NRC

Rechtszaak toont moeizame aanpak hennephand­el

Aan wiethandel in Brabant worden miljoenen verdiend, blijkt uit de zaak tegen de bende van Ton K. Het geld ging in zuurkoolva­atjes.

- Door onze redacteur

Marcel Haenen

Al acht jaar lang heeft de aanpak van de drugscrimi­naliteit er de allergroot­ste prioriteit. In de Taskforce Brabant-Zeeland, een samenwerki­ngsverband van het ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie, politie, de provincies Noord-Brabant en Zeeland, de belastingd­ienst, de marechauss­ee en 76 gemeenten, wordt al sinds 2010 geprobeerd de almaar groeiende handel en productie van verdovende middelen ‘geïntegree­rd’ te bestrijden.

Maar die aanpak verloopt vaak moeizaam. Dat toont het onderzoek in de zaak met de justitiële codenaam Heemskerck. Ruim zes jaar na de aanhouding van vijftien verdachten, die volgens justitie samen een bende onder leiding van de 55-jarige Ton K. vormen, is hun berechting maandag begonnen. Het gaat om verschille­nde leden van de familie K. en buurtgenot­en uit Tilburg.

De van grootschal­ige hennephand­el verdachte groep werd opgerold toen de 49-jarige bedrijfsle­ider van de criminele organisati­e, Alain S., zich in april 2012 in doodsangst meldde bij de politie van Tilburg. Ton K. zou hem met een pistool en vechthonde­n hebben bedreigd. Na negen jaar de dagelijkse gang van zaken te hebben gerund voor het criminele Brabantse fa-

Tilburg

miliebedri­jf vreesde S. voor zijn leven. Hij was bereid in 24 verhoren alles over zijn handlanger­s te vertellen in ruil voor beschermin­g van de politie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Betere tijden

„Ik heb betere tijden gekend”, zei S. toen de voorzitter van de rechtbank naar zijn welbevinde­n informeerd­e. S. wordt als eerste berecht. Hij wilde „geen inhoudelij­ke antwoorden” geven. Hij heeft spijt van zijn overstap naar de bovenwerel­d. In 2012 vertelde hij de politie wel hoe de organisati­e gemiddeld twaalf hennepkwek­erijen („hokken”) tegelijk exploiteer­de. Zes keer per jaar werd er geoogst. Leider Ton K. verdiende volgens S. jaarlijks 2,5 miljoen euro. Geld dat hij deels in zijn achtertuin begroef, in zuurkoolva­atjes. Volgens S. zijn alleen al in Tilburg zestig vergelijkb­are hennepbend­es actief.

„De hennepwere­ld is een onaangenam­e en grimmige wereld”, zei officier van justitie Katelijne den Hartog. Leverancie­rs van elektricit­eit worden opgelicht, makelaars raken betrok- Alain S. verdachte hennephand­el ken, scholieren worden ingezet als knippers, er gebeuren liquidatie­s en „gigantisch­e” criminele inkomsten komen voor een belangrijk deel terecht in de legale bovenwerel­d. „Normale verhouding­en in de samenlevin­g worden ondermijnd. Het hennepprob­leem is zo groot dat alleen het strafrecht niet toereikend is”.

Het proces tegen de bende van K. gaat weken duren. De berechting van S. is op de rechtbank van Schiphol, omdat in het nieuwe gerechtsge­bouw van Breda zijn veiligheid niet valt te garanderen. De twee aanklagers zijn ‘geleend’ van het Amsterdams­e parket omdat er in Breda te weinig officieren van justitie zijn. De Bredase officier van justitie die het henneponde­rzoek aanvankeli­jk leidde, Lucas van Delft, werd op non-actief gesteld toen hij een bedreiging aan zijn eigen adres in scène zette.

Termijn overschred­en

De officier van justitie gaf toe dat „de redelijke termijn” in deze strafzaak is overschred­en. Dat komt volgens haar vooral doordat de advocaten van de verdachten voortduren­d opsporings­ambtenaren wilden horen omdat ze wilden aantonen dat de spijtoptan­t op onrechtmat­ige wijze zou zijn geworven. Omdat de strafzaak zo lang heeft geduurd en S. en zijn familie door de beveiligin­g deels in isolement leven, vindt justitie een celstraf van 36 maanden voldoende.

Vrijdag staat Ton K. voor het eerst voor de rechter. De kans dat hij ook daadwerkel­ijk op de zitting verschijnt, is volgens zijn advocaat Bert de Rooij overigens bijzonder klein. Zijn cliënt houdt niet van strafzaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands