NRC

‘Shutdown’ is al bijna duurder dan de muur

Een ‘shutdown’ van de Amerikaans­e overheid van een paar dagen of een week gaat vrijwel ongemerkt voorbij. Maar daarna neemt de schade snel toe. Nu de sluiting records breekt en haar 25ste dag beleeft, gaat dit exponentië­le effect spelen.

- Door onze redacteur Maarten Schinkel

Dag 25 is het deze dinsdag, en het einde is nog niet in zicht. Afgelopen weekeinde brak de sluiting van de Amerikaans­e federale overheid het vorige record van 21 dagen uit 1995, onder president Clinton. Hoe groot wordt de schade?

In november 2013 bracht de regeringOb­ama een rapport uit over de ‘shutdown’ van de maand daarvoor, toen het Witte Huis in conflict was geraakt met het Congres over een verhoging van het schuldplaf­ond van de Amerikaans­e overheid. Deze sluiting duurde 16 dagen. De totale schade werd toen met nogal grote marges geschat op tussen de 2 en 6 miljard dollar; de economisch­e groei zou in het vierde kwartaal van 2013 tussen de 0,2 en 0,6 procentpun­ten lager liggen.

De huidige sluiting van 2019 is het gevolg van een conflict tussen de Amerikaans­e regering en het door Democraten gedomineer­de Huis van Afgevaardi­gden. President Trump weigert een begroting goed te keuren waarin geen 5,7 miljard dollar voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico is vrijgemaak­t. De Democraten weigeren deze begrotings­post juist op te nemen.

Een kwart van alle federale ambtenaren, 800.000 mensen, wordt ditmaal geraakt door een gebrek aan fondsen. Er zijn 350.000 mensen met verlof gestuurd, en er werken 450.000 door zonder betaling. Andere federale ambtenaren blijven buiten schot omdat zij vallen onder begrotings­afspraken die gelden tot september van dit jaar.

Exponentië­le schade

Geen van de 21 sluitingen sinds 1974 is hetzelfde. Sommige duurden slechts een dag, andere beduidend langer. Er waren soms andere overheidsd­iensten bij betrokken. Maar die van oktober 2013 lijkt op die van nu. Zij het dat de huidige shutdown nu dus al in zijn 25ste dag is, en dus de langste tot nu toe.

Dat is relevant. Hoewel het begin van de sluiting in de kerstdagen viel, en dus minder impact zal hebben gehad, maakt de lengte dat nu al meer dan goed. Uit onderzoek naar vorige sluitingen blijkt dat, net

Nog even en de ‘shutdown’ kost al meer geld dan Trumps muur van 5,7 miljard dollar

als bij een staking, de schade zeer beperkt is als het conflict kort duurt. Gemiste productie wordt dan vrij eenvoudig weer ingehaald, afspraken verschoven. Maar hoe langer een shutdown duurt, hoe hoger de economisch­e kosten. Kredietage­ntschap S&P Global zei eind vorige week dat de sluiting nu al 3,6 miljard dollar aan schade betekent – gemiddeld 1,2 miljard per week. Hoe langer de sluiting duurt, hoe sterker dat bedrag kan oplopen. Zo zou volgens deze berekening de schade over anderhalve week de 5,7 miljard dollar al overstijge­n – het bedrag dat Trump wil voor het bouwen van zijn grensmuur met Mexico.

De schade geldt allereerst de gemiste productie van de overheid zelf. Het verlof van 350.000 ambtenaren betekent dat zij geen diensten produceren. Dat gaat door- klinken in de telling van het bruto binnenland­s product, en dus ook in de groei ten opzichte van vorig jaar. Vooralsnog wordt dat jaarlijkse groei-effect vrij bescheiden ingeschat, met nog geen 0,1 procentpun­t van het bruto binnenland­s product. Maar als de sluiting tot eind januari duurt, stelde kredietbeo­ordelaar Moody’s, wordt het al 0,2 procentpun­t. Ethan Harris van Bank of America Merrill Lynch noemde tegenover Politico het effect van de shutdown ‘exponentie­el’. Het begint mild maar wordt steeds erger naarmate er meer tijd verstrijkt.

Minder uitgaven

Ambtenaren die niet betaald worden geven ook minder uit, ook al krijgen zij het bedrag later vergoed. Mensen die elke maand nét rondkomen dreigen hun hypotheeka­flossing te missen, of de rentebetal­ing op leningen. En als de oppas niet kan worden betaald, melden zij zich als laatste redmiddel ziek en blijven alsnog thuis.

Toerisme krijgt een knauw. De rijen voor ‘immigratio­n’ op Amerikaans­e luchthaven­s zijn doorgaans al lang en tijdrovend. De dienst Transporta­tion Security Administra­tion (TSA), die de paspoortpr­ocedures op luchthaven­s bestiert, komt nu mensen tekort, waardoor die rijen verder kunnen aanzwellen. Dit kan toeristen afschrikke­n, die toch al niet terecht konden bij sommige nationale parken of bij de musea van het beroemde Smithsonia­n Institute, want die zijn dicht. Tijdens Obama’s shutdown kostte dat naar schatting landelijk een half miljard dollar.

Ook de aanvraag van hypotheekg­aranties ligt stil, waardoor huizenkope­rs vast zitten. Of de aanvraag van paspoorten, of toestemmin­g van de Securities and Exchange Commission (SEC) om op Wall Street nieuwe aandelen uit te geven. Exportverg­unningen, boorvergun­ningen: hoe langer ze uitblijven, hoe schadelijk­er het wordt.

Minder vertrouwen

Het Witte Huis heeft inmiddels wel uitzonderi­ngen gemaakt om de belastingd­ienst IRS nog enigszins te laten functioner­en. De jaarlijkse belastinga­angifte mag niet in gevaar komen, op straffe van een daling van de consumptie­ve bestedinge­n.

Of zo’n daling bekend zou worden als hij plaatsvind­t is overigens maar de vraag: het ambtenaren­apparaat publiceert nu ook minder cijfers over de economie, zoals de stand van de werkgelege­nheid, inflatie, industriël­e productie en handel. Kevin Hassett, de voorzitter van Trumps raad van economisch­e adviseurs, zei dat de shutdown zal opduiken in verslechte­rende werkgelege­nheidscijf­ers over de maand januari. Maar als de sluiting tot de eerste vrijdag van februari duurt, zal niemand het voorlopig weten, omdat ze dan niet, zoals gebruikeli­jk, gepublicee­rd worden.

Dat geldt vermoedeli­jk niet voor het consumente­nvertrouwe­n, dat bijgehoude­n wordt door bijvoorbee­ld de universite­it van Michigan of de Kamer van Koophandel (Conference Board). In 2013, tijdens Obama’s shutdown, viel het consumente­nvertrouwe­n terug tot het laagste punt in twee jaar.

Met een economie die, wereldwijd, op een precair punt in de hoogconjun­ctuur is aangeland, is behoud van vertrouwen bij ondernemer­s en consumente­n van cruciaal belang. Een langdurige sluiting van de Amerikaans­e overheid, met alle potentiële gevolgen, helpt dan niet.

 ??  ??
 ?? FOTO CARLOS BARRIA/REUTERS ?? Een man demonstree­rt tegen president Trump voor het Witte Huis
FOTO CARLOS BARRIA/REUTERS Een man demonstree­rt tegen president Trump voor het Witte Huis
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands