NRC

M/V IN HET NIEUWS Linkse terrorist na 30 jaar van omzwerving­en aan Italië uitgelever­d

De Italiaanse regering wil ook andere landen om uitleverin­g van linkse terroriste­n vragen.

- Door onze redacteur

Marc Leijendekk­er

Cesare Battisti is in Italië tot levenslang veroordeel­d wegens moordaansl­agen in de bloedige ‘jaren van lood’, de terreur van linkse en rechtse groepering­en die Italië en Duitsland in de jaren zeventig en tachtig in de greep hield. Ruim dertig jaar kon Battisti een vrij ongestoord leven leiden in Mexico, Frankrijk en Brazilië, onder beschermin­g van linkse regeringen in die landen.

Tot maandag, de dag van zijn langverwac­hte uitleverin­g aan Italië.

Battisti, 64 jaar en schrijver van een aantal boeken, werd zaterdag in Bolivia gearrestee­rd. Hij was daar vanuit Brazilië naartoe gevlucht, in de hoop politiek asiel te krijgen van de linkse president Evo Morales, nadat de nieuwe rechtse Braziliaan­se president Jair Bolsonaro had gezegd dat hij Battisti wilde uitleveren. Bolsonaro’s zoon Eduardo twitterde: „Brazilië is geen land van bandieten meer. Matteo Salvini, er komt een ‘cadeautje’ aan.”

Minister Salvini vierde de uitleverin­g, waarvoor opeenvolge­nde kabinetten zich hebben ingezet, als een triomf voor de populistis­che regering, die sinds juni in Rome zit. „Cesare Battisti is geen politiek vervolgde of een simpele schrijver van romannetje­s: hij is een communisti­sche terrorist”, schreef Salvini in het blad Leggo. „Hij is beschermd en in de watten gelegd door vrouwen en mannen van links, vermeende intellectu­elen, vip’s en politici.”

Battisti was lid van de extreemlin­kse groep Gewapende Proletarië­rs voor het Communisme (PAC). Hij was geen hoofdrolsp­eler in het politieke geweld van de jaren zeventig en tachtig, maar een symbool voor veroordeel­de terroriste­n die in andere landen konden leven en werken zonder uitgelever­d te worden.

Battisti kreeg in 1981 twaalf jaar wegens gewapende overvallen, maar wist te ontkomen uit een Italiaanse gevangenis en werd in 1990 bij verstek veroordeel­d voor vier moorden: twee die hij zelf heeft gepleegd en twee waaraan hij medeplicht­ig was. Eind jaren zeventig schoot hij een juwelier en een slager dood. De reden, in de argumentat­ie van de PAC: de twee slachtoffe­rs hadden zich ieder gewapender­hand verzet toen ze werden overvallen, en hadden zich zo ontpopt als vijanden van door de staat geknechte proletarië­rs. Battisti heeft zelf overigens steeds ontkend.

Hij woonde jaren in Frankrijk. De in 1981 gekozen socialisti­sche president Mitterrand bood een veilige thuishaven voor mensen die in Italië Eduardo Bolsonaro zoon president werden vervolgd wegens linkse terreur. Volgens diens doctrine hadden ze een status vergelijkb­aar met die van politiek vluchtelin­g, omdat ze in eigen land geen eerlijk proces zouden krijgen. Battisti, die de gewapende strijd nooit afzwoor, vluchtte in 2004 naar Brazilië toen president Chirac het beleid veranderde.

Salvini was maandag zelf naar het vliegveld bij Rome gekomen om de terugkeer te vieren. Hij zei dat hij andere landen de uitleverin­g wil vragen van veroordeel­de linkse terroriste­n. De meesten zitten in Frankrijk. Bovenaan de verlanglij­st staat Alessio Casimirri, lid van het commando van de Rode Brigades dat in 1978 de christen-democratis­che leider Aldo Moro ontvoerde en later vermoordde. Casimirri bezit nu een restaurant in Nicaragua. Dat land heeft geen uitleverin­gsverdrag met Italië.

Battisti zou worden overgebrac­ht naar de Rebibbia-gevangenis in Rome. De Italiaanse regering heeft gezegd dat hij daar zijn veroordeli­ng tot levenslang zal moeten uitzitten. Battisti, maandag door Italiaanse politie opgewacht op vliegveld Ciampino.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands