NRC

‘Weer staking kan Nedcar niet hebben’

De rechter verbiedt geplande stakingen bij VDL Nedcar. Het gevaar dat de enige klant zijn productie verplaatst, weegt zwaarder. Nederland is wat betreft stakingen Europees gezien nog steeds ‘het braafste jongetje van de klas’

- Door onze correspond­ent

Paul van der Steen

VDL Nedcar is een wonder, maar een wankel wonder. Met het afhaken van Mitsubishi in 2012 leek de autofabrie­k in Born ten dode opgeschrev­en. Wie toen voorspeld zou hebben dat er in 2019 zesduizend mensen aan het werk zouden zijn en bijna tweehonder­dduizend auto’s – luxe BMW’s en Mini’s nog wel – van de band zouden rollen, zou voor gek zijn verklaard. Maar ook nu nog kunnen zich vrij plotseling nare scenario’s voltrekken. Automotive is een zeer conjunctuu­rgevoelige bedrijfsta­k. Bovendien heeft VDL Nedcar vooralsnog maar één klant, BMW. Die heroverwee­gt van tijd tot tijd waar het best geproducee­rd kan worden. Dit jaar beslist het Beierse bedrijf waarschijn­lijk of er na 2022 nog BMW’s en na 2023 nog Mini’s in Limburg zullen worden geproducee­rd.

In het verkeerde mandje

Juist nu is het zaak de klant niet te veel tegen de haren in te strijken. Al eerder was duidelijk dat de Duitsers ook voor Nederland kozen op grond van de arbeidsrus­t, en niet blij waren met de negen stakingsda­gen vorig jaar.

„Als de leveringsb­etrouwbaar­heid in het geding komt, beland je bij de raad van bestuur van BMW in het verkeerde mandje”, zegt algemeen directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar. Dat het dan afgelopen kan zijn met orders, zou blijken uit een Al maanden wordt actie gevoerd in de metaalsect­or voor een nieuwe cao. brief die BMW op 21 november vorig jaar naar Born stuurde. Daarin was sprake van „een substantië­le invloed op lopende beslissing­en” als gevolg van „verstoring­en van deze omvang”, en dat Nedcars positie „op het spel stond”. Van Vuuren: „Bij het lezen van die bewoording­en gingen bij ons alle alarmbelle­n af.”

Om die reden vroeg VDL Nedcar woensdag in kort geding om een tiende en elfde stakingsda­g vanwege een lang slepend conflict over de cao in de metaal donderdag en vrijdag te verbieden.

De vakbonden motiveerde­n dat het uitblijven van een akkoord nieuwe stakingen noodzakeli­jk maakt. Werkgevers moeten volgens hen worden geprikkeld tot concessies. VDL Nedcar is niet eens het hardst getroffen. DAF had het afgelopen half jaar al negentien dagen werkonderb­reking, Fokker vijftien. En zelfs bij de huidige arbeidsonr­ust is Nederland wat betreft stakingen Europees gezien met de Scandinavi­sche landen nog steeds „het braafste jongetje van de klas. Bij betrouwbaa­rheid gaat het om veel meer factoren dan alleen stakingen”, aldus Rudi van der Stege, advocaat namens de vakbonden FNV, De Unie en VHP2.

De vakbonden zagen niets in het aanbod van VDL Nedcar om wel vrijdag een staking van 250 geselectee­rde medewerker­s (zonder productiev­erlies) en een manifestat­ie toe te staan. Hans Wijers van FNV Metaal: „Dat is een tandeloze staking.”

Van het aanbod van rechter Hoekstra om er zonder uitspraak van hem uit te komen, maakten beide partijen in het kort geding geen gebruik. Ze zagen geen aanknoping­spunten.

‘Lange Jan zien neergaan’

Nedcar-advocaat Max Keulaerds maakte de urgentie van een stakingsve­rbod in zijn repliek nog eens in dramatisch­e bewoording­en duidelijk. „Ik ben de zoon van een Limburgse advocaat”, zei hij. „Ik heb destijds de Lange Jan zien neergaan.” Hij verwees daarmee naar het opblazen van de 135 meter hoge schoorstee­n van de mijn Oranje-Nassau in Heerlen in 1976, die symbool is geworden voor de economisch­e en sociale ellende na het beëindigen van de steenkoolw­inning. Een soortgelij­k drama zou zich met een sluiting van VDL Nedcar weer kunnen voltrekken, bedoelde Keulaerds te zeggen.

Rechter Bob Hoekstra toonde zich uiteindeli­jk gevoelig voor zo’n somber vooruitzic­ht. „Het was een heel lastige beslissing. Ik wil zo bescheiden zijn om te zeggen dat een uitspraak ten gunste van de staking ook te motiveren was.”

De bonden zijn teleurgest­eld dat die er niet is gekomen. De gevolgen zijn volgens FNV’er Wijers onvoorspel­baar. „De emoties zaten bij de werknemers al hoog. Dat zal nu alleen nog maar erger worden. Het productiev­erlies door de negatieve gevoelens die ontstaan door deze uitspraak zou weleens groter kunnen zijn dan het verlies dat VDL Nedcar met deze uitspraak wilde voorkomen.”

Juist woensdag liet werkgevers­organisati­e FME weten dat een cao-akkoord in de metaalsect­or verder weg is dan ooit. Aan haar achterban schrijft ze dat het de schuld is van de bonden die een „goed loonaanbod” en dito arbeidsvoo­rwaarden afwijzen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands