NRC

‘Holleeder speelt een spel, hij liegt’

-

De rechtbank buigt zich deze maandag over een bandopname waarop Willem Holleeder bedreigd zou worden door advocaat Bénédicte Ficq. Tot ergernis van haar kantoorgen­oot Nico Meijering: „Van een bedreiging was zeker geen sprake.” NRC

Liquidatie­s

Om te begrijpen wat er precies is gebeurd, gaat Nico Meijering terug naar de zomer van 2010, toen Soerel werd aangehoude­n in het centrum van Amsterdam. Soerel wordt vervolgd voor betrokkenh­eid bij liquidatie­s. Het geweld hangt deels samen met een conflict over geld dat was geïnvestee­rd bij vastgoedba­ron Wim Endstra. Cruciaal bewijs in de zogenoemde Passagezaa­k wordt geleverd door een kroongetui­ge: Peter la S. Hij noemt Soerel als één van de opdrachtge­vers.

Dino Soerel is een crimineel van de oude stempel en wil niet over anderen praten. Maar zijn advocaten overtuigen hem dat wel te doen nadat hij hun had verteld dat Holleeder aantoonbaa­r zijn naam had misbruikt. „Dino houdt er helemaal niet van anderen te belasten, maar hij móést wel praten”, zegt Meijering. „Daarmee kon vanaf dag één het beeld bestreden worden dat sprake zou zijn van een verbond tussen hem en Holleeder. Sterker: volgens Dino heeft Willem jarenlang zijn naam misbruikt.”

Dat moet volgens Soerel ook de reden zijn geweest dat de vermoorde vastgoedba­ron Wim Endstra hem noemde als lid van een driemansch­ap dat hem heeft afgeperst. Naast Holleeder en Soerel zou ook Stanley Hillis tot dat driemansch­ap hebben behoord.

Dat zijn naam wordt gebruikt bij de afpersing van Endstra is de reden dat Soerel onder anderen Holleeder oproept als getuige. In maart van 2011 gaat Soerels advocaat Ficq naar Holleeders advocaat Franken om dat te Advocaat Stijn Franken. vertellen. Het is collegiaal gebruik om dat te doen, zegt Meijering. „We wisten hoe gevoelig dit lag, omdat dit het eerste moment was waarop Holleeder zou horen dat Soerel het er niet bij zou laten zitten dat Holleeder met zijn naam had lopen schermen in het milieu. Om gedoe te voorkomen zijn we van tevoren naar Franken gegaan.”

Tien minuten

advocaat Dino Soerel Ficq heeft met Franken een gesprek van tien minuten en enige tijd later krijgt Meijering te horen dat Franken dat gesprek als „onaangenaa­m” heeft ervaren. „Ficq was not amused, maar het boeide mij verder wat de verdedigin­g betreft niet’, aldus Meijering.

Holleeder heeft dan het grootste deel van zijn straf voor de afpersing Crimineel Dino Soerel via zijn advocaat Advocaat Nico Meijering. van Endstra uitgezeten, waarvoor hij in 2007 is veroordeel­d. Hij werd ook verdacht van betrokkenh­eid bij liquidatie­s maar die aanklacht is destijds door het OM op de lange baan geschoven.

Het is een belangrijk detail. Dat Ficq gedreigd zou hebben is volgens Meijering „krankzinni­ge onzin”. Maar hij kan zich voorstelle­n dat de strategie van Soerel om open kaart te spelen voor Holleeder in juridische zin wel bedreigend was, gezien het vermoeden van justitie dat Holleeder ook bij liquidatie­s betrokken was.

In die periode wordt de rol van Meijering bij de verdedigin­g van Soerel prominente­r. „Ik had een cliënt die sinds het begin voor die zaak vastzat, kende het dossier en was vanaf het

Nico Meijering

begin betrokken geweest bij het verhoren van de kroongetui­ge”, aldus Meijering. „Omdat het OM Soerel ook wilde vervolgen in de Passagezaa­k werden we gedwongen om snel een strategie voor de verdedigin­g van Soerel te bepalen. Sindsdien is mijn rol steeds groter geworden.”

Astrid Holleeder

Meijering vervolgt: „In de verklaring­en die Astrid Holleeder hierover jaren later aflegde is duidelijk te lezen dat haar broer zich wilde distantiër­en van de afpersing van Endstra, om te voorkomen dat hij zou worden vervolgd voor de moord op Endstra. Je moet niet vergeten dat in die tijd vrijwel niemand openlijk over Holleeder durfde te verklaren. Dat Dino het ging

Soerel wil praten

Meijering heeft zondag aan het OM en de rechtbank per brief laten weten dat Dino Soerel graag een verklaring af wil leggen over de gang van zaken in het voorjaar van 2011. „Maar hij wil vooral verklaren over het zogeheten driemansch­ap tussen Holleeder, Hillis en Soerel, wat Holleeder hem kennelijk in het verleden heeft willen aanwrijven”, aldus Meijering. Dat is relevant omdat Soerel ondanks zijn levenslang­e gevangenis­straf nu ook wordt vervolgd voor de moord op Wim Endstra. „Daarin speelt dat vermeende driemansch­ap een cruciale rol en Soerel wil graag heel precies vertellen wat daarvan waar is.”

Tegenover NRC zegt Soerel via zijn raadsman: „Ik ben schijtziek van die Holleeder en al heel lang helemaal klaar met al zijn leugens en spelletjes. Ik ben blij dat Astrid al drie jaar geleden de waarheid heeft gezegd over het telefoonge­sprek met De Vries.”

Peter R. de Vries stelt in een reactie dat Franken zelf uit de doeken deed dat „hij en Holleeder bedreigd” zijn. „Op geen enkel moment wekte Franken de suggestie dat het verhaal van Holleeder met een korrel zout moest worden genomen.” Astrid Holleeder heeft volgens De Vries pas recent kennis genomen van de opname. „De inhoud was ook voor haar een openbaring en een verrassing.”

Stijn Franken laat weten dat het de keuze is van Meijering om in de media uitspraken te doen over een gesprek dat Ficq in 2011 heeft gehad op zijn kantoor: „Dat Meijering zijn visie geeft op een gesprek waar hij niet bij aanwezig was, is voor mij geen aanleiding daar nu op te reageren.” Bovendien heeft Franken een geheimhoud­ingsplicht. Holleeders huidige advocaat Sander Janssen zegt dat hij maandag zal reageren.

 ?? FOTO EVERT ELZINGA/ANP ?? doen was nieuw en lag gevoelig.”Uit verklaring­en van Astrid Holleeder blijkt volgens Meijering dat geen sprake is geweest van bedreiging, „maar dat Holleeder de boel weer heeft lopen verdraaien”. Hij pakt er een passage bij uit een verklaring van Astrid. Ze vertelt over het gesprek tussen Ficq en Franken. „Franken vond Ficq opdringeri­g”, aldus Astrid.Willem heeft de mededeling dat de advocaten van Soerel hem wilden horen „laten escaleren”, aldus Astrid. „Hij grijpt dat aan om zijn eigen belang te dienen. Hij kijkt altijd ver vooruit. […] Willem heeft mij als tegenzet over de telefoon gezegd dat hij bang was voor Soerel. Hij heeft toen een brief geschreven waarin stond dat hij zou doen wat werd gevraagd. Hij wekte bewust de indruk dat hem geen keuze werd gelaten. Dit was onderdeel van zijn strategie. Hij vertelde dit lachend en noemde Soerel een domoor.”Op basis van een andere uitspraak van Astrid Holleeder, onder ede gehoord door het hof, is er volgens Meijering geen twijfel mogelijk dat de angst van Holleeder tijdens het gesprek met De Vries een van zijn vele spelletjes is geweest. „Willem zei dat hij zou doen alsof hij bang is voor Soerel”, aldus Astrid. „Hij vindt het prima dat een ander de schuld krijgt. Het is één groot schaakspel.”
FOTO EVERT ELZINGA/ANP doen was nieuw en lag gevoelig.”Uit verklaring­en van Astrid Holleeder blijkt volgens Meijering dat geen sprake is geweest van bedreiging, „maar dat Holleeder de boel weer heeft lopen verdraaien”. Hij pakt er een passage bij uit een verklaring van Astrid. Ze vertelt over het gesprek tussen Ficq en Franken. „Franken vond Ficq opdringeri­g”, aldus Astrid.Willem heeft de mededeling dat de advocaten van Soerel hem wilden horen „laten escaleren”, aldus Astrid. „Hij grijpt dat aan om zijn eigen belang te dienen. Hij kijkt altijd ver vooruit. […] Willem heeft mij als tegenzet over de telefoon gezegd dat hij bang was voor Soerel. Hij heeft toen een brief geschreven waarin stond dat hij zou doen wat werd gevraagd. Hij wekte bewust de indruk dat hem geen keuze werd gelaten. Dit was onderdeel van zijn strategie. Hij vertelde dit lachend en noemde Soerel een domoor.”Op basis van een andere uitspraak van Astrid Holleeder, onder ede gehoord door het hof, is er volgens Meijering geen twijfel mogelijk dat de angst van Holleeder tijdens het gesprek met De Vries een van zijn vele spelletjes is geweest. „Willem zei dat hij zou doen alsof hij bang is voor Soerel”, aldus Astrid. „Hij vindt het prima dat een ander de schuld krijgt. Het is één groot schaakspel.”
 ?? FOTO BART MAAT/ANP ?? Willem Holleeder kan mensen ontzettend goed tegen elkaar opzetten en uitspelen. Advocaat Nico Meijering zegt het met een mengeling van berusting en ergernis. „Zoals een cliënt van mij ooit zei: ‘Die Neus kan twee lantaarnpa­len elkaar nog in de haren laten vliegen.”Nadat vorige week bekend werd dat misdaadver­slaggever Peter R. de Vries een opname van een gesprek met Holleeder aan het Openbaar Ministerie (OM) heeft gegeven, bevindt het kantoor van Meijering zich in het oog van een mediastorm. Aanleiding is dat Holleeder aan De Vries heeft verteld dat hij bedreigd is door Bénédicte Ficq, kantoorgen­oot van Meijering. Dat zou zijn gebeurd toen Ficq zich meldde bij Holleeders toenmalig advocaat Stijn Franken met de mededeling dat ze Holleeder wilde oproepen als getuige in de strafzaak Dino Soerel, de cliënt van Ficq en Meijering. Maar, zegt Meijering: „Van een bedreiging was geen sprake.”Nadat de orde van advocaten vorige week de betrokken advocaten had uitgenodig­d voor een gesprek, heeft Meijering besloten zijn verhaal aan te doen: „Vooral omdat de belangen van mijn cliënt Dino Soerel ernstig worden geschaad door deze cowboyverh­alen, veroorzaak­t door Holleeder op de bandopname”, aldus Meijering. Maandag wordt Peter R. de Vries door de rechtbank ondervraag­d over de bandopname.
FOTO BART MAAT/ANP Willem Holleeder kan mensen ontzettend goed tegen elkaar opzetten en uitspelen. Advocaat Nico Meijering zegt het met een mengeling van berusting en ergernis. „Zoals een cliënt van mij ooit zei: ‘Die Neus kan twee lantaarnpa­len elkaar nog in de haren laten vliegen.”Nadat vorige week bekend werd dat misdaadver­slaggever Peter R. de Vries een opname van een gesprek met Holleeder aan het Openbaar Ministerie (OM) heeft gegeven, bevindt het kantoor van Meijering zich in het oog van een mediastorm. Aanleiding is dat Holleeder aan De Vries heeft verteld dat hij bedreigd is door Bénédicte Ficq, kantoorgen­oot van Meijering. Dat zou zijn gebeurd toen Ficq zich meldde bij Holleeders toenmalig advocaat Stijn Franken met de mededeling dat ze Holleeder wilde oproepen als getuige in de strafzaak Dino Soerel, de cliënt van Ficq en Meijering. Maar, zegt Meijering: „Van een bedreiging was geen sprake.”Nadat de orde van advocaten vorige week de betrokken advocaten had uitgenodig­d voor een gesprek, heeft Meijering besloten zijn verhaal aan te doen: „Vooral omdat de belangen van mijn cliënt Dino Soerel ernstig worden geschaad door deze cowboyverh­alen, veroorzaak­t door Holleeder op de bandopname”, aldus Meijering. Maandag wordt Peter R. de Vries door de rechtbank ondervraag­d over de bandopname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands