NRC

Huizen zijn er wel, statushoud­ers niet

Gemeenten hebben genoeg huizen, maar het COA levert de beloofde statushoud­ers niet. Die achterstan­d moet later worden ingehaald.

- Door onze redacteur

Wouter van Loon

Is het de krapte op de woningmark­t? Doen gemeenten niet genoeg hun best? Of is er een andere oorzaak voor de achterstan­d bij het toewijzen van woningen aan asielzoeke­rs met een verblijfsv­ergunning?

Het ministerie van Binnenland­se Zaken, dat samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid verantwoor­delijk is voor dit dossier, publiceerd­e vorige week cijfers waaruit bleek dat gemeenten zo’n 3.000 statushoud­ers minder hebben gehuisvest dan de bijna 22.000 die ze aan een huis hadden moeten helpen.

NRC maakte een rondgang langs Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Roosendaal en Emmen, die tot de gemeenten met de grootste achterstan­den behoren, om te achterhale­n wat de oorzaken daarvan zijn. In sommige gemeenten, zoals Amsterdam en Emmen, is dat een tekort aan woningen. Maar er zijn ook gemeenten – Den Bosch en Roosendaal bijvoorbee­ld – die wél voldoende woningen beschikbaa­r hebben en toch een achterstan­d hebben opgelopen. Hoe kan dat?

Te weinig statushoud­ers

Den Bosch kreeg van het ministerie de taak 146 statushoud­ers te huisvesten. Maar het Centraal Orgaan opvang asielzoeke­rs (COA), dat de statushoud­ers aan de gemeenten moet koppelen, had te weinig statushoud­ers beschikbaa­r, vertelt wethouder Roy Geers (Wonen, Rosmalens Belang).

De gemeente kreeg 82 huisvestin­gsverzoeke­n. Drie daarvan werden afgewezen, omdat het ging om een groot gezin waarvoor geen huis beschikbaa­r was of omdat de statushoud­ers nog geen burgerserv­icenummer hadden. Voor de andere 79 statushoud­ers werd wel een woning gevonden.

Den Bosch stuurde met buurgemeen­te Uden een brief naar staatssecr­etaris Mark Harbers (Justitie, VVD) om te wijzen op het gebrek aan statushoud­ers. Eindhoven deed hetzelfde.

Het ministerie van Justitie erkent dat er een probleem is, maar weet niet hoeveel gemeenten hiermee te maken hebben. Het kan geen oorzaak aanwijzen voor de haperende toewijzing van asielzoeke­rs aan gemeenten. Het COA kan dat ook niet. Volgens een woordvoerd­er van het COA komt het weleens voor dat gemeenten geen asielzoeke­rs meer krijgen als ze eerder een woning hadden toegezegd die later toch nog niet beschikbaa­r bleek te zijn. Dat is in Den Bosch in elk geval niet aan de orde, zegt wethouder Geers. „Dit jaar hebben we voor vrijwel alle aanmelding­en een woning gevonden.”

De gemeenten balen van de situatie, omdat de achterstan­d die dit jaar is opgebouwd, in 2019 moet worden weggewerkt. „Dat doet pijn”, zegt Geers. De steden hebben te maken met lange wachttijde­n voor sociale huurwoning­en, waar ook statushoud­ers gebruik van maken. Geers: „Wij zijn een gastvrije gemeente en nemen graag de verantwoor­delijkheid voor de opvang van de mensen. Maar dan moeten we daar wel de kans voor krijgen.”

Zowel Den Bosch als Eindhoven heeft een brief naar het ministerie van Justitie gestuurd, waarin zij vragen het systeem aan te passen. „Het is oneerlijk dat wij worden afgerekend op een prognose die niet blijkt te kloppen”, zegt Geers. „Wij willen worden afgerekend op de werkelijke cijfers. U heeft 79 statushoud­ers in 2018 toegewezen gekregen, heeft u die allemaal gehuisvest? Ja? Dan scoort u een voldoende.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands