NRC

Aantal orgaantran­splantatie­s stijgt flink

-

Het aantal orgaantran­splantatie­s is vorig jaar met bijna 15 procent toegenomen. In 2017 werden 710 transplant­aties uitgevoerd met organen van 244 donoren, vorig jaar vonden 815 transplant­aties plaats met 273 donoren. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlands­e Transplant­atie Stichting (NTS).

Volgens de NTS is de toename door verschille­nde zaken te verklaren. Zo heeft 4 procent meer donoren zich aangemeld via hun arts. Daar droeg ook een nieuwe techniek om organen ‘schoon te spoelen’ toe bij: daardoor kunnen organen die vroeger afgekeurd zouden worden, nu toch worden gebruikt

De stijging betreft vrijwel alle organen. Zo zijn er 20 procent meer nieren en longen getranspla­nteerd, en is er een stijging van 167 procent van het aantal getranspla­nteerde alvleeskli­eren. Vorig jaar werden niet meer hartranspl­antaties uitgevoerd dan in 2017, ook stonden iets minder levende mensen een nier af.

De toename is een „hoopvolle ontwikkeli­ng”, vindt NTS-directeur Bernadette Haase. Wel benadrukt zij dat de wachtlijst voor een transplant­atie met 7 procent gegroeid is. „Er zijn nog steeds mensen die niet tijdig een orgaan ontvangen en dus overlijden.”

Volgend jaar wordt de veelbespro­ken wet Actieve Donorregis­tratie van kracht. Die kwam afgelopen jaar met een krappe meerderhei­d door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Iedere Nederlande­r wordt orgaandono­r, behalve als hij of zij expliciet duidelijk maakt geen toestemmin­g te geven.

Momenteel hebben 3,7 miljoen Nederlande­rs toestemmin­g gegeven voor orgaandona­tie, ruim 1,9 miljoen wil dit expliciet niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands