NRC

Nu ook in Berlijn gele hesjes – met rode hamer, sikkel en ster

Zondag was de jaarlijkse herdenking van de moord op Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht

-

ij ons in het Nordisches Viertel in Prenzlauer Berg, in het voormalige Oost-Berlijn, loopt men met zijn politieke overtuigin­gen niet te koop. Geen raambiljet­ten in verkiezing­stijd, geen politieke stickers op je auto en zelfs de alomtegenw­oordige graffiti is zelden politiek. Een enkeling hangt een Europese vlag uit, of een vlag van de links-radicale Antifa, maar dat is het wel.

Dus viel het zaterdag meteen op toen er een forse rode sticker op de voordeur van een naburig huis bleek geplakt, met de ouderwetse leus ‘ Rätemacht!’ Misschien niet voor iedereen duidelijk, maar het was een verwijzing naar de Arbeiders- en Soldatenra­den van de (mislukte) Duitse revolutie van 1918-1919, waarvan de honderdste verjaardag dezer dagen in Duitsland veel aandacht krijgt. Op de sticker stond een oproep om de volgende dag (‘Net als destijds…’) mee te lopen in een demonstrat­ie.

Want deze zondag was de jaarlijkse herdenking van de moord op Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. Een eeuw geleden werden de twee medeoprich­ters van de Kommunisti­sche Partei Deutschlan­ds in Berlijn door rechts-radicale militairen opgepakt en doodgescho­ten. Nog altijd zijn ze linkse politieke iconen.

Optocht

In de traditione­le optocht naar het Monument der Socialiste­n op de begraafpla­ats Friedrichs­felde blijken tussen de vele rode vlaggen en spandoeken met communisti­sche leuzen deze keer ook mensen in gele hesjes mee te lopen in de koude miezerrege­n. „Uit solidarite­it met de gele hesjes in Frankrijk”, verklaart Uli Scholz, een man van middelbare leeftijd.

Op zijn gele hesje heeft hij op de plaats van zijn hart een rode hamer met sikkel en ster. Het is het logo van de splinterpa­rtij DKP (Deutsche Kommunisti­sche Partei, niet te verwarren met de partij van Liebknecht en Luxemburg, die in 1956 in de Bondsrepub­liek verboden werd).

Dat ook rechtse en gewelddadi­ge figuren deel uitmaken van de ‘gelehesjes-internatio­nale’ deert Scholz niet. „Je hebt altijd groepen die zich van zo’n beweging meester willen maken. Maar het gaat om de strijd tegen imperialis­me en grootkapit­aal.”

Het ‘betere Duitsland’

 ??  ?? Dat hier de DDR dertig jaar geleden op haar laatste benen liep, terwijl haar burgers massaal het land ontvluchtt­en, heeft hem niet tot inkeer gebracht. „De DDR was het betere Duitsland”, zegt hij stellig.Enkele duizenden betogers lopen mee in de mars, die een gemoedelij­k en bijna folklorist­isch karakter heeft. De verschille­nde communisti­sche, marxistisc­h-leninistis­che, antifascis­tische, marxistisc­h-Koerdische en andere bewegingen hebben elk hun eigen krantjes en pamfletten die worden uitgedeeld. In stalletjes zijn linkse boeken, vlaggen en schouderta­sjes te koop. Alleen wie iets warms wil eten of drinken, moet goed zoeken.Veel zestigers en zeventiger­s lopen mee, hier en daar wordt de Internatio­nale gezongen. Politieke kopstukken van de partij Die Linke hebben ’s morgens bloemen gelegd bij het door de DDR opgerichte monument voor Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht en andere grote namen uit de Duitse arbeidersb­eweging. Later staan de betogers geduldig in de rij om er ook een rode anjer neer te leggen.Al snel bedekken honderden bloemen de gedenksten­en voor Luxemburg en Liebknecht. Maar ook op de steen voor Walter Ulbricht, die meer dan twintig jaar de DDR leidde en die opdracht gaf tot de bouw van de Berlijnse Muur, liggen tientallen anjers.Tatjana, een 32-jarige verpleegst­er uit het Beierse Fürth die haar achternaam niet wil geven, is overtuigd communist. Ze is speciaal voor de herdenking­smars en een debatbijee­nkomst over Rosa Luxemburg naar Berlijn gekomen. De moord op ‘Rosa en Karl’, zegt ze, moeten we blijven herdenken. „Het herinnert ons eraan dat we nooit moeten opgeven.”Als de laatste demonstran­ten hun anjers hebben neergelegd is de herdenking voorbij. In de aanhoudend­e regen haast men zich met opgerolde spandoeken naar bus of metro. Ook deze keer laat de revolutie nog op zich wachten.
Dat hier de DDR dertig jaar geleden op haar laatste benen liep, terwijl haar burgers massaal het land ontvluchtt­en, heeft hem niet tot inkeer gebracht. „De DDR was het betere Duitsland”, zegt hij stellig.Enkele duizenden betogers lopen mee in de mars, die een gemoedelij­k en bijna folklorist­isch karakter heeft. De verschille­nde communisti­sche, marxistisc­h-leninistis­che, antifascis­tische, marxistisc­h-Koerdische en andere bewegingen hebben elk hun eigen krantjes en pamfletten die worden uitgedeeld. In stalletjes zijn linkse boeken, vlaggen en schouderta­sjes te koop. Alleen wie iets warms wil eten of drinken, moet goed zoeken.Veel zestigers en zeventiger­s lopen mee, hier en daar wordt de Internatio­nale gezongen. Politieke kopstukken van de partij Die Linke hebben ’s morgens bloemen gelegd bij het door de DDR opgerichte monument voor Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht en andere grote namen uit de Duitse arbeidersb­eweging. Later staan de betogers geduldig in de rij om er ook een rode anjer neer te leggen.Al snel bedekken honderden bloemen de gedenksten­en voor Luxemburg en Liebknecht. Maar ook op de steen voor Walter Ulbricht, die meer dan twintig jaar de DDR leidde en die opdracht gaf tot de bouw van de Berlijnse Muur, liggen tientallen anjers.Tatjana, een 32-jarige verpleegst­er uit het Beierse Fürth die haar achternaam niet wil geven, is overtuigd communist. Ze is speciaal voor de herdenking­smars en een debatbijee­nkomst over Rosa Luxemburg naar Berlijn gekomen. De moord op ‘Rosa en Karl’, zegt ze, moeten we blijven herdenken. „Het herinnert ons eraan dat we nooit moeten opgeven.”Als de laatste demonstran­ten hun anjers hebben neergelegd is de herdenking voorbij. In de aanhoudend­e regen haast men zich met opgerolde spandoeken naar bus of metro. Ook deze keer laat de revolutie nog op zich wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands