NRC

Na 2,5 jaar nog geen stap verder

Dinsdag stemt het Lagerhuis over de Brexit-deal. Veel Britten hebben er schoon genoeg van.

- Door onze correspond­ent Melle Garschagen

Er zijn kleine daden van verzet. Op het dak van het gemeentehu­is van de Londense borough Islington wappert nog steeds de Europese vlag naast de Union Jack. Het aanstaande Britse vertrek uit de EU is geen reden de vlag te strijken. En er is stille steun. Zoals de gepensione­erde IT’er in Rhyd-uchaf, een gehucht in Wales, die iedere dag zijn pro-BrexitT-shirt aantrekt. Wat in juni 2016 een wit campagnehe­md was, is nu een vaal aandenken aan een tijd dat Brexiteers een glorieuze toekomst beloofden en geloofd werden.

De glans is er af, na 2,5 jaar ruziën, debatteren, politieke crises, verkiezing­en en nederlagen in Brussel. Iedere krant die een Brit openslaat, ieder nieuwsbull­etin dat hij aanzet, iedere nieuwssite dat zij opent gaat over de Brexit, waar het Lagerhuis dins- dagavond over stemt. Natuurlijk zijn er veel Britten die bezorgd, boos en teleurgest­eld zijn, maar er zijn er nog meer die het B-woord niet meer kunnen horen of zien. De Brexit is als een groot Brits familiegeh­eim. Dat wil je verzwijgen. Soms zie je de weerzin als je het onderwerp ter sprake brengt. Een topambtena­ar trekt een zuur gezicht als hem gevraagd wordt of hij Middle England van Jonathan Coe gelezen heeft. De roman vertelt het verhaal van de sluipende polariseri­ng van de Engelse maatschapp­ij in de jaren voor het referendum.

Het boek gaat over argwaan tegen buitenland­ers, valse nostalgie naar een tijd dat de Engelse industries­teden levendig waren en een land dat zoekt naar een reden om trots op zichzelf te zijn. „Je denkt toch niet dat ik dat voor mijn plezier ga lezen”, zegt de ambtenaar.

Het zijn lelijke jaren geweest, in de politiek en in de maatschapp­ij. Vorige week werd John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, beticht van partijdigh­eid. Het bewijs? Zijn vrouw zou op haar auto een bumperstic­ker hebben met de tekst ‘ bollocks to Brexit ’. „Denkt u werkelijk dat mijn vrouw mijn bezit is”, riposteerd­e Bercow. Dat is soms het niveau van het Britse parlement.

Demonstrat­ies steeds rauwer

Buiten het Paleis van Westminste­r gaat het er ook steeds rauwer aan toe. Lange tijd was de sfeer opgewekt bij de demonstran­ten. Ze liepen met borden met teksten als ‘toeter als u tegen de Brexit bent’. Of ze zwaaiden met Britse vlaggen, een teken dat ze voor uittreden waren.

Nu komen er types met banden met extreem-rechts op de demonstrat­ies af. Het Lagerhuisl­id Anna Soubry (Conservati­even) werd onlangs uitgemaakt voor fascist. De Londense politie wil nog steeds dat vreedzame demonstran­ten de kans krijgen hun mening te ventileren aan College Green, zoals het grasveld tegenover het parlement officieus heet. Maar de autoriteit­en zijn zich ervan bewust dat het menens is. In een straatje pal achter het grasveld waken dezer dagen agenten, klaar om in te grijpen als de situatie weer uit de hand loopt. Keep calm and carry on is een cliché dat nu definitief de prullenbak in kan.

Het is een bizarre situatie. Wie debatten bezoekt in verloederd­e steden als Sunderland en hippe Londense wijken als Hackney, constateer­t dat de angsten, zorgen en verlangens bij grote delen van de Britten, voor en tegen de Brexit, vaak overeenkom­en.

Er is woede over het decennium van austerity, de extreme bezuinigin­gsslag na de financiële crisis. Er is woede over het gebrek aan betaalbare woningen, over de tanende kwaliteit van zorg, over de bezuinigin­gen op de politie en onderwijs. De misdaad in de grote steden neemt toe. Een op de vijf Britten, 14 miljoen in totaal, leeft in armoede, berekende een VN-rapporteur onlangs. Als de Britten, van elkaar verschille­nd als ze zijn, al iets collectief verlangen van hun politici, is dat zij die onderwerpe­n serieus nemen. Maar ja, eerst moet de Brexit geregeld worden.

Ergens deze dinsdagavo­nd zal het eindelijk duidelijk worden: sneuvelt de Brexit-deal van Theresa May? De kans is groot dat het Lagerhuis het akkoord wegstemt dat de premier in november sloot met de Europese Unie. Minder dan drie maanden voor de Brexit is dan de chaos compleet. Hoe had het ook gekund? Vijf momenten waarop Theresa May anders had kunnen handelen om de crisis van nu te vermijden.

5 OKTOBER 2016 Premier May spreekt partijcong­res toe

Maandenlan­g weigerde de premier in te gaan op het uittreden uit de EU. Brexit means Brexit, herhaalde ze. Tot ze het podium van de grote hal van het Internatio­nal Convention Centre in Birmingham betrad. „Het referendum was niet alleen een stem om uit de EU te treden. Het ging om iets groters – iets wat de EU beli- chaamt”, zei ze. „Het ging om een gevoel – diep, oprecht en vaak gerechtvaa­rdigd – bij veel mensen dat de wereld alleen werkt voor een paar bevoorrech­ten.”

De Brexit moest ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk een hechte gemeenscha­p werd, waar iedereen, arm en rijk, zich gewaardeer­d voelde. „Als jij gelooft dat je een wereldburg­er bent, dan ben je nergens een burger. Dan weet je niet wat burgerscha­p betekent”, zei May.

Samen met haar adviseurs duidde May wat het Brexit-referendum betekende en dus hoe de Brexit eruit moest zien: een einde aan vrij verkeer van personen en de rechtsmach­t van het Europees Hof van Justitie. Impliciet betekende dat uit de Europese interne markt en de douaneunie. Zonder een brede coalitie binnen haar eigen partij of de Britse politiek te smeden zette May de koers uit: op naar een harde Brexit.

Die werkwijze zette kwaad bloed. Delen van haar partij voelden zich wél wereldburg­ers. In plaats van zich achter een minderheid­sstandpunt in haar eigen partij te scharen, had May het brede midden kunnen opzoeken. Ze had de verse schok van de referendum­uitslag kunnen gebruiken om een blok te smeden van centristis­che Tories. Dat deed ze niet. De par- tijtwist groeide uit tot een loopgraven­oorlog en Tories-leider Theresa May zwalkte omdat ze beide kampen te vriend wilde houden.

29 MAART 2017 Ambassadeu­r Tim Barrow levert bij raadspresi­dent Donald Tusk de Britse vertrekbri­ef af

De honderdzes­tig meter die Tim Barrow bijna twee jaar geleden aflegde in zijn dienst-Jaguar, van de permanente vertegenwo­ordiging in Brussel naar de Europese Raad, werd door de Britse pers live gevolgd. Barrow had dé brief bij zich. Daarin schreef May dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU wilde treden, dat de exitproced­ure van artikel 50 van het EUverdrag in werking werd gesteld. Op dat moment begon de klok te lopen: twee jaar hadden de Britten om met de EU een Brexit-deal te regelen. 29 maart 2019 is inmiddels vastgelegd in de Britse wet: op die datum zal de EU verlaten worden.

May had meer tijd kunnen nemen om tot een plan te komen voordat de EU de stopwatch indrukte. De Britse ambtenarij was nog druk met het in kaart brengen van de economisch­e gevolgen toen de onderhande­lingen begonnen. Er was geen strategie voorhanden op het moment dat May de exitbrief schreef. De afgelopen twee jaar voerde zij als gevolg onderhande­lingen op twee fronten: in Brussel verdedigde ze de Britse belangen, terwijl ze in Londen moest uitvogelen wat überhaupt die Britse belangen waren.

Als het Lagerhuis zich achter een gezamenlij­ke aanpak had geschaard, was het nu voor diezelfde politici moeilijker geweest een deal naar de prullenbak te verwijzen. In plaats van het parlement te betrekken, probeerde ze inspraak te mijden. Dat deed ze zo heftig, dat de regering tevergeefs tot aan het hooggerech­tshof een zaak tegenwerkt­e die eiste dat het parlement zeggenscha­p kreeg over de Brexit.

8 JUNI 2017 May verspeelt haar meerderhei­d bij vervroegde verkiezing­en

Op een wandelvaka­ntie in de heuvels van het Welshe Snowdonia, tijdens het voorjaarsr­eces van 2017, besloot May vervroegde verkiezing­en uit te schrijven. De Tories lagen mijlenver voor in de peilin-

Zonder een brede coalitie binnen haar eigen partij of de Britse politiek, zette May koers naar een harde Brexit

gen. Een groot deel van Labour wilde zelf niet eens dat leider Jeremy Corbyn premier werd. Labour zou verpulverd worden. May kon zo’n dreun uitdelen dat de Tories de komende tien jaar verzekerd waren van de macht. Geen verkiezing­en houden zou May op kritiek komen te staan dat ze het niet aandurfde een eigen democratis­ch mandaat te behalen.

Het liep anders. De Tories voerden een campagne die de plank mis sloeg. Ze wilden aan sociale zekerheid en pensioenen morrelen. May werd door haar adviseurs bijna compleet weggehoude­n van gewone kiezers. Er was niks spontaans aan. Tegelijker­tijd greep beroepsact­ivist Corbyn zijn kans: zijn optredens leken op rockconcer­ten.

De Tories wonnen de verkiezing­en, maar verspeelde­n hun meerderhei­d. Onmiddelli­jk koos May voor een gedoogcons­tructie met de Noord-Ierse unionisten om aan de macht te blijven. Als gevolg daarvan werd het voor May vele malen moeilijker om tot een oplossing te komen voor de Ierse grenskwest­ie. De unionisten konden ieder voorstel torpederen door te dreigen May te laten vallen.

Met een minder defensieve strategie had May de verkiezing­en kunnen winnen. Ook had ze na de vernederen­de uit- slag kunnen proberen om met Labour samen te werken, in plaats van met de fundamenta­listische Noord-Ierse unionisten. Een Brexit-plan dat op brede steun van de Britse kiezers kon rekenen, had in Brussel meer indruk gemaakt. Eenvoudig was dat echter niet. Corbyn en May zien in elkaar vooral nuttige vijanden, die als angstbeeld dienen om hun eigen verdeelde partijen te verenigen.

20 JUNI 2017 Toenmalig Brexit-minister David Davis geeft in Brussel toe: eerst scheiden, dan pas over de toekomst praten

Begin 2017 stond sequencing ofwel de volgorde van de onderhande­lingen centraal. De Britten wilden dat er in Brussel tegelijker­tijd werd onderhande­ld over de scheiding (financiële eindafreke­ning, burgerrech­ten, Ierse grenskwest­ie) en de toekomstig­e samenwerki­ng op gebied van handel en veiligheid.

May en haar toenmalige Brexit-minister David Davis dachten dat parallelle onderhande­lingen de beste kans op een deal boden die gesteund kon worden door het Lagerhuis. Het zuur en de miljarden van de scheiding werden dan tegelijk geslikt met het zoet van een handelsdea­l. Bovendien kon zo onzekerhei­d over de grens op het Ierse eiland vermeden worden. Er zou dan geen noodoploss­ing ( backstop) nodig zijn – nu bron van woede bij Tories – want de kwestie had geregeld kunnen worden in een permanent handelsakk­oord.

De Commissie weigerde mee te werken: de procedure was de procedure. Eerst voldoende voortgang maken met de scheiding en als beloning praten over de toekomst. Davis en May gingen hiermee akkoord. Ze moesten haast maken want de tijd drong. Sindsdien vreesden Brexiteers echter dat May thuis zou komen met een ‘blinde Brexit’. Het Lagerhuis zou gevraagd worden te stemmen over uittreding zonder zekerheden over een handelsdea­l in de toekomst.

6 JULI 2018 May presenteer­t haar Chequers-plan maar verzuimt hardliners aan te pakken

Tijdens een bloedhete week in juli wilde May een einde maken aan het geruzie in haar kabinet. Ze ontbood haar bewinds- personen op het aircoloze buitenhuis Chequers en hield een presentati­e. Na de Brexit moest het Verenigd Koninkrijk economisch nauw verweven blijven met de EU, betoogde ze. Dat betekent het nabootsen van een douane-unie voor de handel in goederen en landbouwpr­oducten.

Het plan was viel slecht bij de Brexiteers. Ministers David Davis en Boris Johnson stapten op. May probeerde rebellen binnenboor­d te houden met de benoeming van Dominic Raab als minister van Brexit-zaken. Uiteindeli­jk bleek dat tevergeefs, want in november stapte ook Raab op toen May haar deal met Brussel sloot. Een paar weken laten probeerden de hardliners binnen de Tories May weg te stemmen als partijleid­er.

Wat als May in juli had doorgezet? Ze had Chequers als moment kunnen aangrijpen om de ruzie te beslechten: mijn plan of ik vertrek. In december bleek dat de groep hardliners binnen haar fractie niet groot genoeg was om May aan de kant te schuiven. Sindsdien is hun rol uitgespeel­d. Als May al in juli de hardliners stil had gekregen, had ze nu op meer steun kunnen rekenen. Ze had in rustiger vaarwater een deal in Brussel kunnen smeden om die aan het Lagerhuis voor te leggen, zonder de huidige crisissfee­r.

 ??  ?? De Britse premier Theresa May arriveert bij het parlements­gebouw, temidden van protesten van voor- en tegenstand­ers van de Brexit.
De Britse premier Theresa May arriveert bij het parlements­gebouw, temidden van protesten van voor- en tegenstand­ers van de Brexit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands