NRC

VVD was nooit liberaal, maar vooral conservati­ef

-

VVD’ers vinden hun partij niet liberaal genoeg. Dat verbaast wijst dat antilibera­le voorstelle­n typerend zijn voor de partij. VD’ers missen liberale waarden, berichtte NRC zaterdag over de onvrede onder VVD’ers over de koers van hun partij. Drie burgemeest­ers maakten kenbaar zich niet te herkennen in de politieke lijn die onder fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff is ingezet. De hang naar macht en een „neiging tot plat opportunis­me” dringt volgens hen fundamente­le liberale uitgangspu­nten van de partij naar de achtergron­d. Dat die kritiek nu pas vanuit de VVD publiekeli­jk wordt geuit, is verrassend. De kritiek snijdt namelijk hout. De partij spreekt zich al geruime tijd uit voor een beleid dat haaks staat op het liberalism­e.

De recente voorbeelde­n, die ook in NRC werden aangehaald, spreken voor zichzelf. Het pleidooi van Dijkhoff om een demonstrat­ieverbod bij de intocht van Sinterklaa­s af te vaardigen, negeerde het primaire liberale uitgangspu­nt: vrijheid. Het ging rechtstree­ks in tegen artikel 9 van de Grondwet. Dat artikel stond nota bene al in de door de grote liberaal Thorbecke in 1848 opgestelde originele grondwet. Kort daarvoor had de partij zich al uitgesprok­en voor dubbele straffen in probleemwi­jken waarmee ook het uitgangspu­nt van gelijkheid ter zijde werd geschoven en de rechtsstaa­t voor het gemak werd vergeten. De plotseling­e verwerping van het klimaatpla­n in De Telegraaf dit weekend offerde ook de broedersch­ap op: het even basale als cruciale uitgangspu­nt van oog hebben voor toekomstig­e generaties.

Hoe onliberaal die voorstelle­n ook zijn, het mag geen verrassing heten dat de VVD ze doet. Wie een blik werpt op de geschieden­is van het politieke handelen van de VVD, ziet dat de partij eigenlijk nooit echt liberaal is geweest. Voorbeelde­n te over: van het VVD-Kamerlid Couzy dat begin jaren zestig de minister van Defensie vroeg het weekblad Vrij Nederland te verbieden in militaire instelling­en (het blad zou ‘gezagsonde­rmijnende stukken’ publiceren), tot het voeren van een ‘realistisc­h buitenland­beleid’ waarin ook zaken gedaan zou worden met autocraten. En van het inzetten van drones met gezichtshe­rkenning tot het introducer­en van een wietpas. Dat laatste bracht de VVD-jongeren er overigens op de toen verantwoor­delijke minister Ivo Opstelten een aanmoedigi­ngsprijs te geven, omdat hij „liberale waarden uit het oog” verloor.

Helaas is ook de afkeer van het voeren van degelijk klimaatbel­eid niets nieuws. VVD-fractievoo­rzitter Harm van Riel sprak zich zelfs in de jaren zeventig al uit tegen ‘hysterie’ over het milieu, toen de Club van Rome met een urgent rapport kwam over de grenzen van wat onze planeet aankan.

Daarbij lijkt het denken bij de VVD over wat de hedendaags­e uitdaginge­n voor het liberalism­e zijn, tot stilstand te zijn gekomen. Terecht merken de genoemde burgemeest­ers op dat de VVD opportunis­tisch inspeelt op angsten en onzekerhed­en bij burgers. Maar daadwerkel­ijke voorstelle­n om mensen te beschermen tegenover economisch­e grootmacht­en of tegen de onzekerhei­d van de platformec­onomie blijven achterwege. De VVD legt bedrijven geen strobreed in de weg om flexwerker­s in te huren zonder bij te dragen aan hun sociale zekerheid en geeft multinatio­nals het liefst belastingk­orting.

Natuurlijk, uit door de partij gepublicee­rde pamfletten en manifesten sprak vaak een liberale geest. Zo benoemde de allereerst­e beginselve­rklaring in 1948 de „vrijheid van de mens, naar zijn aard bestemd om als vrije persoonlij­kheid in de gemeenscha­p te leven” als „kostbaarst­e goed”. Maar wat zijn die beginselen waard als ze geen wezenlijke invloed hebben op het handelen van de partij? e recente oogst aan antilibera­le voorstelle­n is dus typerend voor een al lang geleden ingezette koers. Ze vormen een illustrati­e van een historisch hardnekkig probleem: de VVD is een conservati­eve partij in een liberaal jasje. D66-oprichter Hans van Mierlo bracht het eens treffend onder woorden. Het klassieke probleem van de VVD is „dat de partij enerzijds in ideologisc­he zin de pretentie moet ophouden van een echte liberale partij en aan de andere kant in de dagelijkse praktijk in het krachtenve­ld van de Nederlands­e politiek een doodgewone conservati­eve rol moet vervullen en daarop een groot deel van haar aanhang werft”.

Het is echter de vraag of de VVD dat probleem ook ziet. De bezwaren van de burgemeest­ers leggen voor ware liberalen in ieder geval de vinger op de zere plek. is wetenschap­pelijk medewerker van de Mr. Hans van Mierlo Stichting (D66) die erop

 ??  ?? Daniël Boomsma
Daniël Boomsma

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands