NRC

Moord Gdansk toont Poolse polarisati­e

Na de moord op de progressie­ve burgemeest­er van Gdansk klonken meteen verwijten over de verharding van het politieke en maatschapp­elijke klimaat.

- Door onze redacteur

„Ik ben een Europeaan, dus openheid zit in mijn natuur. Gdansk is een havenstad en daarom moet het altijd een schuilplaa­ts zijn van de zee.” Pawel Adamowicz, de progressie­ve burgemeest­er van Gdansk die maandag stierf als gevolg van een aanslag, vormde met zijn voor Poolse politieke begrippen gedurfde uitspraken een uitzonderi­ng in de conservati­eve, nationalis­tische bestuurder­sklasse van zijn land. Zondag werd Adamowicz in zijn stad neergestok­en, terwijl hij op het podium stond van een liefdadigh­eidsevenem­ent. Hij werd geraakt in hart en buik en zakte voor het oog van duizenden toeschouwe­rs ineen. De 53-jarige Adamowicz, die al sinds 1998 burgemeest­er van Gdansk was, overleed maandagoch­tend in het ziekenhuis aan zijn verwonding­en, na een vijf uur durende operatie.

De 27-jarige dader, die meteen na de aanslag werd aangehoude­n, is aangeklaag­d wegens moord. De man, die een mes van 15 centimeter lang bij zich had, wist ondanks de strenge beveiligin­g het podium te bereiken op vertoon van een perskaart. Na zijn daad pakte hij de microfoon en riep hij „onschuldig in de gevangenis” te hebben gezeten en „gemarteld te zijn” door Burgerplat­form, de politieke partij waarvan Adamowicz jarenlang lid was.

Bloed doneren

Eva Cukier Volgens de politie was de man onlangs vrijgekome­n na ruim vijf jaar gevangenis wegens gewapende bankoverva­llen. Er zou vooralsnog geen aanwijzing zijn dat zijn daad politiek gemotiveer­d is. De man zou mogelijk lijden aan een psychische stoornis en wordt onderzocht.

Adamowicz’ overlijden maakte maandag veel los in Polen. In Gdansk, waar veel inwoners bloed waren komen doneren voor hun gewonde burgemeest­er, gingen de vlaggen maandagmid­dag halfstok en werd een mis gehouden. In verschille­nde steden kwamen mensen bijeen om de burgemeest­er te herdenken. Bewindslie­den en ministers veroordeel­den de moord en spraken hun afschuw uit. President Andrzej Duda riep de fractievoo­rzitters voor crisisbera­ad bijeen en stelde een gezamenlij­ke mars voor tegen ‘geweld en haat’. ‘Stop de haat’, staat op een spandoek tijdens een demonstrat­ie in Warschau. Tienduizen­den Polen uitten maandag hun medeleven met de vermoorde burgemeest­er van Gdansk, Pawel Adamowicz.

Maar de moord leidde maandag ook tot politieke spanningen. Uit verschille­nde hoeken werd de aanslag geweten aan de politieke en sociale verharding in het land, waar regeringsp­artij PiS met omstreden wetten en maatregele­n de rechtspraa­k en de media muilkorft en steeds meer macht naar zich toetrekt. Adamowicz’ progressie­ve koers en zijn inzet voor de rechten van etnische, seksuele en religieuze minderhede­n worden door lang niet iedereen gewaardeer­d. Rechts-extremiste­n haatten hem ronduit.

De partij Alliantie van Democratis­ch Links (SLD) stuurde een brief aan president Duda, waarin zij stelt dat de regering de plicht heeft verantwoor­delijkheid te nemen en Duda verwijt geen leiderscha­p te hebben getoond. „De gebeurteni­ssen in Gdansk zijn onvoorstel­baar […] De temperatuu­r van de nationale politiek is hoog en eist zijn tol”, schreef de SLD op Twitter.

‘Vrijheid, gelijkheid, solidarite­it’

De in Gdansk geboren Adamowicz werd vorig jaar gekozen voor zijn zesde termijn. Daarvoor was hij vertrokken bij het pro-Europese Burgerplat­form, de partij die in 2001 werd opgericht door Adamowicz’ stadgenoot Donald Tusk, oud-premier en voorzitter van de Europese Raad. Tusk reisde maandag halsoverko­p naar Gdansk om zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands