NRC

Burgemeest­ers verzamelen burgerklac­hten om de onvrede van gele hesjes te kanalisere­n. Deze week begint een Nationaal Debat.

- Door onze correspond­ent

Peter Vermaas ensioenen naar 60 jaar!”, „Geen btw op eerste levensbeho­eften!”, „Vermogensb­elasting voor alle rijken!” Veel van de voorstelle­n die Franse burgers aan de vooravond van het door president Emmanuel Macron afgekondig­de ‘Grote Nationale Debat’ op klachtenbr­iefjes bij hun burgemeest­er achterliet­en, zijn sinds de protesten van gele hesjes bekende eisen. Sommige suggesties zijn verrassend­er („taxibusjes op afroep naar het station of het vliegveld”), lastig te realiseren („ontslag van de president”) of ietwat gedetaille­erd („intrekken van de malusregel­ing voor gepensione­erden die in 1957 geboren zijn”).

Feit is, zegt burgemeest­er Laurance Bussière van het Normandisc­he dorp Daubeuf-la-Campagne, dat mensen hun best hebben gedaan om hun meningen, vaak voorzien van enige uitroeptek­ens, op papier te zetten. Toen eind vorig jaar het geweld van protestere­nde gele hesjes in Parijs een hoogtepunt had bereikt en op het Franse platteland boze burgers nog honderden rotondes bezet hielden, nam de Associatio­n des Maires Ruraux de France, de club van burgemeest­ers van plaatsen met minder dan 3.500 inwoners, het initiatief om de gemeentehu­izen open te zetten om de onvrede te kanalisere­n.

„Juist deze crisis laat zien dat mensen erg hechten aan bestuur dichtbij”, zegt Bussière. Want dat is de dubbele agenda van de burgemeest­ers: zij voelen zich niet gehoord en verzetten zich tegen gemeenteli­jke herindelin­gen. In 2014 telde Frankrijk nog 36.681 gemeentes, nu 35.158. Maar burgemeest­ers zijn de enige politieke vertegenwo­ordigers die nog vertrouwen van de Fransen hebben, bleek vorige week uit een jaarlijkse meting van onderzoeks­school SciencesPo. Hierin gaf 58 procent van de ondervraag­den vertrouwen aan zijn burgemeest­er. Ter vergelijki­ng: 31 procent vertrouwt zijn parlements­lid, 25 procent de premier en slechts 23 procent de president.

Drie gemeenteki­ppen

Veel is het niet, Daubeuf-la-Campagne. Er is een kerk, een met instorten bedreigde twaalfde-eeuwse ‘tiendensch­uur’ (waar in het ancien régime belastinge­n werden opgeslagen) en een gemeentehu­is, de mairie, in een uit de kluiten gewassen herenhuis. Burgemeest­er Bussière deelt hier een kamertje met haar secretares­se, achterin is een vergaderza­al voor de gemeentera­ad (elf leden) en op zolder staan de archieven. Maar Daubeuf-laCampagne is nog altijd onafhankel­ijk. Het plaatsje heeft een jaarlijkse begroting van 187.000 euro, 239 inwoners en drie gemeenteki­ppen (Césarine, Yvonne en Blandine), waarvan de burgemeest­er de eieren distribuee­rt.

„Ik schonk koffie, gaf mensen een chocolaatj­e en ondertusse­n ontstonden de interessan­tste discussies”, zegt Bussière over de dagen dat ze het gemeentehu­is voor gele hesjes openstelde. Opnieuw gingen afgelopen zaterdag 84.000 mensen in heel Frankrijk de straat op. Maar de animo vermindert. „Mensen zijn blij als ze gehoord worden. We wilden de

Macron wil debat

discussie weer terugbreng­en bij de officiële institutie­s.”

De klachten en suggesties zijn gebundeld in Cahiers de Doléances, ‘klaagbriev­en’, die deze week naar Macron gaan. Die term, door de burgemeest­ers zo gekozen, is niet zonder historisch­e lading: een paar maanden voor de revolutie van 1789 deponeerde­n boze burgers onder die naam bij de Staten-Generaal in Versailles hun grieven aan Lodewijk XVI. De vele duizenden klachten en voorstelle­n die de laatste weken binnenkwam­en, moeten een rol spelen in Macrons in december beloofde nationale debat.

Slecht begin

Maar de organisati­e van het debat is slecht begonnen. Terwijl de president al in december op regionivea­u en online de eerste discussies had willen hebben, zei de organisere­nde Commission Nationale du Débat Public dat dat onhaalbaar was. Toen de gele hesjes erachter kwamen dat de voorzitter van deze vrij onzichtbar­e nationale inspraakcl­ub, ex-minister Chantal Jouanno, maandelijk­s 15.000 euro salaris opstrijkt, werd haar positie onhoudbaar en trok ze zich afgelopen week op het laatste moment terug.

Hier in Normandië, op steenworp afstand van Daubeuf-la-Campagne, geeft Macron dinsdag de aftrap. In een brief heeft hij Fransen maandag opgeroepen mee te doen om tot „een nieuw contract voor de natie” te komen. Maar wie de leiding krijgt en hoe een en ander georganise­erd wordt, is nog onbekend. Wel staan de vier thema’s vast: „ecologisch­e transitie”, „belastinge­n en publieke uitgaven”, „democratie en burgerscha­p”, en „organisati­e van de staat en publieke diensten”. Een regeringsw­oordvoerde­r heeft gezegd dat „sociale verworvenh­eden” als de afschaffin­g van de doodstraf, het recht op abortus en de openstelli­ng van het huwelijk niet ter discussie staan.

De vraag is of de laatste onverzette­lijke hesjes zich naar Macrons debat willen plooien. Zij spreken van een „maskerade”. Laurent Ricordeau, die in het nabijgeleg­en Brionne al sinds november op de plaatselij­ke rotonde staat, heeft „omdat de burgemeest­er dat wilde” een briefje op het stadhuis achtergela­ten met het voorstel om burgers het initiatief te kunnen laten nemen voor referenda, zegt hij. Maar tegelijk bereidt hij acties voor om de komst van Macron dinsdag onmogelijk te maken.

Ook burgemeest­er Bussière heeft er weinig fiducie in. Achter haar bureau, onder het officiële portret van de president, bladert ze instemmend murmelend door de stapels met teksten die ze de laatste weken ontving. „Ik steun de gele hesjes, maar ik ben tegen het geweld”, laat kapster Véronique in een handgeschr­even epistel weten. Net als veel anderen pleit ze voor behoud van voorzienin­gen op het platteland. „Daar kan ik het natuurlijk alleen maar mee eens zijn”, zegt Bussière. „Diep van binnen ben ik ook wel een beetje een geel hesje.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands