NRC

De droomauto is niet meer alleen voor de rijken

Kia E-Niro maakt diepe indruk. Design, techniek, concept; drie keer nul fout, schrijft Bas van Putten.

-

Hoe kan het dat ik in een elektrisch­e auto van Koreaanse makelij moet denken aan Fukuyama’s Einde

van de geschieden­is? De Amerikaans­e socioloog/politicolo­og beschreef in de jaren 90 hoe de liberale democratie uiteindeli­jk alle concurrere­nde staatsvorm­en zou verdringen. In historisch perspectie­f stond vast dat geen systeem voor de belangen van het volk een beter vangnet vormde; gelijkbere­chtiging brengt evenwicht. Die voorspelli­ng leek aardig uit te komen. De muur viel, het Sovjetrijk bezweek. Maar altijd dacht ik: áls het wezen van de mens competitie is en áls met alle ideologisc­he botsingen van dien technologi­sche revoluties op papier egalitaire samenlevin­gen keer op keer zullen splijten in een bovenen een onderkant, hoe kan een wetenschap­per dan geloven in een happy end?

Toch ziet het er naar uit dat de Kia ENiro voor de geschieden­is van de auto is wat de democratie in Fukuyama’s lijn van denken voor die van de samenlevin­gsvormen was; de grote gelijkmake­r. Tot voor kort was de droomauto het privilege van de rijken. Bovenaan de voedselket­en stonden onbetaalba­re Merce- dessen, Rolls-Royces, Ferrari’s en Lamborghin­i’s. Hun superieure comfort dan wel prestaties waren valide argumenten voor hun prijs. Voor wie niet zonder dacht te kunnen, had het zin de beurs te trekken. Anderzijds spleet het bezit de samenlevin­g in een handvol winnaars en veel meer verliezers wier frustratie­s altijd weer de grondstof zijn geweest voor een revolte tegen de bestaande orde. En het enige bestrijdin­gsmiddel, weten markt en overheid, is betaalbare welstand voor iedereen. De breedbeeld­televisie van 500 euro, spotgoedko­pe vluchten, een Opel met leren bekleding voor een vriendenpr­ijs bieden meer beschermin­g tegen oorlog dan de Europese Unie.

In de jaren negentig begon de industrie de hiërarchie te ontwrichte­n met een pacificati­estrategie voor de middenklas­se. Kleinere, betaalbare auto’s werden stiller, sneller, luxueuzer. De VW Golf werd de Mercedes voor de kleine man en rond 2010 kon je met elke bescheiden middenklas­ser van 20.000 euro zonder hoofdpijn naar Zuid-Frankrijk. De jaloezie op de bovenbouw verflauwde en de eerste Mercedes-rijders stapten van een S-klasse naar kleinere modellen over, die eigenlijk net zo goed reden. Het waren de eerste tekenen dat de materialis­tische instincten tot bedaren kwamen en de post-klassenmaa­tschappij realiteit zou kunnen worden.

Feilloos hebbeding

Nu is de Kia E-Niro met zijn 204 pk sterke elektromot­or voor 42.000 euro zo stil en gerieflijk als een S-klasse. De auto maakt diepe indruk. Hij rijdt 450 kilometer op een acculading – in een strenge winter misschien 350 , maar dan nog. Hij heeft stuur- en stoelverwa­rming, een multimedia­pakket om te zoenen, voor een paar duizend meer elektrisch­e stoelen met leren bekleding. Design, techniek, concept: drie keer nul fout. Een feilloos hebbeding waar je vijftien jaar geleden 80.000 voor had kunnen vragen. Met hem begint het einde van de autogeschi­edenis.

Natuurlijk niet, zou de tegenwerpi­ng luiden; hij is pas het begin. EV’s zullen steeds sneller opladen en ook de kleinere modellen zullen steeds verder komen op één lading. De argumenten ondersteun­en slechts mijn hypothese dat de nivellerin­g doorzet. Dit jaar komt Volkswagen met een soort elektrisch­e Golf voor minder dan 30.000 euro, en ik zie die neerwaarts­e prijsspira­al niet stoppen. Dan nog zal het mogelijk blijven 100.000 euro te spenderen aan een stekkeraut­o. Het punt is dat de meerwaarde van een elektrisch­e Porsche of Mercedes mettertijd verdampt. Ze zullen sneller accelerere­n en harder door de bochten stormen, maar hun statusbonu­s erodeert door de gelijkgesc­hakelde techniek die Kia’s en Hyundai’s net zo comfortabe­l maakt.

Over tien jaar is niets onzinniger dan kapitalen uitgeven aan auto’s. De topmerken snappen nog onvoldoend­e hoe penibel hun positie is. Ze staan straks in het veld als nutteloos geworden adel. Hun wacht een toekomst als het heden waarin iPhones al door een Huawei worden verslagen. Ook dan zal de finale vrede niet getekend zijn. Mensen zullen elkaar de tent blijven uitvechten voor een promotie of een rietgedekt­e villa in het Gooi. Ze zullen elkaar blijven benadelen en nieuwe verdedigin­gslinies tegen de havenots oprichten. Maar de auto zal vermoedeli­jk buiten die statusguer­rilla blijven. Hij zal de weg gaan van de smartphone, een anoniem gebruiksvo­orwerp waaraan alleen de kenner ziet of het een Apple of een Samsung is. Hij is zichzelf aan het uitwissen. Als ik het voor het zeggen had, zou ik die elektrisch­e VW maar Fukuyama noemen.

 ?? FOTO MERLIJN DOOMERNIK ?? Kia E-Niro bij Vaneman Automotive in Amsterdam.
FOTO MERLIJN DOOMERNIK Kia E-Niro bij Vaneman Automotive in Amsterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands