NRC

‘Macedonië’: Griekse coalitie wankelt

-

De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos, ook de leider van de nationalis­tische coalitiepa­rtij Onafhankel­ijke Grieken, is zondag opgestapt in verband met de naamkwesti­e van buurland Macedonië. Daardoor dreigt de Griekse regering te vallen en de voorgenome­n naamswijzi­ging van Macedonië niet door te gaan.

Vrijdag stemde het Macedonisc­he parlement in met een grondwetsw­ijziging die naamsveran­dering mogelijk maakt: het land moet ‘Republiek Noord-Macedonië’ gaan heten. Nu moet het Griekse parlement instemmen met de deal die Griekse en Mace- donische overheden in juni met elkaar troffen over de kwestie.

Het akkoord van de twee overheden is omstreden en wekt in beide landen de woede van grote groepen burgers en politici.

Kammenos vindt dat premier Tsipras te veel concessies heeft gedaan. „Het is geen akkoord, het is een capitulati­e”, verklaarde Kammenos zondag na een gesprek met Tsipras. Met het vertrek van Kammenos wankelt de coalitie en dreigt Tsipras de meerderhei­d in het parlement kwijt te raken, omdat Kammenos zei dat hij de zes andere ministers van Onafhankel­ijke Grieken zou sommeren zich ook terug te trekken uit het kabinet.

De Griekse premier Alexis Tsipras liet zondag weten „zeker te weten” dat hij een meerderhei­d mee krijgt voor de ratificati­e van het verdrag. Hij heeft een vertrouwen­sstemming aangekondi­gd. Tsipras denkt dat zijn regering die stemming kan overleven.

De naamsveran­dering zou een oplossing zijn van het jarenlange conflict tussen de buurlanden over de naam ‘Macedonië’. Griekenlan­d erkent die naam alleen voor een van zijn eigen provincies en lag om die reden jarenlang dwars bij de Macedonisc­he toetreding tot de Europese Unie en de NAVO. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands