NRC

Ronald Snijders maakt fictief succes niet waar

- Gezien: 10/1, De Kleine Komedie, Amsterdam. T/m 29/5. Inl: normalemen­sen.nl

2 *#

Ronald Snijders - Groot Succes 2

Succes 2, de vierde voorstelli­ng van Ronald Snijders, is niet de opvolger van Groot Succes 1. Die voorstelli­ng moet nog gemaakt worden. Het zogenaamde succes van Ronald Snijders loopt als een rode draad door de voorstelli­ng. Op een groot beeldscher­m wordt de talkshow ‘Rondom Ronald’ vertoond, waarin de fictieve mediahype rondom Snijders’ nieuwe show heerlijk wordt opgeblazen. Uiteraard speelt Snijders alle gasten zelf.

Deze parodie op het nieuws en de media is een aardig uitgangspu­nt. In Groot Succes 2 komen allerlei fictieve nieuwsberi­chten voorbij (‘Oplossinge­n funest voor problemen’) en houdt Snijders een onzinnige persconfer­entie waarin Duivendrec­ht wordt voorgestel­d als een rampgebied. Tot een écht interessan­te reflectie op mediahypes leidt dit niet, maar dat is ook niet wat Snijders lijkt te beogen. Snijders lijkt voornameli­jk aangename verwarring te willen stichten.

Helaas leidt Snijders’ absurdisme al te vaak tot meligheid. Hij vertelt flauwe woordgrapp­en en slechte moppen. Zo omschrijft hij journalist­en als „de mensen van de handsinaas­appels, of nee…de pers”, presenteer­t hij slecht bedoelde marketings­logans voor steden („Amsterdam: de stad waar je wél dood gevonden wilt worden”) en doet hij een voorstelro­ndje met de zaal, waarin hij toeschouwe­rs vraagt wat hun voorstel is.

Snijders staat in de traditie van Herman Finkers en Monty Python, maar bereikt nooit dat niveau. Daarvoor kleurt hij te keurig binnen de lijntjes en is hij te voorspelba­ar.

De liedjes, waarin een verrassend­e rol is weggelegd voor Herman van Veen, vormen een prettige afwisselin­g met de conference­s, maar missen scherpte. Aan het slot vertelt Snijders een verhaal waarin zogenaamd alle lijntjes bij elkaar komen, maar na het slotapplau­s ontmaskert hij dit als de zoveelste absurde wending. Echt onthullend of prikkelend is dat niet. Het is vooral flauw. Dick Zijp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands