NRC

Frankrijk: Europese Commissie, blokkeer fusie tussen Alstom en Siemens niet!

-

Tegenover Chinese concurrent­ie is het EU-mededingin­gsbeleid „achterhaal­d”, vindt de Franse minister Le Maire. et moest een „Europese kampioen” worden, een „Airbus van het spoor”. Maar anderhalf jaar nadat het Franse Alstom en het Duitse Siemens aankondigd­en hun treinactiv­iteiten te willen samenvoege­n, vreest de Franse regering dat de Europese Commissie de als „fusie van gelijken” voorgestel­de samenwerki­ng niet goedkeurt. „Dat zou niet zomaar een economisch­e vergissing zijn, maar een politieke fout”, waarschuwd­e de Franse minister van Economie Bruno Le Maire afgelopen weekend. „Dit verzwakt de hele Europese industrie tegenover China.”

Eurocommis­saris Margrethe Vestager, verantwoor­delijk voor mededingin­g, heeft tot 18 februari om een besluit te nemen. Maar in het najaar liet ze al doorscheme­ren dat ze de FransDuits­e voorstelle­n om een te grote marktposit­ie te voorkomen ontoereike­nd vond. Alstom en Siemens kwamen daarop met nieuwe concessies: ze wilden onder meer een deel van hun signalisat­ie-activiteit­en (seinen) en een deel van de technologi­e voor hogesnelhe­idstreinen verkopen – samen goed voor 4 procent van de om- Een TGV van Alstom dendert door de Alpen. Mag dat een TGV van Alstom én Siemens worden?

Toch is een fusie geen garantie voor de werkgelege­nheid, zegt André Fages van de gematigde vakbond CFECGC. De bedrijven beloven vier jaar geen ontslagen, maar volgens zijn cijfers kunnen door „industriël­e synergie” op termijn 3.000 tot 5.000 banen verdwijnen. Ondanks de Europese retoriek is de toenaderin­g volgens hem „puur financieel”. Bouwbedrij­f Bouygues, dat door toedoen van expresiden­t Nicolas Sarkozy in 2006 28 procent van het toen noodlijden­de Alstom in handen kreeg, wil daar op een voordelige manier al jaren vanaf.

„We hebben gevraagd naar het industriël­e plan, maar ze praten alleen over marges en cash flow. Ook na een fusie kunnen we niet op tegen Chinezen die 20 à 25 procent goedkoper zijn. We moeten het dus van innovatie hebben, maar in het fusieplan is geen hoger R&D-budget voorzien”, zegt hij. Brussel zou volgens hem werk moeten maken van wetgeving om EU-firma’s tegenover Chinese staatsgiga­nten voorrang te geven. Zo’n ‘Buy European Act’ stond ook al in het programma van Macron.

„Als ik mensen hoor zeggen dat onze bedrijven Europese kampioenen moeten zijn, dan ben ik het daar helemaal mee eens”, zei Vestager woensdagav­ond in Berlijn. „Maar dat is in deze uitdagende tijden meer dan met een Europese vlag zwaaien.”

 ??  ?? zet. Maar ook dat was niet genoeg om eerlijke concurrent­ie te garanderen.De mededingin­gsautorite­iten van Nederland, België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben Vestager in december in een brief aangespoor­d de fusie tegen te houden. Zij vrezen hogere prijzen voor materieel en mindere innovatie en kwaliteit als de twee belangrijk­ste spelers op de Europese treinmarkt samengaan. Ook de Europese lobby van spoorbehee­rders EIM, waarvan het Nederlands­e ProRail lid is, heeft de Commissie opgeroepen de fusie te verbieden.Met de TGV was Alstom jarenlang wereldleid­er voor hogesnelhe­idstreinen en Siemens produceert de evengoed succesvoll­e ICE van Deutsche Bahn en, bijvoorbee­ld, de Eurostartr­ein naar Londen. Maar het aanzienlij­k goedkopere Chinese staatsbedr­ijf CRRC zit de twee op de hielen.„Geen enkel afzonderli­jk Europees land heeft alleen de middelen die de Chinese of Amerikaans­e regeringen nu direct of indirect in onderzoek en industrie stroppen”, schreef Emmanuel Macron al voor hij president werd. Een fusie tussen twee vergelijkb­are bedrijven die maar een paar honderd kilometer van elkaar liggen en samen in zestig landen zitten, sloot aan bij zijn visie van „Europese soevereini­teit”. Het verzachtte en passant de Franse gevoelighe­id voor wat door de kapitaalve­rhoudingen facto een Duitse overname is.Gaat de Commissie niet akkoord, dan laat dat voor Le Maire zien dat het concurrent­iebeleid „achterhaal­d” is, zei hij zondag op radiozende­r Europe 1. „Het [concurrent­iebeleid] is in de 20ste eeuw gecreëerd en staat Europa tegenover industriël­e giganten van de 21ste eeuw niet toe om zijn eigen industriël­e kampioenen te creëren.”Dat mag zo zijn, ook samen blijven Siemens en Alstom met 15,6 miljard euro omzet en 35 TGV-treinen per jaar een kleine speler, relativeer­de econoom Emmanuel Lechypre op BFMTV. CRRC zet twee keer zoveel om en bouwt 200 TGV’s per jaar. Het is ook nog niet gezegd dat de fusie definitief wordt afgewezen. De uitspraken van Le Maire en die van Vestager zijn „deel van de onderhande­lingstacti­ek”, meent concurrent­iespeciali­st François Lévêque van het Parijse Centre d’Économie Industriel­le.Maar het is waar, zegt hij, dat mededingin­gsautorite­iten bij fusies „vrijwel uitsluiten­d naar het consumente­nbelang” kijken. „Ze bestuderen gevolgen voor prijs, kwaliteit of innovatie, maar kijken niet naar effecten op de arbeidsmar­kt, naar macro-economisch­e belangen of het industrieb­eleid.” Ook kijken ze volgens hem vaak maar zo’n drie jaar vooruit „terwijl een nieuwe locomotief een tienjarenp­lan is”. de
zet. Maar ook dat was niet genoeg om eerlijke concurrent­ie te garanderen.De mededingin­gsautorite­iten van Nederland, België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben Vestager in december in een brief aangespoor­d de fusie tegen te houden. Zij vrezen hogere prijzen voor materieel en mindere innovatie en kwaliteit als de twee belangrijk­ste spelers op de Europese treinmarkt samengaan. Ook de Europese lobby van spoorbehee­rders EIM, waarvan het Nederlands­e ProRail lid is, heeft de Commissie opgeroepen de fusie te verbieden.Met de TGV was Alstom jarenlang wereldleid­er voor hogesnelhe­idstreinen en Siemens produceert de evengoed succesvoll­e ICE van Deutsche Bahn en, bijvoorbee­ld, de Eurostartr­ein naar Londen. Maar het aanzienlij­k goedkopere Chinese staatsbedr­ijf CRRC zit de twee op de hielen.„Geen enkel afzonderli­jk Europees land heeft alleen de middelen die de Chinese of Amerikaans­e regeringen nu direct of indirect in onderzoek en industrie stroppen”, schreef Emmanuel Macron al voor hij president werd. Een fusie tussen twee vergelijkb­are bedrijven die maar een paar honderd kilometer van elkaar liggen en samen in zestig landen zitten, sloot aan bij zijn visie van „Europese soevereini­teit”. Het verzachtte en passant de Franse gevoelighe­id voor wat door de kapitaalve­rhoudingen facto een Duitse overname is.Gaat de Commissie niet akkoord, dan laat dat voor Le Maire zien dat het concurrent­iebeleid „achterhaal­d” is, zei hij zondag op radiozende­r Europe 1. „Het [concurrent­iebeleid] is in de 20ste eeuw gecreëerd en staat Europa tegenover industriël­e giganten van de 21ste eeuw niet toe om zijn eigen industriël­e kampioenen te creëren.”Dat mag zo zijn, ook samen blijven Siemens en Alstom met 15,6 miljard euro omzet en 35 TGV-treinen per jaar een kleine speler, relativeer­de econoom Emmanuel Lechypre op BFMTV. CRRC zet twee keer zoveel om en bouwt 200 TGV’s per jaar. Het is ook nog niet gezegd dat de fusie definitief wordt afgewezen. De uitspraken van Le Maire en die van Vestager zijn „deel van de onderhande­lingstacti­ek”, meent concurrent­iespeciali­st François Lévêque van het Parijse Centre d’Économie Industriel­le.Maar het is waar, zegt hij, dat mededingin­gsautorite­iten bij fusies „vrijwel uitsluiten­d naar het consumente­nbelang” kijken. „Ze bestuderen gevolgen voor prijs, kwaliteit of innovatie, maar kijken niet naar effecten op de arbeidsmar­kt, naar macro-economisch­e belangen of het industrieb­eleid.” Ook kijken ze volgens hem vaak maar zo’n drie jaar vooruit „terwijl een nieuwe locomotief een tienjarenp­lan is”. de
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands