NRC

Geautomati­seerde gezichtshe­rkenning moet streng gereguleer­d worden, betoogt Anders is het straks te laat.

-

ind december 2018 kwam in het nieuws dat de gemeente Beijing gezichtshe­rkenning gaat inzetten om illegale verhuur van sociale woningen te bestrijden. ‘Slimme sloten’ met biometrisc­he camera’s zijn in staat om huurders te herkennen en onbekenden buiten te sluiten. Volgens de South China Morning Post maakt de Chinese overheid steeds vaker gebruik van camera’s met gezichtshe­rkenning om het gedrag van burgers te controlere­n.

Dit nieuws lijkt tot weinig beroering te hebben geleid. Intussen worden tools met gezichtshe­rkenning in ons dagelijks leven steeds gewoner, zoals gezichtshe­rkenning in foto’s op sociale media of de functie ‘Face ID’op de nieuwe iPhone. Deze toepassing­en lijken onschuldig, maar de privacyris­ico’s van deze technologi­e zijn ongekend groot.

De Nederlands­e overheid begint in 2020 een verkennend onderzoek naar de toepassing van automatisc­he gezichtshe­rkenning voor identifica­tiedoelein­den. Door de politie wordt al gebruikgem­aakt van gezichtshe­rkenning voor opsporing van verdachten. Dit zijn eerste stappen naar ongetwijfe­ld steeds ruimere inzet van gezichtshe­rkenningst­echnieken door de overheid. Ervaring leert dat, in het belang van veiligheid en bestrijdin­g van criminalit­eit, privacy hierbij altijd het onderspit delft. Het risico op misbruik van verzamelde gegevens wordt weggewuifd met toezegging­en over zorgvuldig gebruik. Die bestaan wellicht op papier, maar beschermen onvoldoend­e tegen overheden en bedrijven die ons leven al volledig zijn binnengedr­ongen. ind 2017 werd door vooraansta­ande wetenschap­pers gewaarschu­wd voor zogenoemde slaughterb­ots in een extreem beangstige­nde video die laat zien hoe voorgeprog­rammeerde minidrones met gezichtshe­rkenning in staat zijn menselijke doelwitten op te sporen en uit te schakelen met een explosieve lading. Deze autonoom opererende ‘zwermdrone­s’ zijn in precisieaa­nvallen effectieve­r dan een mens ooit zal kunnen zijn. De video is nauwelijks sciencefic­tion: door de combinatie van bestaande technologi­eën is de mens nu al in staat deze killer drones te maken.

Het inschakele­n van een menselijk moordcomma­ndo om een Khashoggi of Ahmad Mola Nissi (een Iraanse activist die in Nederland werd geliquidee­rd) uit te schakelen is dan in de toekomst niet meer nodig. Iedere dictator, terreurgro­epering of topcrimine­el zal in de toekomst over deze technologi­e kunnen beschikken wanneer niet nu op internatio­naal niveau afspraken worden gemaakt.

Voorstande­rs zullen zeggen dat met gezichtshe­rkenning veel goede dingen gedaan kunnen worden. Dat is ongetwijfe­ld het geval. Maar de gevaren zijn minstens zo groot. Gezichtshe­rkenning biedt ongekende mogelijkhe­den om het gedrag van burgers te controlere­n. Wanneer camerasyst­emen met gezichtshe­rkenning opnames maken op iedere straathoek wordt een laatste slag toegebrach­t aan het recht op anonimitei­t. Bedenk ook dat een groot deel van de wereldbevo­lking leeft onder autoritair­e regimes of dictaturen met weinig waardering voor dissidente geluiden. echnologie die per definitie vergaand ingrijpt in grondrecht­en zou streng gereguleer­d moeten worden, zowel in de publieke als private sector. De nieuwe Europese privacyver­ordening (de AVG) en de Nederlands­e uitvoering­swet bevatten een beginselve­rbod op het verzamelen van biometrisc­he gegevens, maar laten nog steeds veel ruimte aan overheden en bedrijfsle­ven voor toepassing van automatisc­he gezichtshe­rkenning. Zelfs vanuit het bedrijfsle­ven komt nu de roep om regulering vanwege de risico’s die zijn verbonden aan deze technologi­e. Vorig jaar werd door de juridisch directeur van Microsoft, Brad Smith, opgeroepen tot overheidsr­egulering van automatisc­he gezichtshe­rkenning, omdat mensenrech­ten in het gedrang komen bij misbruik. Ook als robots ons niet fysiek vernietige­n (waarvoor Stephen Hawking waarschuwd­e in 2014) zal de mens spiritueel ten onder gaan wanneer privacy niet meer bestaat, nagenoeg volledige controle door overheden mogelijk is en sociale of politieke tegengelui­den niet meer gehoord worden uit angst voor represaill­es. Wanneer we nu geen actie ondernemen en deze technologi­e ons leven laten binnendrin­gen, is het straks te laat de doos van Pandora te sluiten. Bij regulering zou het uitgangspu­nt moeten zijn dat privacybez­waren in beginsel altijd doorslagge­vend zijn. Berber Brouwer is advocaat bij Brouwer & Law

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands