NRC

‘12.000 Nederlande­rs sterven vroegtijdi­g door fijnstof’

-

Dat schreef hoogleraar Onno van Schayck 29 december in

De aanleiding

Het afsteken van vuurwerk geeft veel fijnstof in de lucht. Fijnstof is ongezond. In een opiniestuk in NRC van 29 december schrijft Onno van Schayck, hoogleraar preventiev­e geneeskund­e aan de Universite­it Maastricht, dat in Nederland ieder jaar 12.000 mensen vroegtijdi­g overlijden door fijnstof. Een lezer uit Lichtenvoo­rde wilde weten of dat klopt.

Waar is het op gebaseerd?

Onno van Schayck mailt vanuit NieuwZeela­nd dat hij zich met name baseert op een rapport van het RIVM uit 2005. In die studie wordt het aantal Nederlande­rs dat vroegtijdi­g overlijdt door fijnstof geschat op 12.000 à 24.000 per jaar.

Daarnaast verwijst Van Schayck naar een rapport uit 2018 over luchtkwali­teit van de Gezondheid­sraad. Daarin staat dat luchtveron­treiniging in Nederland „in 2014 leidde tot circa 12.000 vroegtijdi­ge sterfgeval­len”.

En, klopt het?

Die 12.000 lijkt een merkwaardi­g getal. In Nederland sterven jaarlijks 150.000 mensen. Het cijfer suggereert dat ongemerkt een vrij groot deel van de bevolking sterft door vieze vrachtwage­ns, industrier­ook of boerderijv­uil, terwijl anderen de dans ontspringe­n.

Maar epidemiolo­gen bedoelen er iets anders mee, legt milieu-epidemiolo­og Paul Fischer van het RIVM uit. „Iedereen heeft last van langdurige luchtveron­treiniging.” Zijn eigen team berekende dat Nederlande­rs door fijnstof zo’n negen maanden korter leven. De last is groter voor mensen die bijvoorbee­ld bij drukke wegen wonen, en voor mensen die lijden aan longklacht­en of hart- en vaatziekte­n.

Het risico is echter ook om te rekenen naar een aantal mensen per jaar dat ‘vroegtijdi­g’ overlijdt. Ieders dood schuift een beetje naar voren. Daaruit volgt: zonder fijnstof zou een x-aantal mensen niet in een gegeven jaar zijn gestorven, maar later.

En, zijn dat er 12.000? Eerst het rapport dat Van Schayck als belangrijk­ste bron noemt, de RIVM-studie uit 2005. Als er 12.000 à 24.000 mensen per jaar vroegtijdi­g overlijden door fijnstof, lijkt 18.000 doden een betere schatting. Maar, in een pleidooi tegen vuurwerk. mailt Van Schayk: hij is „aan de veilige kant gaan zitten”, omdat de studie veertien jaar oud is. Er is nu minder fijnstof.

RIVM-epidemiolo­og Fischer vindt de cijfers van zijn instituut inmiddels verouderd. De berekening was gebaseerd op twee goede onderzoeke­n in Amerikaans­e steden, legt Fischer uit. „Maar wel met andere niveaus van luchtvervu­iling.” De studies uit de VS stammen al uit 1993 en 1995. In Nederland is de concentrat­ie fijnstof sinds 1993 ongeveer gehalveerd.

Fischer vindt het Gezondheid­sraadrappo­rt uit 2018, dat Van Schayck als secundaire bron noemt, veel relevanter. Daarin staat dat 12.000 Nederlande­rs in 2014 vroegtijdi­g overleden door luchtvervu­iling in het algemeen. Maar het getal voor fijnstof is 9.200.

Volgens Van Schayck is het „lastig om onderschei­d te maken” tussen verschille­nde vormen van luchtvervu­iling, en koos hij daarom toch voor het totaal van 12.000. Maar woordvoerd­er Eert Schoten van de Gezondheid­sraad is het daar niet mee eens. „De Gezondheid­sraad houdt 9.200 aan op basis van de wetenschap­pelijke literatuur”, zegt hij.

waar

De raad baseert zich op het jaarlijkse rapport over luchtkwali­teit van het Europees Milieuagen­tschap (EEA), Air Quality 2017. Daarin is per lidstaat geschat hoeveel mensen vroegtijdi­g overlijden door drie bronnen van luchtvervu­iling (fijnstof, stikstofdi­oxide en ozon) op basis van de schadelijk­heid van die stoffen en de bevolkings­samenstell­ing. „Die cijfers zijn natuurlijk niet zo hard als een belastinga­angifte”, zegt Schoten. In de nieuwste editie Air Quality 2018 is het aantal vroegtijdi­g overleden Nederlande­rs door fijnstof gestegen naar 9.800, terwijl de concentrat­ie fijnstof is gedaald. „Dat zegt wel iets over de onzekerhei­dsmarge”, denkt Schoten.

Conclusie

Volgens twee deskundige­n is 9.200 een goede schatting van het aantal mensen dat per jaar vroegtijdi­g overlijdt door fijnstof. De 12.000 die hoogleraar Van Schayk noemt is weliswaar te hoog, maar zit wel in de juiste orde van grootte. We betitelen zijn uitspraak als grotendeel­s waar. Hester van Santen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands