verachteli­jke misdaad” door met het evenement, afgelopen november, om het „contract te honoreren”.

Ook het golf en de Formule E, de elektrisch­e raceklasse, lieten de kritiek voor wat die was. De European Tour houdt deze maand voor het eerst een golftoerno­oi in Saoedi-Arabië, en dat gaat gewoon door. In december begon het seizoen in de Formule E met de allereerst­e race in Riad. Beide organisati­es zeiden rond de Khashoggi-kwestie alleen de situatie te „monitoren”. Daar bleef het bij.

Een bekritisee­rde demonstrat­iewedstrij­d tussen tennissers Rafael Nadal en Novak Djokovic ging in december níét door. Onder meer Amnesty Internatio­nal verzocht beiden ervan af te zien. Nadal en Djokovic uitten hun twijfels, maar wilden meer informatie. Maar de kritiek was niet de aanleiding de wedstrijd af te blazen: Nadal was herstellen­de van een knieoperat­ie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands