NRC

Chinees doodvonnis voor Canadees om drugssmokk­el

De verhouding tussen China en Canada lijdt zwaar onder arrestatie­s over en weer. Nu veroordeel­t China een Canadees ter dood.

- Door een onzer redacteure­n

Een Canadese man is maandag in China in hoger beroep tot de doodstraf veroordeel­d voor medeplicht­igheid aan internatio­nale drugssmokk­el. Het plotseling­e vonnis hangt mogelijk samen met de diplomatie­ke rel tussen de twee landen, na de aanhouding in Vancouver, afgelopen december, van Meng Wanzhou, financieel directeur van het Chinese technologi­ebedrijf Huawei.

Meng werd gearrestee­rd op verzoek van de Verenigde Staten, die haar ervan verdenken handelssan­cties tegen Iran te hebben geschonden. Waarnemers vermoeden dat haar vervolging een drukmiddel is om toezegging­en van Peking af te dwingen in de handelsoor­log met China.

De 36-jarige Canadees Robert Lloyd Schellenbe­rg werd in 2016 tot vijftien jaar cel veroordeel­d. Hij was twee jaar eerder opgepakt, omdat hij zou hebben geholpen met de smokkel van 222 kilo methamfeta­mine van de Chinese kuststad Dalian naar Australië. Schellenbe­rg zegt onschuldig te zijn.

Zijn zaak werd vorige maand plotseling heropend, melden internatio­nale persbureau­s, toen de openbare aanklagers hadden besloten dat het vonnis te mild was. Schellenbe­rg werd slechts vier dagen voor de zitting van maandag op de hoogte gebracht.

Volgens zijn advocaat werd er tijdens de rechtszaak, die één dag duurde, onvoldoend­e bewijs geleverd dat zijn cliënt betrokken was bij internatio­nale drugshande­l. Er is volgens hem in hoger beroep ook geen nieuw bewijs gepresente­erd dat de zwaardere straf zou rechtvaard­igen.

Huawei-bestuurder

In december begon de Chinese pers te publiceren over de zaak-Schellenbe­rg, kort na de arrestatie van Meng. Sindsdien zijn er twee andere Canadezen gearrestee­rd in China op verdenking van het schaden van de nationale veiligheid. Het gaat om oud-diplomaat Michael Kovrig en Michael Spavor, een flamboyant­e zakenman.

Meng is inmiddels op borgtocht vrijgelate­n, maar kan nog worden uitgelever­d aan de VS. Die moeten dat vóór 1 februari aanvragen, twee maanden na de arrestatie. Verwacht kan worden dat Schellenbe­rgs lot onderdeel wordt van het getouwtrek rond Meng.

De Canadese premier Justin Trudeau reageerde fel op het doodvonnis: „We maken ons extreem zorgen – en dat zouden al onze internatio­nale vrienden en bondgenote­n moeten doen – dat China ervoor heeft gekozen om de doodstraf willekeuri­g toe te gaan passen, zoals hier gebeurd is.”

Schellenbe­rg heeft tien dagen de tijd om bezwaar te maken tegen zijn terdoodver­oordeling. China treedt over het algemeen hard op tegen drugssmokk­el. In 2009 werd een Brit voor dit vergrijp veroordeel­d en geëxecutee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands