NRC

Jonge Zimbabwean­en rellen om hogere benzinepri­jzen

In Zimbabwe protestere­n grote groepen jongeren tegen een verdubbeli­ng van benzinepri­jzen. Ze staan tegenover legereenhe­den. De generaals vertrouwen de eigen politie niet

- Door onze correspond­ent

Bram Vermeulen

Mbuso Fiswayo klinkt in paniek. „De situatie is heel gespannen”, hijgt hij aan de telefoon vanuit Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe. „Alle winkelruit­en zijn aan diggelen, er is een supermarkt geplunderd, er liggen brandende barricaden. De mensen zijn razend.”

Vanuit de hoofdstad Harare zijn de berichten nog alarmerend­er: „Zulke rellen heb ik in de afgelopen twintig jaar niet meegemaakt”, zegt Masimba, die uit vrees voor zijn veiligheid alleen zijn voornaam wil geven.

Voor een land dat de straat leerde te mijden uit angst voor de harde hand van leger en politie, braken maandag ongewoon hevige rellen uit in Zimbabwe. Grote groepen jongeren gingen de straat op om te protestere­n tegen een verdubbeli­ng van de benzinepri­jzen. De protesten zijn onderdeel van een driedaagse staking tegen economisch wanbeleid.

De nieuwe benzinepri­jzen werden aangekondi­gd door president Emmerson Mnangagwa zelf om tekorten aan buitenland­se valuta aan te vullen. Daarna stapte hij op het vliegtuig naar Moskou en Davos. Hij koos voor een gehuurde Boeing 787 Dreamliner. Conservati­eve schatting van de kosten: 13.000 dollar per uur. „Dit is ronduit schokkend”, zegt advocaat en oppositiep­oliticus David Colthart vanuit Bulawayo. Masimba inwoner van Harare

Mnangagwa’s timing is opvallend. In zijn afwezighei­d is het dagelijks bestuur over het land nu in handen van vicepresid­ent en generaal Constantin­o Chiwenga. Dat is de man die de val van Mnangagwa’s voorganger, Robert Mugabe, regisseerd­e.

Opvallend is ook dat niet alleen oproerpoli­tie maar ook legereenhe­den in de straten van Harare en Bulawayo actief zijn. Masimba zag hoe een legertruck in grote vaart door het stadscentr­um snelde en een vrouw omver reed die bij groen licht een zebrapad overstak. Ze overleed ter plekke. „Het stadscentr­um is nu volkomen verlaten. Het is niet langer veilig. Soldaten schieten met scherp. De generaals vertrouwen de eigen politie niet. Daarom zetten ze nu het leger in.”

Loopt Mnangagwa gevaar dat zijn vicepresid­ent in zijn afwezighei­d de macht grijpt, zoals zijn voorganger Mugabe overkwam? „Ik heb daar even over getwijfeld”, zegt Colthart. „Maar ik denk dat dit vooral een geval van good cop, bad cop is. Mnangagwa laat zijn vicepresid­ent het vuile werk opknappen terwijl hij in het buitenland is.”

De president hoopt met een bezoek aan Rusland geld los te peuteren voor zijn haperende economie. In Davos zal hij volgende week voor de tweede keer het World Economic Forum bijwonen, waar alle westerse leiders aanwezig zijn. Mnangagwa’s plan om investeerd­ers terug te halen na de staatsgree­p in november 2017, mislukte afgelopen augustus toen soldaten ongewapend­e demonstran­ten neerschote­n en Mnangagwa door veel wereldleid­ers werd veroordeel­d. De investeerd­ers zagen het Zimbabwe dat ze al kenden en bleven weg.

Uit Moskou kwamen weinig optimistis­ch stemmende plaatjes: Mnangagwa werd op het vliegveld opgewacht door de staatssecr­etaris van Buitenland­se Zaken. President Poetin had kennelijk betere dingen te doen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands