NRC

‘Rebound’ oogt kortademig, niet spannend

-

Rebound grijpt Alida Dors terug op de gelijknami­ge voorstelli­ng van Conny Janssen uit 2005. In die choreograf­ie voor zes mannen onderzocht Janssen de grenzen tussen macht en kameraadsc­hap, en de veerkracht om telkens weer op te staan.

Dors voelde zich aangesprok­en door het thema veerkracht – een kwaliteit die zij vaak terugziet bij mensen in de verdrukkin­g. In de voorstelli­ng zijn associatie­s met vluchtelin­gen onontkoomb­aar, al was het maar door de vormgeving. Het erg lelijk uitgevoerd­e decor lijkt op een luchtplaat­s, met vuilwitte, verende wanden. In hun zakkerige beige kostuums lijken de dansers die zich daar bewegen op gevangenen of geïnternee­rden wier individual­iteit is gereduceer­d tot naamloos probleemge­val: één van de velen.

Ook de bewegingst­aal, hedendaags­e dans vermengd met hiphopelem­enten, laat weinig aan de verbeeldin­g over.

Het stuk bestaat uit drie delen: eerst drie vrouwen, dan drie mannen, dan het hele ensemble. Defensieve houdingen, opstandig gebalde vuisten, vallen, opvangen, tegenhoude­n en ‘tegen een muur aanlopen’ zijn herkenbare motieven.

Sommige acrobatisc­he sequenties zijn nog niet soepel, maar de secties waarin dansers neerzijgen, doorrollen en in één beweging weer opstaan zijn fraai en hadden gerust langer mogen duren om het thema veerkracht te benadrukke­n.

Met andere terugkeren­de houdingen – vooroverge­bogen, handen op de rug ‘vastgebond­en’ – lijkt Dors terug te grijpen op Infinite van choreograf­e De Châtel.

Hoewel Rebound mooi materiaal bevat, is de structuur te kortademig om spannend te kunnen worden. Door de simplistis­che dramaturgi­e blijft het bij de som der delen. Langzamerh­and mag van Dors, die een meerjarige subsidie ontvangt, wél meer worden verwacht. Francine van der Wiel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands