NRC

Journalist­en moeten met bodyguards de straat op

- Een nieuwsfoto­graaf bij protesten van de gele hesjes in Parijs. Door onze correspond­ent

Sinds november zijn tientallen verslaggev­ers aangevalle­n of bedreigd. Peter Vermaas e ploeg van de Franse nieuwszend­er LCI die zaterdag het protest van ‘gele hesjes’ in Rouen versloeg, had het zekere voor het onzekere genomen: de verslaggev­ers, redacteur en cameraman werden begeleid door twee ingehuurde veiligheid­sagenten. Met slogans als journalope­s (‘hoernalist­en’), presstitué­es en journalist­es collabos hadden boze Franse burgers zich immers al eerder tegen de in hun ogen partijdige pers gekeerd.

Het haalde weinig uit. Op sociale media is te zien hoe de LCI-journalist­en door een groep woedende hesjes worden aangevalle­n en onderuit gaan. Het begon „uit het niets”, vertelde verslaggev­er Hugo Blais aan Libération . De camera liep niet eens, er was geen discussie aan vooraf gegaan. Een van de bodyguards liep een gebroken neus op.

„Een grens is overschred­en”, reageerde voorzitter Christophe Deloire van Reporters Without Borders dit weekend. Sommige demonstran­ten maken zich volgens hem schuldig aan „onacceptab­ele, antidemocr­atische chantage die eruit bestaat te zeggen: ‘als jullie onze evenemente­n niet precies verslaan zoals we willen, dan hebben we het recht jullie te molesteren, te slaan en te lynchen’.”

Want het was niet voor het eerst dat de hesjes zich tegen de pers keerden. Sinds november zijn tientallen verslaggev­ers aangevalle­n of bedreigd. Alleen zaterdag al moesten in het zuidelijke Toulon twee journalist­en van persdienst AFP een restaurant in vluchten, werd in Marseille fotografen en verslaggev­ers van de zender France 3 het werken onmogelijk gemaakt en kreeg een journalist van BFM in Pau live op tv klappen. Een verslaggee­fster van regiokrant La Dépêche du Midi moest door andere gele hesjes ontzet worden toen demonstran­ten haar auto blokkeerde­n en

Geweld

met verkrachti­ng dreigden vanwege de hun onwelgeval­lige verslaggev­ing.

Maar de acties zijn niet alleen fysiek. Regiokrant Ouest France kon op 27 december in een groot deel van het verspreidi­ngsgebied in Bretagne niet verschijne­n omdat gele hesjes uit protest tegen de redactione­le koers de drukkerij bezet hielden. L’Yonne Républicai­ne in Auxerre en La Voix du Nord in Valencienn­es hadden vergelijkb­are problemen. Gele hesjes protesteer­den in Parijs bij kantoren van AFP en nieuwszend­er BFMTV.

De kritiek op BFMTV is ietwat paradoxaal. Die zender heeft sinds november alle zaterdagse demonstrat­ies van de hesjes integraal uitgezonde­n. Politici klagen dat die enorme aandacht het geweld heeft aangemoedi­gd. Maar de gele hesjes zelf vinden dat de zender te veel oog had voor ontsporing­en. Zij laten ongevraagd, en soms zelfs op spandoeken, weten alleen de door het Kremlin gefinancie­rde zender RT te vertrouwen. Andere media hebben er een dagtaak aan om informatie die daar en op internet verspreid wordt te checken.

In een peiling over vertrouwen in institutie­s van onderzoeks­school SciencesPo zegt liefst 73 procent van de Fransen (traditione­le) media niet te vertrouwen. Alleen sociale media (83 procent) en politieke partijen (88) doen het slechter. Dat klimaat is deels mogelijk gemaakt door Franse politici die gewoontege­trouw de boodschapp­er van slecht nieuws de schuld geven, schrijft hoofdredac­teur Laurent Joffrin van Libération . „Sommige commentato­ren, sommige politici zien in de gele hesjes profeten van democratis­che vooruitgan­g. Echt?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands