NRC

Kilometers dossiers van patiënten en veel vragen

De afwikkelin­g van het faillissem­ent van het Slotervaar­tziekenhui­s blijkt „vrij complex”. Veel is nog onduidelij­k. Wie betaalt de langdurige opslag van patiëntend­ossiers? De curatoren zijn straks weg

- Door onze redacteure­n en

Joris Kooiman Jeroen Wester

De patiënten zijn weg, het personeel grotendeel­s verdwenen. Maar de curatoren van het failliete Slotervaar­tziekenhui­s kunnen het pand voorlopig niet sluiten. Grootste zorg: een oplossing vinden voor „kilometers” patiëntend­ossiers vol met foto’s, brieven en zelfs stukjes weefsel.

In een vrijwel verlaten ziekenhuis­gebouw in Amsterdam Nieuw-West gaven curatoren Marc van Zanten en Marlous de Groot (CMS) woensdag uitleg over het eerste faillissem­entsversla­g. Het is het resultaat van 2,5 maand werken. Namens de curatoren is nu al 4.329 uur en 52 minuten aan het bankroet besteed – dat tikt aan.

Op 23 oktober vroeg zowel het MC Slotervaar­t als de IJsselmeer­ziekenhuiz­en (Lelystad, Dronten, Emmeloord, Urk) uitstel van betaling aan. Zorgverzek­eraars onder leiding van Zilveren Kruis hadden geweigerd een financieel ‘vangnet’ te creëren voor de ziekenhuiz­en die in acute geldnood verkeerden. Binnen minder dan twee dagen volgde het bankroet: hectische dagen waarin patiënten van het Slotervaar­tziekenhui­s in allerijl werden verplaatst en de intensive care per direct dicht moest omdat uitzendbur­eaus hun tijdelijke personeel terugtrokk­en.

„Moet je dat niet proberen te voorkomen?”, vroeg Van Zanten zich woensdag af. Een chaotisch faillissem­ent is volgens de curator altijd onwenselij­k, maar bij een ziekenhuis geldt dat nog sterker. Van Zanten: „Voor een patiënt is het verschrikk­elijk te horen dat de arts ontslagen wordt en het ziekenhuis failliet gaat.” Hij suggereerd­e dat een zogeheten pre-pack voor iedereen beter was geweest, waarbij al vóór het faillissem­ent in stilte een doorstart of afbouw wordt voorbereid.

De verzekeraa­rs weigerden eind vorig jaar 8 miljoen extra te betalen om een rigoureuze sanering mogelijk te maken. Dezelfde verzekeraa­rs zijn nu al 7 miljoen kwijt aan een boedelkred­iet, geld dat zij vrijwel zeker niet terugkrijg­en.

De curatoren wezen geen schuldigen aan voor het drama, en lieten ook veel andere essentiële vragen nog onbeantwoo­rd. Bijvoorbee­ld: wat zijn de belangrijk­ste oorzaken van het debacle? En hoe zag de financiële situatie er precies uit?

Wie krijgt geld van wie?

Huisbank ING heeft nog 7,7 miljoen euro tegoed, de Belastingd­ienst 5,2 miljoen, en 440 partijen hebben voor in totaal bijna 27 miljoen aan vorderinge­n ingediend. Maar in hoeverre die claims legitiem zijn of overlappen is niet helder. Ook is onduidelij­k of de zorgverzek­eraars nog geld krijgen van het ziekenhuis, of het ziekenhuis juist geld van de verzekeraa­rs. Dat laatste was een belangrijk twistpunt bij de rumoerige ondergang eind vorig jaar. Een „vrij complex” faillissem­ent, noemt Van Zanten het. Vervolgond­erzoek kan nog maanden duren.

De afwikkelin­g van het faillissem­ent is extra ingewikkel­d. Dat komt niet alleen door de patiëntend­ossiers, maar ook door een dispuut met de gemeente Amsterdam over het pand. Dat gebouw is veruit het meest waardevoll­e bezit in de boedel. De curatoren willen het verkopen aan de hoogste bieder en de opbrengst uitkeren aan schuldeise­rs. Maar op 6 november heeft de gemeente een zogeheten ‘voorkeursr­echt’ op de stukken grond gevestigd waarop het ziekenhuis staat. Dat houdt in dat de curatoren de locatie éérst aan de gemeente moeten aanbieden tegen een ‘marktconfo­rme’ prijs. Alleen: hoe stel je die vast? Volgens de curatoren drukt het voorkeursr­echt de prijs. Ze hebben bezwaar gemaakt.

Dan de patiëntend­ossiers. De wet schrijft voor dat die ten minste 15 jaar bewaard moeten blijven. „Maar wij zijn er straks niet meer”, zei Van Zanten. In het ziekenhuis kwamen jaarlijks zo’n 55.000 patiënten. Hoeveel dossiers zijn dat niet? Alleen al het papieren archief is kilometers lang. De vraag is hoe die dossiers straks worden opgeslagen, gewaarborg­d en toegankeli­jk gehouden, zonder dat de privacy van patiënten in het geding komt. En wie gaat dat betalen?

Van Zanten spreekt van een „maatschapp­elijke kostenpost”. Het is onontgonne­n terrein volgens de curatoren. De rekening is niet voor de schuldeise­rs, vinden zij, maar het ligt ook niet voor de hand om de zorgverzek­eraars te laten betalen. Die hebben al 7 miljoen premiegeld besteed aan de huidige afwikkelin­g.

Bij het MC Slotervaar­t worden de patiëntend­ossiers, fysiek en digitaal, bewaard op verschille­nde locaties. De komende maanden gaan de curatoren met data-experts en privacydes­kundigen een plan maken.

Het volgende faillissem­entsversla­g staat voor april op de agenda.

 ??  ?? Een ambulance verlaat het MC Slotervaar­t. Na het faillissem­ent in oktober moest het ziekenhuis 50 patiënten herplaatse­n.
Een ambulance verlaat het MC Slotervaar­t. Na het faillissem­ent in oktober moest het ziekenhuis 50 patiënten herplaatse­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands