NRC

Rutte: relschoppp­ers liefst persoonlij­k in elkaar slaan

-

Premier Mark Rutte (VVD) zou relschoppe­rs die met Oud en Nieuw hulpverlen­ers bedreigen en mishandele­n „het liefst allemaal persoonlij­k in elkaar slaan”. Dat zei de ministerpr­esident vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconfer­entie.

Rutte uitte zijn frustratie over het geweld tegen politieage­nten, brandweerl­ieden en ambulancep­ersoneel, dat bijvoorbee­ld in Amsterdam verdubbeld­e ten opzichte van een jaar eerder. „Het was volstrekt onacceptab­el. Het gaat om een kleine minderheid van elementen die doorgesnov­en zijn en onder de alcohol zitten. Mijn handen jeuken soms ook om eigen rechter te gaan spelen.”

De minister-president voegde eraan toe dat eigenricht­ing ondanks alles nooit geoorloofd is. Eerder op de dag zei ook minister Ferdinand Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid, CDA) dat het wangedrag wat hem betreft „gewoon echt niet kan”.

Zowel Rutte als Grapperhau­s zijn geen voorstande­r van een vuurwerkve­rbod. De premier vindt dat het kabinet de jaarwissel­ing eerst goed moet analyseren met alle betrokken partijen.

In heel Nederland werden er bijna 9.000 incidenten gemeld bij de autoriteit­en, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2017. Dat liet Grapperhau­s vrijdag weten aan de Tweede Kamer. (NRC) zittenden in de trein raakten lichtgewon­d. De vrachtwage­nchauffeur kwam met de schrik vrij, meldde de politie. Melkpoeder kwam op straat. Treinverke­er tussen Hurdegaryp en Leeuwarden, op het traject Groningen-Leeuwarden, was voor de rest van de dag niet mogelijk. (ANP) Nederlands­e overheid gedaagd

De 26-jarige Dilani Butink daagt de Nederlands­e overheid voor de rechter omdat die meer had moeten doen om illegale adoptiepra­ktijken uit Sri Lanka tegen te gaan. Volgens haar advocaat vindt zij dat haar adoptie onrechtmat­ig was. Ze wil een schadeloos­stelling. Ook zou de overheid een DNA-databank moeten oprichten voor uit Sri Lanka geadopteer­de kinderen om biologisch­e ouders op te kunnen sporen. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands