NRC

Rode hesjes

- Lotfi El Hamidi

Asieladvoc­aat Wil Eikelboom deelde zaterdag op Twitter een foto van enkele gele hesjes bij De Nederlands­che Bank in Amsterdam. De mannen houden een spandoek vast met daarop een stopbord en in bebloede letters de naam Rothschild, en het cryptische advies zilver te kopen. De boodschap, vermoed ik, is dat goud kopen kennelijk de rijken rijker maakt, en dan met name de Joodse bankiersfa­milie Rothschild. De bruine vlek op de gele hesjes was al eerder zichtbaar, en deze mannen hebben besloten erin te wrijven.

De nadrukkeli­jke manifestat­ie van extreem-rechts binnen de gelehesjes­beweging betekende tot nu toe vanzelfspr­ekend de afwezighei­d van linkse activisten. Maar laatstgeno­emden hebben zich inmiddels ook georganise­erd; de Rode Hesjes, ‘een beweging voor een sociaal Nederland’. Zondag vond de eerste demonstrat­ie plaats in het centrum van Utrecht.

Met zo’n honderd man lijkt de bijeenkoms­t niet het begin van een volksopsta­nd. Na enkele zeepkistto­espraken volgt een wandeling dwars door het centrum, langs de vele koopjesjag­ers. Rode vlaggen en antikapita­listische borden worden in de lucht gehouden, socialisti­sche leuzen worden gescandeer­d.

Ik word aangesprok­en door een jongedame die het marxistisc­he blad Revolutie aan me wil verkopen. Is dat niet ironisch, betalen voor de marxistisc­he boodschap? „In dit kapitalist­ische systeem kunnen we helaas niet anders”, antwoordt Dina (21), die liever haar achternaam niet in de krant wil. De student kunstgesch­iedenis is overtuigd marxist en met het verspreide­n van het blad probeert ze het klassenbew­ustzijn te bevorderen. „Het systeem en het kabinet staan niet voor de meeste mensen”, legt ze uit. „Daarom probeer ik de mensen te laten zien dat de revolutie de enige oplossing is.”

FNV-medewerker Fatima El Mourabit loopt ook mee met de rode stoet. De acht opgestelde punten van de Rode Hesjes spraken haar aan. „Steeds meer mensen hebben last van het huidige kabinetsbe­leid, maar tegelijker­tijd zijn ze heel passief ”, stelt El Mourabit. „Alsof het een gegeven is, een natuurvers­chijnsel. Terwijl het politiek beleid is.”

Wat haar opvalt is dat veel mensen eigenlijk onwetend zijn. „Ze weten vaak niet dat zij het verschil kunnen maken. Maar als je ze informeert zie je wél de bereidheid om voor zichzelf op te komen en zich te organisere­n.” El Mourabit hoopt dat de Rode Hesjes het bewustzijn kunnen vergroten.

Honderd jaar sinds de Vergissing van Troelstra lijkt een socialisti­sche omwentelin­g ook nu onwaarschi­jnlijk. Maar de groeiende ongelijkhe­id en de klimaatrek­ening die grote bedrijven ontziet, geven linkse bewegingen hoop.

Is het niet een beetje ironisch, betalen voor de marxistisc­he boodschap?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands