NRC

Geel hesje als passe-partout

Ook correspond­ent Peter Vermaas houdt in de auto een geel hesje bij de hand. Noodgedwon­gen.

- Foto’s Tammo Schuringa

H et begon als teken van solidarite­it. Toen nog geen rotonde bezet was en de grote demonstrat­ies in Parijs nog georganise­erd moesten worden, drapeerden de eerste Fransen in oktober hun gele veiligheid­shesjes achter de voorruit van hun auto. Ze lieten zien dat ze de online opgekomen beweging van ‘gele hesjes’ tegen hoge brandstofp­rijzen steunden. Je zag ze vooral buiten de grote steden, waar de afhankelij­kheid van de auto het grootst is.

Dat is nog steeds zo. Maar de hesjes hebben ook een andere betekenis gekregen. Een meer opportunis­tische.

Een geel hesje op het dashboard is een paspoort geworden dat toestaat zonder problemen bezette rotondes, kruispunte­n en tolpoortje­s te passeren. De boze Fransen die op vele plekken in het land ondanks de concessies van president Macron nog altijd hun acties voortzette­n, zien het fluorescer­end geel van grote afstand naderen en maken graag plaats voor een vermeende sympathisa­nt. Even toeteren, en u mag verder.

Ik beken: die van mij ligt verstopt onder de bestuurder­sstoel. Ik haal ’m snel tevoorschi­jn als een blokkade opdoemt. Wie rechtlijni­g weigert mee te doen, heeft iets uit te leggen. Of loopt in het beste geval wat vertraging op.

De kloof stad-platteland laat zich uittellen aan de hand van het aantal zichtbare hesjes. Hoe verder van de grote steden, hoe meer auto’s het hesje keurig opgevouwen achter de ruit hebben liggen. In het provincies­tadje Bernay in Normandië telde ik op een parkeerter­rein met 94 auto’s begin december op een doordeweek­se dag 61 hesjes achter de voorruit.

In Parijs is dat totaal anders. Daar staat een geel hesje in de eerste plaats symbool voor immense materiële, economisch­e en ook wel psychologi­sche schade. Slechts taxichauff­eurs uit de banlieue en pakketbezo­rgers durven het hesje demonstrat­ief achter de voorruit te leggen. Alleen op zaterdagen, als de gele actievoerd­ers voor de zoveelste ‘akte’ van hun protest van de provincie naar de hoofdstad tijgen, neemt het aantal hesjes op Parijse dashboards opeens exponentie­el toe. Zie het als een vorm van verzekerin­g.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands