NRC

Burgemeest­er Gdansk neergestok­en, gereanimee­rd en lang geopereerd

- Door een onzer redacteure­n

Pawel Adamowicz, de burgemeest­er van de Poolse havenstad Gdansk, is zondagavon­d neergestok­en tijdens een populair liefdadigh­eidsevenem­ent. De Poolse televisiez­ender TVN24 toonde amateurbee­lden van de aanslag. Adamowicz stond op een podium toen een man op hem afstormde en hem meermaals stak met een groot mes.

Adamowicz (53) verkeerde na de aanslag in kritieke toestand. Na reanimatie ter plaatse werd hij overgebrac­ht naar een ziekenhuis, waar hij tijdens een urenlange operatie meerdere bloedtrans­fusies kreeg. Hoe hij er aan toe is, was maandagoch­tend nog onduidelij­k.

Volgens Poolse media is een verdachte opgepakt. Het gaat om een 27-jarige man met een strafblad wegens roof. Hij sloeg toe tijdens de finale van het evenement, dat duizenden mensen bijwoonden.

Over het motief van de dader is nog geen officiële verklaring naarbuiten gebracht. Op videobeeld­en is te horen hoe de man schreeuwt dat hij „onschuldig in de gevangenis” heeft gezeten en dat Burgerplat- form, de partij van Adamowicz, hem heeft „gemarteld”.

Diverse Poolse politici reageerden zondagavon­d op de aanval. President Andrzej Duda zei „ondanks politieke verschille­n onvoorwaar­delijk naast Adamowicz en zijn familie te staan”. Donald Tusk, de Poolse EUpresiden­t, riep mensen op te bidden voor Adamowicz’ herstel.

Het evenement is het grootste liefdadigh­eidsfestij­n van Polen, georganise­erd door een progressie­ve stichting die zich inzet voor betere medische voorzienin­gen voor kinderen. Niet iedereen staat achter de actie. De huidige conservati­eve regering vindt dat deze concurreer­t met kerkelijke liefdadigh­eid.

De liberale Adamowicz is sinds 1998 burgemeest­er van Gdansk, waar hij zich inzet voor homorechte­n en tolerantie jegens minderhede­n en migranten. Zijn partij Burgerplat­form regeerde tussen 2007 en 2015. Het botst met de conservati­eve regeringsp­artij PiS, die middels omstreden wetswijzig­ingen meer macht naar zich toetrekt, waardoor de politiek in het land verhardt en volgens critici de rechtsstaa­t in gevaar wordt gebracht.

 ??  ?? Adamowicz, vlak voor de aanslag.
Adamowicz, vlak voor de aanslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands