NRC

Holleeder heeft de indruk dat niemand hem gelooft

De rechtbankv­oorzitter wil weten wat Holleeder is: een lam of een wolf?

- Door onze redacteur Jan Meeus

Wat bent u, vraagt rechtbankv­oorzitter Frank Wieland op maandagmid­dag aan Willem Holleeder, een lam of een wolf? Bij het bespreken van de persoonlij­ke omstandigh­eden greep Wieland naar deze parabel om Holleeder nog een keer aan de praat te krijgen. ‘De Neus’ antwoordt op zijn geheel eigen wijze: „Een goudvis.”

Het is Holleederi­aans: met een kwinkslag vermijden dat je een echt antwoord geeft. Het is typerend voor de manier waarop Willem Holleeder zich sinds februari 2018 door vijftig zittingsda­gen heeft geslagen. Wat dat betreft leek de laatste dag van de feitelijke behandelin­g van zijn strafzaak veel op de eerste dag.

Het ging opnieuw over geld. Want zoals diezelfde voorzitter Wieland al op dag één zei: geld is de as waarom deze zaak draait. En het ging opnieuw over de waarheid en de manier waarop Holleeder die naar zijn hand probeert te zetten. Vorig jaar moest hij bekennen dat hij, in tegenstell­ing tot zijn eerdere verklaring­en, wel degelijk beschikkin­g heeft gehad over de nooit gevonden miljoenen die hij met zijn vriend Cor van Hout overhield aan de Heinekenon­tvoering.

Een tweede leugen volgde snel daarna: investeerd­e Holleeder een deel van dat geld bij vastgoedba­ron Wim Endstra? Nee, zei hij volmondig Op de vijftigste zittingsda­g blijkt opnieuw dat Willem Holleeder niet altijd de waarheid spreekt. Met een kwinkslag slaat hij zich er doorheen. tijdens het proces over de afpersing van diezelfde Endstra. Holleeder had geen geld geïnvestee­rd bij de vastgoedba­ron met wie hij in de jaren negentig bevriend was geraakt. Holleeder was slechts een dienstverl­ener die tussen zijn vriend Endstra stond en de onderwerel­dfiguren die bij hem geld hadden geïnvestee­rd.

Verhaallij­n komt niet uit

Nu Holleeder terechtsto­nd voor de moord op Endstra en nog vier andere liquidatie­s kwam die verhaallij­n hem kennelijk niet zo goed meer uit en bekende hij dus maar wat hij eerder altijd heeft ontkend. Volgens Holleeder hebben zijn zussen tegen hem verklaard, omdat zij uit zijn op het Heinekenge­ld. Maar dat kan natuurlijk alleen maar als er nog geld is.

Die cruciale vraag kwam opnieuw ter sprake. Op de laatste dag zat mis- daadversla­ggever Peter R. de Vries in het getuigenba­nkje. Hij werd ondervraag­d over een opname van een gesprek dat hij met instemming van Holleeder maakte in het voorjaar van 2011. Die opname werd gemaakt omdat Holleeder zich bedreigd voelde door een verzoek van de advocaten van Dino Soerel, een criminele kompaan met wie Holleeder gebrouille­erd is geraakt. De Vries mocht het bandje alleen maar openbaar maken als Holleeder vermoord zou worden, maar de misdaadver­slaggever voelde zich na een doodsbedre­iging van Holleeder aan zijn adres niet meer gehouden aan die afspraak.

En wat blijkt bij beluisteri­ng van de opname uit 2011? Gedurende het verloop van het proces heeft Holleeder opnieuw niet altijd de waarheid gesproken. Zo bezwoer hij op de laatste verhoordag van zijn zus Astrid dat zij loog over geld dat naar een zakenpartn­er van Endstra was gesluisd in opdracht van Holleeder. Dat was allemaal niet waar en de zakenman in kwestie, Jan-Dirk Paarlberg, kon dat bevestigen. Er kwam een sms’je van diens advocaat, die beaamde dat hij Holleeder nimmer had gezien.

Maar wat staat er op de tape van Peter R. de Vries: Holleeder heeft Paarlberg in Londen bezocht om hem in de wc van een chic hotel instructie­s te geven. Weer gelogen dus. En bij vragen hierover beriep Holleeder zich op zijn zwijgrecht.

Het lijkt een detail, maar de rechtbank vroeg op de laatste dag meer dan ooit door over details die ogenschijn­lijk helemaal niets met de kern van de zaak te maken hebben: moord. „Het gebeurt vaak dat u over oude uitspraken zegt: dat heb ik niet zo bedoeld”, merkte de jongste rechter op. „Moest u buiten de rechtbank ook mensen uitleggen wat u bedoelde?”

Holleeder kiest geen kant

Holleeder werd er even stil van. „Dat weet ik niet”, zei hij. Om er daarna weer een Holleederi­aanse uitspraak overheen te gooien: „Weet je wat het is: ik kan er niks anders van maken.” Vandaar dat de vraag over de parabel van het lam en de wolf zo treffend gekozen was door Wieland. Holleeder kon een kant kiezen maar dat deed hij niet. „Weet je wat het is”, zei hij. „Ik heb een beetje de indruk dat niemand mij wil geloven.”

Daarna kwam een bekend verhaal over het imago van de boef dat door de media zou zijn uitvergroo­t: als ik boe zeg, is het alsof ik iemand afpers. Holleeder als een boeman die het dankzij zijn imago wel gedaan moet hebben. Als hij wordt veroordeel­d, moet het wel daaraan liggen. Het is een strategie die Holleeder in de strafzaak over de afpersing van Wim Endstra niet heeft geholpen. Toen werd hij tot negen jaar cel veroordeel­d. In juli van dit jaar doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands