NRC

Ontzettend joviale gasten, maar betalen deden ze nooit

Zestigers Henk en Jolanda waren ont-zet-tend joviale hotelgaste­n. En toen verdwenen ze plots, zonder de rekening te betalen. De serieoplic­hters staan dinsdag voor de rechter.

-

Het OM schat de schade op 20.000 euro – er zijn ruim 60 aangiftes gedaan

ZAnne-Martijn van der Kaaden e checkten in op maandag 16 juli. Henk en Jolanda, twee vrolijke zestigers. Ze hadden bij wijze van identifica­tie met een rijbewijs gezwaaid. Marc Nolte trof hen die middag op het terras. Het eerste wat de hoteleigen­aar opviel was hun kleding: de vale spijkerbro­ek, het iets te grote hemd – een tikje onverzorgd­er dan de gemiddelde gast, maar ook weer niet abnormaal. Hij knoopte een praatje aan. Henk was militair, vertelde hij, en onlangs met vervroegd pensioen gegaan. Ze kwamen „uit het westen van het land” en zochten nu een woning in een rustige omgeving. Liefst gelijkvloe­rs – „met oog op de toekomst” – ze hadden al een afspraak met de makelaar. Nolte adviseerde hen over enkele panden die te koop stonden.

Het stel uit kamer 6 van Hotel Marcant in Tubbergen (Overijssel) deed wat gepensione­erde hotelgaste­n zoal doen op zomerse dagen: rustig ontbijten, het dorp in, wandelen of op de fiets de omgeving verkennen. Rond een uur of vier kwamen ze terug en streken ze neer op het terras met een sigaret en een drankje – zij port, hij bier. Ze bestelden snacks bij de naastgeleg­en cafetaria.

Wat Nolte zich vooral herinnert van Henk en Jolanda: ze waren ont-zet-tend joviaal. „Ze kletsten met iedereen en vonden alles geweldig.” Op zaterdag deden ze mee met het jaarlijkse beachvolle­ybaltoerno­oi in Tubbergen. Ze droegen zelfs een shirtje met de naam van het hotel. Aan het eind van de week schoven ze aan bij de naborrel.

Op zondagavon­d, na een verblijf van zeven nachten, vroeg Nolte zijn gasten of ze de rekening konden voldoen. „Natuurlijk”, had Henk geantwoord. „Dan ga ik morgen even naar de bank, ik heb mijn pasje namelijk niet.” Vreemd, vond Nolte. Zonder pas kun je bij de bank toch ook niet veel? „Ik zei tegen mijn collega’s: houd ze maar een beetje in de gaten.”

Niemand wist wie ze waren

Zijn argwaan bleek terecht. De volgende dag waren Henk en Jolanda verdwenen. Ze lieten slippers, een zonnebril, een paar oude overhemden, een tandenbors­tel en een flesje shampoo achter, en een briefje met een adres in Appelscha. En de rekening: zestig bier, negenender­tig rode port, twaalf koffie, een glas huiswijn, drie patat, twee surf en turf, twee trio’s met saus, een shoarmarol, een frikandel speciaal, een berehap, een loempiamen­u, twee losse loempia’s, twee gehaktball­en, een panini ham-kaas, een gemengde salade, twee cheeseburg­ermenu’s met knoflooksa­us in plaats van mayo, acht logies met ontbijt. 970 euro en 40 cent, in totaal.

Marc Nolte reed naar Appelscha. Tevergeefs: ook daar wist niemand wie Henk en Jolanda waren. Na een paar weken namen hij en zijn compagnon een beslissing: op 13 augustus plaatsten zij een oproep op de Facebookpa­gina van het hotel.

Henk en Jolanda kregen 24 uur de tijd om zich te melden. „Mocht er geen contact opgenomen worden met ons, dan zijn wij genoodzaak­t onze camerabeel­den te gebruiken om jullie op te sporen.” Een dag later zette het hotel herkenbare foto’s van de ‘eetpiraten’ online. „Een principekw­estie”, zegt Nolte daar achteraf over. „Ik kan het slecht hebben als mensen oneerlijk zijn.”

En toen stortregen­de het reacties. Uit heel het land kwamen berichten van mensen bij wie het duo toegeslage­n had. „Ik vrees dat dit stel ook in onze bed and breakfast in Oude Pekela is geweest”, schrijft Willem Molema onder de oproep op Facebook. „Eind februari dit jaar. Verdwenen zonder te betalen. 105 euro. Don Vlasmeijer uit Heemstede noemde hij zich. Ze kwamen lopend aan. Lieten een tas achter met een paar lege flessen, wat ondergoed, een halve zak chips, wat toiletarti­kelen en… een dildo.”

Notoire bedriegers

Een pastoor uit Emmen vertelt dat de twee in zijn kerk aan geld probeerden te komen met een zielig verhaal. „De man had zich via internet goed ingelezen alvorens een gesprek met mij te beginnen. Kwam verbazingw­ekkend overtuigen­d over.”

‘Henk en Jolanda’ blijken notoire bedriegers. Jan V. en Jolanda H., zoals ze in het echt heten, zijn al sinds 2004 actief. Het programma Opgelicht?! legde in 2009 een dossier aan over de ‘kerkoplich­ters’: „Ze fietsen al jaren kriskras door Nederland, langs schilderac­htige dorpjes en over winderige dijken. Dit oplichters­echtpaar laat een spoor van schulden achter bij kerken en slaapgeleg­enheden en weet zelfs de dominee op te lichten”, staat op de website van het programma.

In 2010 erkent Jan V. in de rechtbank in Leeuwarden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan 42 oplichting­en. Hij is dan al meerdere keren voor soortgelij­ke feiten tot forse gevangenis­straffen veroordeel­d. Volgens deskundige­n lijdt V. aan een „gemengde persoonlij­kheidsstoo­rnis” met obsessief compulsiev­e, narcistisc­he, ontwijkend­e en antisocial­e kenmerken. Hij heeft een onderontwi­kkeld inlevingsv­er- mogen en gaat problemen uit de weg. De rechtbank acht hem verminderd toerekenin­gsvatbaar. Hij krijgt tbs met voorwaarde­n, wat inhoudt dat hij niet gedwongen wordt verpleegd maar zich wel aan allerlei afspraken moet houden.

Jolanda H. werd, zoveel is zeker, in 2004, 2005, 2006 en 2008 voor ‘valsheidsd­elicten’ veroordeel­d. Zij is volgens de rechter wel volledig aansprakel­ijk, al functionee­rt ze verstandel­ijk „op beneden gemiddeld niveau”. Ze is labiel en stelt zich afhankelij­k op, is gebleken uit psychologi­sch onderzoek. Haar echtgenoot heeft een grote invloed op haar.

In 2008 krijgt Jolanda H. een gevangenis­straf van 42 maanden, waarvan 6 maanden voorwaarde­lijk, met een proeftijd van 2 jaar. Tegen de reclasseri­ng zegt ze dat ze graag wil veranderen, maar die verwacht dat ze onder invloed van haar man zal recidivere­n.

De laatste strooptoch­t van Jan V. en Jolanda H., inmiddels 63 en 54 jaar, eindigt

een paar dagen nadat Hotel Marcant hun foto deelt. Op een politiebur­eau in Assen geeft het stel zichzelf op 16 augustus aan. Deze dinsdag wordt hun zaak inhoudelij­k behandeld, de afgelopen maanden hebben Jan en Jolanda in voorarrest gezeten.

Dezelfde werkwijze

Het Openbaar Ministerie schat de schade dit keer op zo’n 20.000 euro. Er is ruim zestig keer aangifte gedaan, zegt een woordvoerd­er. „Soms leenden ze 50 of 100 euro, soms liepen de kosten op omdat ze langere tijd in een accommodat­ie verbleven.”

Wat opvalt: de werkwijze van het stel is al die jaren hetzelfde gebleven. Ze kiezen voor een bed and breakfast of andere kleinschal­ige vakantieac­commodatie, winnen het vertrouwen van de uitbater, en gaan er dan vlak voor de afgesproke­n vertrekdag zonder te betalen vandoor. Om niet direct argwaan te wekken, laten ze vaak een kledingstu­k achter. Ook kerkgenoot­schappen blijven een favoriet doelwit: met de smoes dat ze hun bankpassen vergeten zijn, lenen de twee geld dat nooit wordt terugbetaa­ld. Regelmatig achterhale­n ze via internet persoonlij­ke informatie over hun slachtoffe­rs.

„Ze bouwen hun verhaal zorgvuldig op”, zegt Johan van Dalfsen. ‘Jan en Jolanda uit Heemstede’ logeerden september 2017 een week in zijn bed and breakfast in Meppel, een blokhut in de tuin. „Meestal kwamen ze ’s avonds nog even op de veranda zitten om de dag door te nemen. Toen ze met ons hadden meegegeten, kwam Jolanda de volgende dag met een doos bonbons aan.”

Ook in Meppel verdwenen de twee zonder af te rekenen. Dit keer namen ze ook de fietsen van hun gastheer en gastvrouw mee. „Je voelt je zo beduveld: de hele week eten en drinken ze met je mee, je vertrouwt ze… Het zijn gewoon toneelspel­ers.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands