NRC

RECENSIE De man als olifant in de kamer in voorstelli­ng over Duras

Door de warme sfeer doet ‘L’amour Duras’ denken aan een leesclub. Achterin werkt een stille man aan een schilderij van papier-maché. Is een vrouw die sterft aan de liefde een schadelijk literair cliché?

- Door onze medewerker

Marijn Lems

Marguerite Duras keerde tijdens haar lange schrijvers­loopbaan meermaals terug naar hetzelfde semi-autobiogra­fische verhaal, vertellen Margijn Bosch, Annette Kouwenhove­n en Miranda Prein in de beginminut­en van L’amour Duras. De voorstelli­ng is het nieuwe, negende deel van de Weiblicher Akt-reeks, waarin Maatschapp­ij Discordia zich richt op het vrouwelijk­e perspectie­f in klassieke literatuur. Zowel in een van Duras’ eerste romans, Un barrage contre le Pacifique (1950), als in de latere boeken L’amant ( 1984) en L’amant de la Chine du Nord ( 1991) beschreef ze de relatie tussen een minderjari­g meisje en een volwassen Chinese miljardair in het voormalige Indochina (nu Vietnam). De drie actrices nemen allemaal een van de drie boeken voor hun rekening; ze volgen min of meer dezelfde chronologi­e en wisselen elkaar af in de vertelling, waardoor de verschille­nde versies op interessan­te manieren met elkaar contraster­en.

De vorm van L’amour Duras doet wat denken aan een leesclub: de fragmenten uit Duras’ romans worden dikwijls onderbroke­n door bespiege- lingen van de actrices. Het levert, zoals gebruikeli­jk bij Discordia, een warme, toegankeli­jke sfeer op, waar het respect voor de schrijver enkele kritische kanttekeni­ngen niet in de weg staat. Zo reageren Bosch, Kouwenhove­n en Prein met enige scepsis op Duras’ tamelijk romantisch­e beschrijvi­ng van de ontmaagdin­g van het meisje, en staan ze regelmatig stil bij de subtiele verschille­n tussen de verhalen – wat betekent het dat het hoofdperso­nage in de ene versie veertien is en in de andere vijftien, of dat haar ontmaagdin­g ofwel redelijk snel plaatsvind­t ofwel jaren op zich laat wachten?

Een van de meest interessan­te vragen die worden opgeworpen komt naar aanleiding van Duras’ verwerping van de vrouwelijk­e opoffering aan de liefde. De actrices zijn het er niet over eens of de vrouw die sterft aan de liefde een schadelijk literair cliché is, of een dramatisch gegeven als ieder ander. Moet goede literatuur ook het goede voorbeeld geven?

Jan Joris Lamers is de zwijgende vierde speler. Hij negeert de andere drie en richt zich op een beeldend werk dat hij tegen de achterwand maakt, kleurrijke schilderij­en van papier-maché. Terwijl de actrices door de ruimte lopen, moeten ze af en toe om Lamers heen bewegen – hij neemt steeds, op een bijna passiefagg­ressieve manier, net te veel plaats in. Het is een mooi gegeven voor een vertelling over de feministis­che Duras – de man als olifant in de kamer, waartoe de vrouwen zich tegen met tegenzin moeten verhouden. Weiblicher Akt 9: L’amour Duras Maatschapp­ij Discordia. Gezien 12/1, Theater Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 3/4. Inl.: discordia.nl. 3 *#

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands